Ismét erős kritika érte az Orbán-rezsimet. 

„A magyar kormány visszaélt az állampolgárok személyes adataival a 2022-es országos választási kampány során, ami aláásta az állampolgárok magánszférájának védelmét, és még inkább a kormánypárt, a Fidesz javára billentette az amúgy is egyenlőtlen versenyfeltételeket”

– ez tán a legfőbb állítása annak a jelentésnek, amit a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet készített az idei magyar választási kampányról, és ami december elején jelent meg.

Egy friss tanulmányból kiderült: a kormány undorító módon élt vissza a koronavírus-járvány alatt begyűjtött adatokkal

Fotó: 123RF.com

A kutatásban magyar szakemberek is segítették a HRW munkáját, köztük a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) két munkatársa, Döbrentey Dániel, a szervezet választási jogi programjának koordinátora, és Remport Ádám, a TASZ magánszféraprojektjének jogásza. A 444.hu velük beszélgetett arról, hogyan készült el a jelentés, és melyek a legfontosabb megállapításai.

A Human Rights Watch jelentéséből döbbenetes dolgok kristályosodtak ki. Példának okáért, hogy a legnagyobb problémát messze nem a közösségi médiás visszaélésekre jutott a legnagyobb hangsúly. Hanem arra, hogy a kormánypártok hogyan aknázták ki az állami erőforrásokat, és ezeket hogyan állították a kampányuk szolgálatába.

2020 telén, amikor elérhetővé vált itthon is az oltás, létrehoztak egy kormányzati oldalt, ahol regisztrálni lehetett az oltásra, és eleinte csak ezen a felületen lehetett vakcinához jutni. És mivel nagyon sokan vártak már az oltásra, emberek milliói láttak neki a regisztrációs folyamatnak.

És mint Döbrentey Dániel meséli, jogvédők már akkor felhívták a figyelmet az oldalon felmerülő adatvédelmi problémákra. Az oldalon ugyanis az adataink megadására szolgáló rubrikák alatt volt egy doboz, amiben a felhasználók jóváhagyhatták, hogy ha regisztrálnak az oltásra, egyúttal hozzájárulnak ahhoz is, hogy a kormány további kapcsolattartás és információátadás céljából kezelje az adataikat. A megfogalmazás nagyon általános volt, nem derült ki belőle, hogy ez csak a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásra vonatkozna.

A kockát nem volt muszáj beikszelni, de közvetlenül a mindenképp beikszelendő kocka alatt volt, melyben azt kellett jeleznünk, hogy megértettük és elfogadtuk az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat. Ebből amúgy kiderült, hogy aki regisztrál, automatikusan átadja az adatait a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodának, és onnan továbbítják a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), ami összeveti ezeket az általa vezetett más nyilvántartásokkal, majd felveszi a kapcsolatot a háziorvosunkkal

A TASZ munkatársainak elmondása szerint 2020-ban és 2021-ben tényleg csak a járvánnyal kapcsolatos információkat küldtek ki erre az emailcímre, ám 2022 elején megváltozott a helyzet. Elsőnek más témában, de kevésbé kirívó leveleket küldtek ki, például a családtámogatási intézkedésekkel kapcsolatban. De aztán a háború kitörésekor már a vakcinaregisztráció idején megadott emailcímen értesítették az embereket arról is, hogy Márki-Zay Péter és az ellenzék bele akarja sodorni az országot a háborúba.

A többi már történelem, de ha mégis kiváncsi további részletekre, a 444.hu cikkében megtalálhatja azokat. 

Forrás: 444.hu

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Tanulmány se kell hozzá, ennek a kormánynak minden megmozdulása undorító!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
colibri
Tanulmány se kell hozzá, ennek a kormánynak minden megmozdulása undorító!
beric
Anyátokról is mindent tudnak már, mi?
Nessy
Én meg ma kaptam Kubatovtól emailt, hogy töltsem ki a konzultációs levelet! Ezzel csak az a probléma, hogy soha egyetlen pártnak sem adtam meg se telefont, se email címet! Nem is kaptam még senkitől levelet! Ennyit a magyar adatvédelemről! Péterfalvinak erről mi a véleménye?
Gazella
@KisTehen: menj nyalni fűves grettót (O1G)
Gazella
Persze hogy vissza élnek minfen személyes adatainkkal.
justhpeter
A fideSS-kdnp sem tud mást csinálni mint amit megtanult: csalni, lopni hazudozni.
Aki Én
@beric: én egyet biztosan tudok anyádról.
Nagyon szégyell téged, te agyhalott majom.
Gyurka80
@colibri: A tasz-kalapok a guruló dollárokkal a baloldalnak miért nem foglalkozik?
szaboria1
Mi ezen a meglepő? Már tudott dolog 2010 óta különböző trükkökkel szerezték meg a személyes adatokat.
gina
,,Mint mindenben csak a csalás, lopás , hazudozás,, szemét tolvaj maffia banda, egy zsiros cigánybáró Münchausen vezetésével...
human
A hivatalos koronavírus oldalon például gyakran nem találtam információt, tájékoztatást vagy csak eldugva találtam ilyet. Viszont már az első oldalon tolták a vírussal semmilyen összefüggésben lévő politikai propagandát.
teuton
Tanulnak ezek mindenkitöl sunyisagot! Trump is igy csinalta, amikor adomanyokat gyüjtött a valasztas miatti pereihez. Egy iksszel hozzajarultak az adomanyozok, hogy mas celra is fel lehessen a penzt hasznalni, igy 200 millio dollar ment a Trump-alapitvanyba, amit magancelokra, pl. ingatlanvasaralasokra vagy kölcsönkamat fizetesekre is fel lehetett hasznalni...
teuton
@Gyurka80: Azzal foglalkozzon Pol Pot! De ezzel miert nem foglalkozik? Vagy azzal, amikor egy romos hazba 200an jelentkeztek be kelet-MOon a valasztasok elött? Kit vontak felelössegre? A haztulajdonost! Vagy legutobb Budan, ahol hirtelen fidelitas-osok jelentkeztek be egy irodaba (!) a valasztas miatt! Erröl nem tudsz? Ja, analfabetak nem tudnak olvasni...
division
@KisTehen: @Gyurka80: Ti csak egyből visszavágni tudtok, az eszetekbe sem jut, hogy 2010 óta itt Fidesz kormány van, nem is akármilyen arányban, és jól látható az is, hogy titeket abszolút nem érdekel mit művelnek már jó ideje. Jó pénzt kaptok amúgy ezekért a kommentekért? Én is Fideszes voltam 2018 - ig, de mivel nem vagyok bérkommentelő, képes vagyok a gondolkodásra is. Ez nektek láthatóan nem megy, persze kevés ezen az oldalon már aki védi őket, meg az is lehet, hogy egy személy 10 ugyanazon kommentelőt takar, és akkor máris megvan az a kb. 20 Fideszes, és csak két személy kell hozzá:-))
division
@Aki Én: Miből gondolod, hogy van anyja? Persze lehet neki, csak nagy eséllyel azonos szintet képviselnek:-)
Yoda69
Ilyenen mar meg sem lepodok.
Az a kormany, amely ellopja 3 millio ember 20 eves nyugdijmegtakaritasat, vagy hal meghalni 47 ezer embert, mert keptelen jarvany kezelesre es normalis vakcinak beszerzesere, nos az a kormany MINDENRE képes.
dr. prédikátor
NEM VÉLETLEN HOGY TÖRVÉNYTELENÜL VANNAK KORMÁNYON!!! ELCSALTÁK A VÁLASZTÁST!!! HAZAÁRULÓ NEMZETVESZTŐ TÖMEGGYILKOS TOLVAJ CSÜRHE!!!
Alfa
az egész "kormány ablak,és minden kormányzati oldal az orosz yandex-hez van bekötve...
Számtalanszor tapasztalom,ha kormányzati apeh-tb vagy bármilyen ilyen oldalra irok e-mailt megjelennek a kéretlen levelek... a gépem alig győzi letakarítani
Edebácsi
Tessék mondani valami olyat, amivel Pártunk és Kormányunk NEN élt vissz!
Dr. Proktor
@Alfa: Orbán pedig Putlerhez van bekötve, a kakadu viszont Lavrovhoz...
Alfa
ez is egyfajta lopás...személyes adatok lopása ...eladása
Dr. Proktor
@Alfa: Ezek lopásból élnek, na meg a bithiányos tömeg hiszékenységéből...
Macskaszem
@Dr. Proktor: a minisztériumok meg a Kreml-hez.
Alfa
No és persze az EU oldalaira is a kormányzati ip-cimekről jutnak be az orosz hekkerek ..kémek .
a keresztény orbán és a fidesz-ner szekta a NATO és az ÚNIÓ árulója
Dr. Proktor
@Alfa: Gyanús volt nekem is, hogy az ügyfélkapu használata után kapom a .ru végződésű emileket, még olyan is volt amelyikben szegény ukrán gyerekek megsegítésére kértek pénzt!
Orosz címről, na ne...
sokanvagyunk
Még jó, hogy van nekünk egy adatvédelmi biztosunk.
Aki Én
@Gyurka80: ,, A tasz-kalapok a guruló dollárokkal a baloldalnak miért nem foglalkozik?"

Ez nagyon szép és kerek gondolat, parádés tálalásban. Ez annyira magyar, mint te.
Köszönjük, ismét te lettél a nap hülyéje.

Ellenzék KÜLFÖLDI! 1-2 milliárdja VS orbán több ezer milliárdja a magyaroktól

Te aztán érzed a ritmust, propaganda súlyos áldozata.
ómió
Az efftársak már a Human Rights-szal is hazudoztatnak egy sort? "Fussa" a guruló dollárjaikból?
kereső
Visszaélt, és egyúttal vaskos választási csalást követett el. Ennyi(ke). Hazugsággal(gokkal) nyert választást a fideSS-kdnp.
Gyurka80
@Aki Én: ne mentegesd a baloldali lopást hülyegyerek!
Gyurka80
@Aki Én: "orbán több ezer milliárdja a magyaroktól" jól beszoptad a libsi hazugságokat, pedig böszmeferi megmondta hazudtunk reggel ...!
teuton
@Gyurka80: Bizonyitekod van ra? Tettel feljelentest Pol Potnal vagy csak a levegöbe pofazol???
division
@Aki Én: Az nem lopás, ha a Fidesz teszi, észre kellene már venni. Ellophatnak mindent, éhen halhatnak az emberek az elhibázott lépéseik miatt, akkor is csak az lesz a lényeg, hogy az ellenzék is csalt netalán, még ha az nem is okozott ekkora mértékű inflációt, üzemanyaghiányt, stb.
Gyurka80
@teuton: Mit kellene bizonyítanom hülyegyerek? Jó helyen vagy az idióta ndk-soknál , akik honeckereztek!
teuton
@Gyurka80: Hurkagyurka, te vagy nagyon hülye vagy, vagy analfabeta, vagy mindkettö! Melyik a talalo? Mifele NDK? 2022t irunk! Ha pedig valaki allit valamit, annak bizonyitania is kell különben hazugsag! Ugye nem kell nekem bizonyitanom, hogy nincs mar NDK? Na akkor ennek fuss neki meg1x, de nem hiszem, hogy sikerülni fog neked, alacsony az IQd!
teuton
@Gyurka80: Ja es meg 1 dolog, nezz a terkepre, bar nem hiszem, hogy kiismered magad vele. Recklinghausen NRW kb. 500 km-re van a VOLT NDK-tol, NYUGATRA...
Jozefina
"„A magyar kormány visszaélt az állampolgárok személyes adataival a 2022-es országos választási kampány során, ami aláásta az állampolgárok magánszférájának védelmét, és még inkább a kormánypárt, a Fidesz javára billentette az amúgy is egyenlőtlen versenyfeltételeket”
Ez legalább kiderült és a többi aljasság??!! Azok az éjszakánként kiadott rendeletekben rejlik talán??!!!
gina
Szemét rohadékok, nem elég hogy hivogatnak, de most is kapok emaileket hogy töltsem ki a WC papirt ill, a nemzeti konzultációt
VASTAGBŐR
a lekomfirmált álkeresztény zsidrociga ..
vitriol
@Nessy: december 8. - Hol számít Péterfalvy véleménye?
Atesz19
Attól ,hogy a véleményemet a kormányról és a Fideszes politikusokról drasztikusan elmondjam egy dolog tart vissza a BTK. Főleg az a fajta amit ők 12 év alatt megalkottak a 2/3 dukkal!
Atesz19
Elsőre lenyúlták az emberek 3000 milliárdját ,aztán azóta a többi sok ezret.És még ők csodálkoznak azon ,hogy az a csúnya Brüsszel nem ad több lóvét . De tényleg kit akarnak ezek után még hülyébe venni? És pofátlanul folyamatosan a Magyar emberekre hivatkozva hazudják le a csillagos eget az égről.
Nessy
@vitriol: Sehol! Csak ha ellenzéki javaslatba kell belekötni! Azért fizetik, nem is rosszul!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.