A fideszes érzelműek szerint Brüsszel és a szankciók, az ellenzékiek szerint a gyenge forint és a kormány számlájára írható az áruhiány. 

A Népszava megbízásából készített felmérést a Publicus Intézet, amelyben azt vizsgálták, hogy a vásárlások során szembesült-e a lakosság a hatósági áras termékek hiányával. 

A vásárlók 56 százaléka szembesült már azzal, hogy hiány van a hatósági áras élelmiszerből a boltokban

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A felmérés szerint a hazai vásárlók 56 százaléka rendszeresen nem tud megvenni valamilyen hatósági áras élelmiszert a boltokban, mert hiány van belőle. További 22 százalékuk szembesült már ezzel a problémával egyszer.

A nők nagyobb arányban szembesültek már áruhiánnyal (vélelmezhetően ők intézik többször a bevásárlásokat), 62 százalékuk mondta azt, hogy rendszeresen nem tud hatósági áras termékeket beszerezni, a férfiaknál ez az arány 49 százalékos volt. 

A cikk szerint a felmérésben a pártszimpátiára is rákérdeztek, ez alapján pedig eltérés van a válaszadók tapasztalatai között: az ellenzékiek 63, a bizonytalan szavazók 67 százaléka nem tud rendszeresen árstopos terméket beszerezni, a Fidesz-KDNP szavazóinak viszont csak a 41 százaléka mondta ugyanezt. Összességében az ellenzéki szavazók 81 százaléka, a bizonytalanok 84 százaléka, a kormánypárti szavazók 69 százaléka találkozott már a hatósági áras termékek hiányával. 

A Publicus rákérdezett a felmérésben résztvevőknél arra is, hogy szerintük mi lehet az áruhiány oka. Az emberek elsősorban (88 százalék) az elszálló energiaárakat, a gyenge forintot (86 százalék), illetve a kormány elhibázott gazdaságpolitikáját (74 százalék), valamint a kereskedők ármegállapítási módszereit (63 százalék) hozta fel az élelmiszerinfláció okaként. A brüsszeli, Oroszország ellen bevezetett szankciókat (amiről ugyanaz a kormány közli itthon milliárdos hirdetésekben, hogy az minden baj okozója, miközben a magyar kormányfő az eddigiek legtöbbjét megszavazta) csak a megkérdezettek 47 százaléka hozta fel okként a cikk szerint.

Pártszinten a kormánypárti szavazók 45 százaléka okolta az elhibázott gazdaságpolitikát, 75 százalékuk a gyenge forintot hozta fel okként, a szankciókat pedig 85 százalékuk. Az ellenzéki szavazók 97 százalékban a gyenge forintot, 96 százalékban az elhibázott gazdaságpolitikát, és csak 19 százalékban a szankciókat hozták fel okként az élelmiszerárak inflációjára. 

A Népszava felidézte azt is, amikor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az üzemanyagok ársapkájának december 6-ai kivezetésekor azt mondta, minden ársapkának addig van értelme, amíg nem okoz áruhiányt. Amennyiben viszont az áruhiány eléri azt a szintet, amikor már nem biztosítható a termék, akkor az ársapka elveszti értelmét. 

Jelenleg a boltokban ezt lehet tapasztalni: hiába korlátozzák az egyszerre megvehető mennyiséget az ársapkás termékekből, nyár óta többször is azzal szembesültek a vásárlók, hogy elfogyott a tej, a kristálycukor, étolaj. Mindezek ellenére a kormány nem adta fel az ársapkás élelmiszereket, sőt, a burgonyára és a tojásra is kiterjesztétték az árstopot, amit 2023. április 30-ig tartanak fenn jelen állás szerint.

Forrás: nepszava.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Áruhiány
Nem mérgelődöm
Nincs hát nincs!!
Azkor nem vásárolok!!
Megmarad a pénzem...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Néro2
56 ? A többi meg a határon túlra jár ? Vagy olyan kurvára ráér egy rohadt kiló cukorra vadászni és ha talál a hatodik boltban akkor van áru?
Egyébként :
uploads.disquscdn.com/images/dd9d2ad9235ebd5de7e47d9cefe0d4f20e77b97e4e34514c72429c08bbb75464.jpg
teuton
@jáger laszló: Igazad van ne menj 20 evig semmit vasarolni es milliomos leszel!
Nessy
@teuton: Le kell szokni az evésről! Érdekes. én tavasszal valami miatt két hónapig alig ettem, nem voltam éhes, leadtam 11 kilót, mire mindenféle vizsgálatra küldtek. Minden leletem negatív lett. Azért olyan sokat nem spóroltam.
amaramaistanna
Az un. ársapkák áruhiányt okoznak és növelik az inflációt is. Ritkán látni ilyen tehetetlen aljas kormányt. Csak a saját vagyonuk építésére képesek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.