Két hete már levelet is kaptak az önkormányzatok arról, átadják-e a szakrendelőket az államnak.

A kormány nem veszi el a szakrendelőket azoktól a településektől, amelyek megtartanák azokat – írja a Népszava. A lap szerint erről Aradszki András KDNP-s képviselő, frakcióvezető-helyettes és a törvényalkotási bizottság tagja tájékoztatta Érd független polgármesterét, Csőzik Lászlót, aki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökségi tagja is.Államosítás a járóbeteg-ellátásban: még megtarthatják a szakrendelőket az önkormányzatokForrás: Pixabay.com

Az Országgyűlés december végén fogadta el az egészségügy átalakításáról szóló törvényt, amely lehetővé tette, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) adatokat kérjen a még nem állami fenntartású szakrendelők államosításának előkészítéséhez. A központi kórházfenntartó pedig már január óta gyűjti a 136 nem állami tulajdonban lévő járóbeteg ellátó intézmény gazdálkodási és egyéb adatait.

Az OKFŐ március végén polgármestereknek írt levélben el is kezdte felmérni, hol hajlandók átadni a járóbeteg-ellátókat az államnak – számolt be róla a Propeller.hu is.

Az önkormányzatok szinte kivétel nélkül köszönték, de nem kértek az kormány ajánlatából

–idézi Csőziket a Népszava.

A polgármester szerint a települések az államnál sokkal rugalmasabban és gyorsabban tudnak reagálni a változásokra.

A lap szerint ugyanakkor továbbra is kérdés, mi lesz a szakrendelők működésének költségeivel. Mint írják, Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke, a társaság hétfői ülése utáni sajtótájékoztatón ezt nyilatkozta:

Az Országgyűlés a múlt héten módosította az idei költségvetést, de ahogy az elfogadás előtt, úgy most sem kérdezték meg erről az önkormányzatokat. A 2200 milliárdos költségvetésű szektor így idén 600 milliárd állami támogatást kap, amelyből azonban semmi nem marad, ha levonjuk belőle a települések által fizetendő szolidaritási adót. Az önkormányzatok nettó befizetőkké váltak, miközben az energiaárak kompenzálására létrehozott és most négyszeresére emelt összegű rezsivédelmi alapból egyetlen fillért sem kapnak.

Forrás: Népszava.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Naná, hogy megtarthatják őket az önkormányzatok! Csak, aztán, nem rinyálni, efftársak, ha nem bírjátok fenntartani!
jáger laszló
A LÉNYEG AZONBAN A KÖLTSÉGEK FINANSZÍROZÁSÁN VAN AMI AZONBAN TISZTÁZATLAN!!
EZ MAJD EZUTÁN FOG TISZTÁZÓDNI!!
csak ennyi
barátilag
J.L.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
justhpeter
Az állam csak a zsarolást ismeri mint eszközt.
ómió
@m73: Bolsiék idiótája! Arrafelé tartasz?
ómió
@m73: Az önkormányzati szakrendelőfenntartási képtelenség, bolsiék elmebetege, - amerre tartanátok (még, ha ezt másra hazudnád is) - maga a kommunizmusotok egy kis szeletkéje!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.