Nehéz döntés előtt állnak a hazai kertészetek. A magas energiaárak miatt sokan inkább gyorsan piacra vinnék az árut, a betárolás költsége ugyanis nagyon megugrott az elmúlt hónapokban. Az év végére eltűnhetnek a kínálatból a hazai gyökérzöldségek, a hagyma és a burgonya is – írja a VG.hu.

Energiaválság: Több alap zöldség is eltűnhet karácsonyra a boltok kínálatából
Fotó: Pixabay

Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője a lapnak elmondta: télen mindig drágábbak a zöldségek, ekkor ugyanis már a tárolás költségét is bele kell kalkulálniuk a kertészeknek az átadási árakba. A szakember szerint ugyanakkor idén rendkívüli helyzet alakult ki az ágazatban.

Kritikus időszak előtt állunk, az energiaárak drasztikus emelkedése ugyanis nagyon megnöveli a tárolási költségeket. Ezért a termelők többsége most azon gondolkodik, hogy megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően, a földek mellől adják el a terményt

- mondta a lapnak a szakember.

Ledó Ferenc szerint a termelők joggal tartanak attól, hogy a megnövekedett tárolási költségeket jövőre már nem tudják beépíteni az árakba. Elsősorban a különböző gyökérzöldségekről, a hagymáról és a burgonyáról van szó, amelyekből egyébként sem volt túl jó termés az idén.

Most mindenki szabadulna az árutól, az egyszerű tárolókban karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani a zöldségeket. Ezt követően azonban már speciális hűtőtárolóra van szükség ahhoz, hogy a termék megőrizze a minőségét

- hívta fel a figyelmet a szakember. Majd hozzátette: egyelőre kevés a korszerű tároló itthon, azonban azok a termelők is meggondolják, hogy használják-e, akik rendelkeznek ilyen kapacitással.

Forrás: VG.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Való igaz szabadulnak a termelők, mert itt nálunk kocsiról árulják a burgonyát.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
ez a cikk igazi fasiszta rémhírkeltés! Az unijóban vannak országok, amelyekben mindenféle zöldségből túltermelés van...nos ők alig várják, hogy a megrakott kamionjaik beálljanak a nagybanira..
Azt is tudjuk, hogy lencsehiánnyal riogattak...mi lesz az újévi lencselevessel, főzelékkel? hát semmi különös...Kanada az egyik legnagyobb lencseszállító...lesz(van) dögivel...
lusta
@jesz: Úgy látom, értelmezési problémák vannak.
A cikk a hazai termelők és helyzetükről írt, no meg az általuk termelt hazai zöldségről.
Rockxy
azt nevezzük energiaválságnak, amikor ugyanannyi az energia mennyisége, mint amennyi eddig is volt, de a disznófejű nagyurak árat emelnek, mert azt akarják, hogy a pórnép kinyiffanjon, ők meg gazdagodjanak tovább.
Lepényleső
Forint a porban,- ortodox módban? "Előre megyünk,nem hátra!" megkötözött barom,- pózban?
Nyírfa
Elég lehangoló hír, hogy egy, valamikor a mezőgazdaságáról elhíresült országban nincsenek megfelelő tárolók a termények számára. Lehangoló? Lesújtó! Mit művelnek az ország vezetői? Mit művel maga a társadalom, hogy eltűri, beletörődik a dilettantizmusba, a fosztogatásba?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.