A holland TTF gáz piaci ára a nap közbeni 112 dollárról 106-ig esett vissza annak hírére, hogy az EU-ban meglett a megállapodás a gázársapkáról – írja a Portfolio.

Szijjártó most nem boldog: esni kezdett a gáz ára az uniós ársapka híréreFotó: Facebook/Szijjártó Péter

Mint a cikkben rámutatnak, néhány nappal ezelőtt a januári TTF ára még 140 dollár körül mozgott, innen ment le a 110 körüli mai szintre, ami összefügghet azzal, hogy az utóbbi napokban többször is felröppent a hír, hogy közel a megállapodás.

Szijjártó: szerencsétlenkednek

Ahelyett, hogy az Európai Unió értelmes kérdésekkel, új energiaforrások keresésével, az infrastruktúra fejlesztésével foglalkozott volna, az elmúlt hónapok a gázársapka körüli szerencsétlenkedéssel mentek el

- közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s energiaügyi miniszterek ülését követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Magyarország semmi szín alatt nem támogatja a földgázra vonatkozó ársapka bevezetését, az ugyanis "káros, veszélyes és teljesen felesleges" intézkedés.

Szavai szerint ezzel olyan eseményekre szeretne reagálni a közösség, amelyek augusztusban történtek, s az csak a bevezetés szükségtelenségét bizonyítja, hogy azóta is jól megvolt a kontinens ársapka nélkül.

Ráadásul a korlát elrendelése áremelkedéshez vezethetne, egyrészt az elérhető mennyiség csökkenése miatt, másrészt azért, mert annak szintjét a jelenlegi piaci ár fölött húznák meg – figyelmeztetett.

"Mit mond mindez a kereskedőknek és az eladóknak? Világosan megmutatja, hogy hajlandók vagyunk többet fizetni a gáznál, mint a jelenlegi piaci ár"

- tette hozzá.

A miniszter veszélyesnek és felelőtlennek nevezte ezt a fajta mesterséges beavatkozást a piac működésébe, ami eddig példa nélküli, ezért aztán legalábbis rendkívül alapos előzetes vizsgálatot kellene lefolytatni – idézte Szijjártó szavait az MTI.

Forrás: portfolio.hu

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
"A miniszter veszélyesnek és felelőtlennek nevezte ezt a fajta mesterséges beavatkozást a piac működésébe, ami eddig példa nélküli, ezért aztán legalábbis rendkívül alapos előzetes vizsgálatot kellene lefolytatni"

Ez most viccel? A rezsicsökkentés mióta is van? 2014? Volt bármilyen előzetes vizságlat, hogy milyen hatása lesz? Például, hogy nem fejlesztik az elektromos hálózatot a szolgálatók és ezért októberben leállította a nepelemtámogatásokat a kormány. Szintén a fejlesztése elmaradása miatt a kánikulában volt ahol nem volt ivóvíz, mert nem bírta a hálózat kiszolgálni a megnövekedett igényt. Ezt sem láttátok előre Peti, mert nem hallgattatok a szakikra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Mert, ugye, eddig is a Szijjártó "verte fel"!? Így kell hazudnii, efftársak!?
teuton
@Shikari: Fogadni is mersz a joslataidra??? Ha ennyire bejönnek, akkor miert apropenzert trollkodsz, miert nem lottozol? Fogadjunk 1000 euroba, hogy a gaz es olaj vilagpiaci ara marciusig tovabb csökken! NALUNK mar most olcsobb lett, neked is!
Fogadast ajanlottam legutobb a brazil valasztasokra is, hogy O1G haverja Bolsoj Nero veszt, miert nem fogadtal velem? Megtettem egy fogadoirodanal, nyertem 400 eurot. Neked mennyit kell trollkodni a szaros pelenkadban fetrengve a gep elött 400 euroert??? Latom, mar kora reggel indult a mai müszakod, esti 10ig megy ma is?
teuton
@Shikari: En a hozzad hasonlo nagypofaju josolgatokhoz fordulok, akik telepofaval josolgatnak mindent, a levegöbe pofaznak üres szolamokat, a "jövendöleseik" aztan nem jönnek be. Mivel fpgadni nem mernek ra, akkor csak majommakogas az egesz, a kutya ugatja a holdat...
Egyebkent miben szoktal TE fogadni a joslataidra, nem penzben? Nekem nincs szüksegem szaros pelenkakra, neked meg csak az van???
nejlontacskó
@Shikari: " Ráadásul a korlát elrendelése áremelkedéshez vezethetne, egyrészt az elérhető mennyiség csökkenése miatt, "
Feltűnt már, hogy a magyar kormány ársapkája nyomán, pont ez történt?
Hiány cikk lett az ársapkás 2,8%-os tej, a cukor, a liszt, a csirkefarhát, a benzin, a diesel!
Ráadásul, az ezek után elvesztett árrést, más termékekre tették rá, növelve ezzel, az amúgyis magas inflációt!
teuton
@Shikari: Te mi a fasznak ugatsz bele, hogy mi a velemenyem???
teuton
@Shikari: Mondom analfabeta! "Te mi a fasznak ugatsz bele, hogy mi a velemenyem???" A jelzöid meg tartsd meg a csaladodnak! Ja, hogy ilyen allatnak mar az sincs... Na akkor jo fetrengest a szaros pelenkaban a gep elött! Latom, ma megint belehuzol, mar hajnali 7kor kezdödött a napi trollmüszakod...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.