A 24.hu cikke szerint a hazai görög nemzetiségi vezetők valahogy szükségét érezték, hogy a tanártüntetések ellen szólaljanak fel, miután a nemzetiségi államtitkár megtekintette a Görögség Háza-beruházást, és írt arról a Facebook-oldalán – egy furcsa félmondattal körítve a témát.

A 24.hu cikke szerint a múlt héten Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár azt írta a Facebook-oldalán, hogy a Görögség Házánál zajlanak a munkálatok. A cikk szerint az államtitkár Koranisz Laokratisz görög nemzetiségi szószóló és Hristodoulou Konstantinos, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata elnöke társaságában tekintette meg a beruházást, amelyhez a Miniszterelnökség biztosít 60 millió forintos támogatást. 

Egy fideszes államtitkári félmondat után a nemzetiségi vezetők a tanártüntetések ellen keltek ki

Fotó: Facebook/Soltész Miklós

Soltész Miklós a bejegyzését azzal zárta, hogy a két nemzetiségi vezetővel egyetértettek abban, hogy a megkezdett munkát folytatni kell, de a következőt tette még hozzá:

ehhez azonban a továbbiakban is egyetértés szükséges.

A lap szerint két nappal Soltész bejegyzése után a két nemzetiségi vezető egy kétnyelvű közleményt adott ki, melyben a tanártüntetésekről volt szó egyértelműen. A közleményben a két vezető azt hangoztatta, hogy a tanártüntetésekkel kapcsolatban a görög és a magyar sajtóban lejárató hírek jelentek meg, ám szerintük ezzel ellentétben a magyarországi nemzetiségi oktatás "példaértékű". 

A kommünikében az oktatási támogatásokat és a százmilliós tornatermet is felemlegették, majd kitértek arra, hogy tévesek a görög és magyar sajtóban megjelent hírek, mert a magyar kormány nagy hangsúlyt fektet a nemzetiségi – ezen belül a görög – oktatásra. 

A lap szerint mindez röviddel azután történt meg, hogy a 24.hu megírta, a görög nemzetiségi szószólónak nem tetszett az, hogy több más nemzetiségi iskolai képviselői mellett a fővárosi görög iskola tanárai és diákjai is részt vettek a közoktatás egyre romló helyzete miatt tartott tüntetéseken. 

A 24.hu ismertetése alapján Koranisz Laokratisz hivatalos levélben követelt magyarázatot a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata (MGOÖ) elnökétől, hogy miképpen fordulhatott elő az, hogy az önkormányzat fenntartásában álló Manolisz Glezosz Iskola tanárai novemberben részt vettek az egyik Kossuth téri tüntetésen. 

A Syllogos görög nemzetiségi kulturális egyesület szerint egyértelmű, hogy Soltész államtitkár félmondatát úgy kell értelmezni, mint olyan jelzést, ami arra szólítaná fel a görög nemzetiséget, hogy a tanártiltakozások további támogatása kihatással lehet a Görögség Háza beruházásra. 

Emiatt az egyesület elnöksége határozatban foglalt állást a szószóló és az önkormányzati elnök közös nyilatkozatával szemben, többek közt azt írva, hogy elfogadhatatlan a két nemzetiségi vezető közleményének megszületése, ami az egyesület elnöksége szerint erősen úgy tűnik, hogy kormányzati nyomásra történhetett meg. 

"Mint írták: a görög szervezetek képviselőinek nem a kormányzati akaratot kell képviselniük a görög közösség felé, hanem a görögök közösség érdekeit a kormányzati szervek irányába.

Cáfolták, hogy tanárok megmozdulásaival összefüggésben megjelent sajtóhírek a magyar kormány nemzetiségpolitikáját, valamint a nemzetiségi oktatást lejáratását célozták volna. A tüntetésszervezésben is nagy részt vállaló civilszervezet szerint a görög nemzetiségi oktatásban dolgozó pedagógusok a közoktatásban foglalkoztatott kollégáik mellett álltak ki, nem pedig a nemzetiségi oktatás ellenében"

- olvasható a cikkben az állásfoglalás ismertetése.

Az egyesület elnöksége szerint az "ilyesfajta csúsztatások elfogadhatatlanok, és – az előzmények ismeretében különösen – alkalmasak a megfélemlítésre".

Forrás: 24.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Annyira félti a pénzét a két nemzetiségi vezető, hogy rögtön lement kutyába!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyar1
@sgl: Addig amíg a Kádár-féle vagyontilalom nem lép újra életbe, hogy csak egy lakás, egy nyaraló, egy autó lehet egy embernek ill egy családnak, addig egyre rosszabb lesz.
ómió
Csak nem ők is a törvényesség mellett állnak!? Nahát!!!
teuton
@Shikari: "Csak" 16000 tanar hianyzik most az oktatasbol...
teuton
@Shikari: Es ki fog oktatni, a rendörsegi kommunista söför szemelyesen??? "Olajozottan" fog menni??? Hany tanart kepeznek ki evente, mikor lesz a 16000 hely betöltve? Ja, neked a matek sem az erösseged... Biztosan Nyugat-Europabol fognak ezrevel a 2000 euro nettoval rosszul megfizetett tanarok MOra özönleni...
telegdilaci
@Horizont:Szégyeljék magukat ezek a görög élősködők,haza lehet menni ha nem tetszik hogy a Magyarországi pedagógusok kiállnak a saját és a tanítványainak érdekei mellett!
telegdilaci
@Shikari:És egy hozzád hasonló műveletlen barommal is több van mint kellene!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.