A Kék Bolygó Alapítvány elnökeként új feladatot ellátó politikus erre közbeszólt: legyen „ez zárójel”, majd a YouTube-ra felkerült verzióból már kivágták a Fidesz irányvonalába nem illő tényeket – számolt be róla a Média1.

Kivágták Áder János podcastjából a Fidesz irányvonalába nem illő tényeket
Áder János volt köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának felvételén a közmédia óbudai rádióstúdiójában 2023. február 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Sokat ismételt kormányzati panel, hogy a gödi Samsung-gyár környékén bőven határérték alatti a lítium előfordulása, más szennyező anyagot pedig nem találtak, szemben a gödi civilek által kezdeményezett mérésekkel, amelyek a gyár környékén lévő öntözési célú kutakból vett mintákból kimutatták az n-metil-pirrolidon (NMP), egy súlyosan mérgező oldószer jelenlétét.

A papíron elhivatottan környezetvédő Áder maga is felmondta a kormányzat önvédelmi paneljeit, majd nem sokkal később (a 38. percnél) ismét nekifut a kérdésnek:

Ez egy zárt technológia, ha betartják a technológiai előírásokat, ha semmiféle baleset nem történik, akkor a zárt technológiából levegőszennyezés és talajszennyezés nem nagyon következhet. Jogos a feltételezés?

- mondta Áder.

Kaderják szerint is jogos, „ha” jól működtetik a gyárat. Szerinte a korszerű akkumulátorgyártás komoly vegyipari tevékenység, a modern akkumulátorok 20-25 anyagot tartalmaznak és állandó fejlesztés alatt vannak.

Kifejtette, hogy a vegyszerek megfelelő szűrők nélkül kikerülhetnek a levegőbe, az esővel pedig bemosódhatnak a talajvízbe.

Egyébként Gödön nemcsak lítiumot találtak a vízben, hanem NMP-t is

– tette hozzá, de Áder azonnal lekeveri:

szerintem ez zárójel, térjünk vissza…

A HVG megkérdezte a Kék Bolygó sajtóosztályát, miért vágták ki Kaderják Péter mondatait a YouTube-os adásból, hiszen egy létező problémára hívta fel a figyelmet, a beszélgetés pedig épp a lég- és vízszennyezés témáját boncolgatta.

Az ezt firtató levelükre az alapítvány kommunikációs munkatársa érdemi választ nem adott.

Forrás: Media1

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Ha valaki azt gondolná, hogy ez cenzura az kérem téved, mert ez nem cenzura.

Hanem cenzúra.
simmering73
NMP
Az N-metil-2-pirrolidon egy olyan szer, amely fizikai hibákat okoz a fejlődő embrióban.[7] Ez is egy reproduktív toxin, egy vegyi anyag, amely mérgező a reproduktív rendszerre, beleértve az utódok hibáit és a hím vagy nőstény reproduktív funkciójának károsodását. A reprodukciós toxicitás magában foglalja a fejlődési hatásokat.[7] Az anyag bejuthat a szervezetbe belégzéssel, bőrön keresztül és lenyeléssel. Ha az emberek ki vannak téve ennek, gyors, szabálytalan légzés, légszomj, csökkent fájdalomreflex és enyhe véres orrváladék lehetséges.[7] A belélegzés fejfájást, a bőrfelület pedig kipirosodást és fájdalmat okozhat. Lenyelve égő érzést okoz a torokban és a mellkasban. Akut oldószer szindrómát is okozhat. (google fordító)
en.wikipedia.org/wiki/N-Methyl-2-pyrrolidone
ómió
Ja, hogy a "lehetőleg semmi ne épüljön" efftársi "irányvonala" nem illett bele...!
Nyírfa
Ez a migránskinézetű Áder az egyik legméltatlanabb "főméltósága" Magyarországnak. Kilakoltatását jelenlegi lakóhelyéről, jövedelmének 90%-kal történő csökkentését, és hazaárulás vádjának előterjesztését támogatom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.