Borsod-Abaúj-Zemplén megyében folytatódik áprilistól az új alapellátási ügyeleti rendszer bevezetése, ugyanis a megyében az alapellátási körzetek közel hatoda üres – tudta meg a Népszava.

Borsodban folytatódik az Orbán-kormány reformja: Egyetlen gyermekügyeleti pont marad az egész megyében
MTI/Kovács Attila

Ez lesz a következő országrész, amelyben az Országos Mentőszolgálat szervezi, irányítja ezt a szolgáltatást. A megyében praktizáló háziorvosok „felkészítése” is megkezdődött.

Ebből a legkritikusabb a vegyes praxisok helyzete, amelyek több, mint negyedében, a gyermekorvosi körzetek hetedében nincs tartósan orvos.

Azaz a lakosság egy részének már most sincs saját háziorvosa. A mostani átszervezéssel ügyeleti időben a 1830-as számot hívhatják a megyében élők. 

Egy január elsejétől hatályos jogszabály alapján a kormányzat alaposan átszabja a háziorvosi ellátást, benne az alapellátási ügyeleti rendszert. Eszerint az OMSZ-ra bízná a feladat megszervezését. A lakosság által most még elérhető ügyeleti pontok mintegy harmada megszűnik.

Az új rendben a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a 81 járási egészségközpont valamelyikébe ügyelni.

Áprilistól mindössze egyetlen gyermekügyeleti pont marad Miskolcon, a megyei kórházban, így a lap szerint a megye legtávolabbi pontjáról is ide kell majd hozni hétköznap 16-22 óra között, hétvégén 8 és 22 óra között a gyerekeket.

A cikkünk megírása után Győrfi Pál e-mailben azt írta, hogy a valóság ezzel szemben az, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 10 pontján ezután is úgynevezett "vegyes ügyeletek" működnek, ahol a gyermekek is megfelelő ellátást kapnak, tehát nem kell a megye távoli pontjairól is Miskolcra hozni a beteg gyermeket. Eddig sem volt minden járásban külön gyermekorvosi ügyelet, a járási ügyeletek rendszerint vegyes ügyeletekként működtek, ahol gyermekek és felnőttek egyaránt ellátást kaptak. Egyértelmű tény, hogy nincs szükség minden járásban külön gyermekorvosi ügyeletre, továbbá minden orvos és mentőtiszt képes és alkalmas gyermekek sürgősségi ellátására is. Ezeken túlmenően, a kórházi központi gyermekügyelet is rendelkezésre áll, a 1830-as telefonszám pedig gyermekek esetében is hívható, ahonnan súlyos állapotú gyermekhez azonnal mentőt küldenek.

Forrás: Népszava

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ez az egész Európa által irigyelt magyar eü?
Döbbenet, ami itt megy.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Szinte biztos, hogy ez nem lesz így működtethető, de hergelésre alkalmas.
jáger laszló
Yeromos
Azt vedd észre,hogy ezt a rendeletet a regnáló kormány hozta én csak ámulok és bámulok akár te!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
@justhpeter: Hol zavarja pártunkat és kormányunkat, ha az épp aktuális agymacskája nem műxik, sőt káros? Tessék a gyermeknek egyeztetett időpontban belázasodni, megbetegedni,! A családban legyen kéznél autó, és sofőr, aztán részt lehet venni az "ismerd meg a vármegyét" túrán.
ómió
Tudjuk, efftársak! 70 kórházat kellett volna bezárni, ahogy ti terveztétek! Mindjárt "csúcson lenne az ellátás"!
Pálinkás Pál
tudjátok, cseppet sem sajnálom őket...főleg a vidéknek kellett a fidesz, hát sz@pjanak...
gina
Te rohadék cigány a te unikáid gondolom privát klinikán gyógyulnak, igaz a nép fontos neked rohadék,, de csak a pénzünk érdekel aljas drakula

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.