A tervekkel ellentétben az európai uniós tagállamok pénzügyminiszterei jövő keddi brüsszeli ülésükön várhatóan nem fognak szavazni a Magyarországnak járó felzárkóztatási támogatások egyharmadának – mintegy 3000 milliárd forintnak – a felfüggesztésére vonatkozó javaslatról – tudta meg a Népszava.hu.

Szorítóban az Orbán-kormány, feladatnák velük a fontos vétót
Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke videókonferencia keretében részt vesz a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén, a Karmelita kolostorban 2022. november 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ez azt jelentheti, hogy az Európai Unió Tanácsa mégsem dönt december 6-án a magyar jogállamisági mechanizmus továbbléptetéséről a Népszava szerint.

A lap szerint a tárcavezetők egyelőre csak véleménycserére készülnek az Európai Bizottság (EB) szerdai előterjesztéséről, és a döntést későbbre halasztják.

Ennek fő oka, hogy több tagállam, köztük Franciaország, Németország és Olaszország azt szeretné, ha az EB frissítené az Orbán-kormány vállalásairól készült értékelését, amely a megszabott határidőre, november 19-ére kialakult helyzetet tükrözi.

Az uniós grémium ebben megállapította, hogy Magyarország a rendszerszintű korrupció felszámolását célzó 17 vállalásból sokat teljesített, de vannak még hiányosságok, és ezért fenntartotta a pénzügyi szankcióra vonatkozó javaslatát. November közepe óta azonban történtek változások, néhány jogszabály megszavazása a közeljövőben várható az Országgyűlésben, összhangban a brüsszeli elvárásokkal.

A lap információi szerint az Európai Bizottság

még nem kapott hivatalos felkérést az értékelése kiegészítésére, de a tagállamok megbízták az EU soros elnöki tisztét december végéig betöltő Csehországot, hogy továbbítsa az igényt, és készítsen ütemtervet az eljárás befejezésére.

A döntés végső határideje december 19., eddig kell az uniós kormányoknak határozniuk, hogy fennállnak-e még az EU költségvetését fenyegető veszélyek, és emiatt pénzbefagyasztással kell-e sújtani Magyarországot.

A Népszava információi szerint van olyan forgatókönyv, amely szerint

a pénzügyminiszterek jövő kedden esetleg hajlandóak lennének rábólintani a 2300 milliárd forintos támogatási programra, ha a magyar kabinet elállna a Ukrajna megsegítését szolgáló 18 milliárd eurós közös hitelfelvétel és a globális társasági minimumadóra vonatkozó megállapodás bojkottjától.

Mindkét döntéshez a tagállamok egyhangú jóváhagyása kell, és mindkét dosszié szerepel a jövő keddi tanácskozás napirendjén.

Ha az Orbán-kormány nem tágítana és ragaszkodna a vétókhoz, akkor nem valószínű, hogy december 6-án döntés lesz a helyreállítási terv szuperfeltételek teljesítéséhez kötött jóváhagyását kezdeményező bizottsági előterjesztésről.

Forrás: Népszava

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Csizmás Kond: ma, 10 :42 ☻ Magyarország csatlakozott az EU-hoz, és nem fordítva. Ha valaki csatlakozik egy klubhoz, ott vannak közös elvárások és előírások. A magyar GDP az EU 1 %-át sem éri el, lakossága pedig alig 2%.
Ha a bűnöző cigány nagyon okoskodik, akkor [email protected], mint macskát szarni ( lásd EPP) , bár a gecinek ez a célja, mivel szarrá lopta magát a szektájával, Kipcsakisztánban, közép-Ázsiában jobban érzi magát a diktátorok között a bandájával.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Csizmás Kond: "de a latinban is uno az egy, unió egyben..." :)
cirmi,szoktad a buta okoskodó pofád szégyelni?
sgl
olvasom a napi hírekben, a geczivel visszavonatja Brüsszel a pofátlan FIDESZ SZANKCIÓK EGY RÉSZÉT!!!
És ezek a vérgeczik brüsszel szankciókról beszél az ellenzék meg balfaszkodik!
brrrrrrrrrrrrr!

"Kivezetik az összes olyan különadót, amit a Covid-ra és az energiaválságra hivatkozva jelentettek be. Így jövő év végétől nem kell fizetni várhatóan a bankok, biztosítók, energetikai és kiskereskedelmi, távközlési és gyógyszergyártó cégek különadóját. Ezek együttesen mintegy ezer milliárd forintos adócsökkentéssel érnek fel."
Shikari
@Csizmás Kond: Lehet, hogy a lájkolás, csak falkatrendizés, de páran itt ezzel mutatjuk meg a libsi ellenségnek, hogy ne képzelje, hazudja magát többségnek!
Véletlenül sem várom el, hogy ehhez alkalmazkodj, de ha kedvem úgy tartja és tetszik, akit írsz, tetszikelni fogom!
Csizmás Kond
@Shikari: Soha nem sértett ha valaki tetszikel, sőt én is néha megteszem de szerintem az nem a véleményről szól hanem a haverkodásról. Az hogy ki miként gondolkodik benne van a véleményében és az ha van hüvelykujjolva ha nincs akkor is megismerszik hová tartozik, mit gondol...na és persze kivel tart :)
csak úgy....
@Shikari: @Csizmás Kond: ti ketten félelmetesen gyogyósok! -ürül is nektek a fidesz...
Shikari
@Csizmás Kond: A normalitás és a magyarság felismeri egymást, ezek között a senkiházi, hazátlan libsik között is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.