Ismét erős kritika érte az Orbán-rezsimet. 

„A magyar kormány visszaélt az állampolgárok személyes adataival a 2022-es országos választási kampány során, ami aláásta az állampolgárok magánszférájának védelmét, és még inkább a kormánypárt, a Fidesz javára billentette az amúgy is egyenlőtlen versenyfeltételeket”

– ez tán a legfőbb állítása annak a jelentésnek, amit a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet készített az idei magyar választási kampányról, és ami december elején jelent meg.

Egy friss tanulmányból kiderült: a kormány undorító módon élt vissza a koronavírus-járvány alatt begyűjtött adatokkal

Fotó: 123RF.com

A kutatásban magyar szakemberek is segítették a HRW munkáját, köztük a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) két munkatársa, Döbrentey Dániel, a szervezet választási jogi programjának koordinátora, és Remport Ádám, a TASZ magánszféraprojektjének jogásza. A 444.hu velük beszélgetett arról, hogyan készült el a jelentés, és melyek a legfontosabb megállapításai.

A Human Rights Watch jelentéséből döbbenetes dolgok kristályosodtak ki. Példának okáért, hogy a legnagyobb problémát messze nem a közösségi médiás visszaélésekre jutott a legnagyobb hangsúly. Hanem arra, hogy a kormánypártok hogyan aknázták ki az állami erőforrásokat, és ezeket hogyan állították a kampányuk szolgálatába.

2020 telén, amikor elérhetővé vált itthon is az oltás, létrehoztak egy kormányzati oldalt, ahol regisztrálni lehetett az oltásra, és eleinte csak ezen a felületen lehetett vakcinához jutni. És mivel nagyon sokan vártak már az oltásra, emberek milliói láttak neki a regisztrációs folyamatnak.

És mint Döbrentey Dániel meséli, jogvédők már akkor felhívták a figyelmet az oldalon felmerülő adatvédelmi problémákra. Az oldalon ugyanis az adataink megadására szolgáló rubrikák alatt volt egy doboz, amiben a felhasználók jóváhagyhatták, hogy ha regisztrálnak az oltásra, egyúttal hozzájárulnak ahhoz is, hogy a kormány további kapcsolattartás és információátadás céljából kezelje az adataikat. A megfogalmazás nagyon általános volt, nem derült ki belőle, hogy ez csak a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásra vonatkozna.

A kockát nem volt muszáj beikszelni, de közvetlenül a mindenképp beikszelendő kocka alatt volt, melyben azt kellett jeleznünk, hogy megértettük és elfogadtuk az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat. Ebből amúgy kiderült, hogy aki regisztrál, automatikusan átadja az adatait a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodának, és onnan továbbítják a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), ami összeveti ezeket az általa vezetett más nyilvántartásokkal, majd felveszi a kapcsolatot a háziorvosunkkal

A TASZ munkatársainak elmondása szerint 2020-ban és 2021-ben tényleg csak a járvánnyal kapcsolatos információkat küldtek ki erre az emailcímre, ám 2022 elején megváltozott a helyzet. Elsőnek más témában, de kevésbé kirívó leveleket küldtek ki, például a családtámogatási intézkedésekkel kapcsolatban. De aztán a háború kitörésekor már a vakcinaregisztráció idején megadott emailcímen értesítették az embereket arról is, hogy Márki-Zay Péter és az ellenzék bele akarja sodorni az országot a háborúba.

A többi már történelem, de ha mégis kiváncsi további részletekre, a 444.hu cikkében megtalálhatja azokat. 

Forrás: 444.hu

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Tanulmány se kell hozzá, ennek a kormánynak minden megmozdulása undorító!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
VASTAGBŐR
a lekomfirmált álkeresztény zsidrociga ..
vitriol
@Nessy: december 8. - Hol számít Péterfalvy véleménye?
Atesz19
Attól ,hogy a véleményemet a kormányról és a Fideszes politikusokról drasztikusan elmondjam egy dolog tart vissza a BTK. Főleg az a fajta amit ők 12 év alatt megalkottak a 2/3 dukkal!
Atesz19
Elsőre lenyúlták az emberek 3000 milliárdját ,aztán azóta a többi sok ezret.És még ők csodálkoznak azon ,hogy az a csúnya Brüsszel nem ad több lóvét . De tényleg kit akarnak ezek után még hülyébe venni? És pofátlanul folyamatosan a Magyar emberekre hivatkozva hazudják le a csillagos eget az égről.
Nessy
@vitriol: Sehol! Csak ha ellenzéki javaslatba kell belekötni! Azért fizetik, nem is rosszul!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.