Április 1-jén Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is elindul az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer, az ügyelethez a háziorvosok és a házi gyermekorvosok ott is egyre nagyobb számban csatlakoznak – közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője szombaton az MTI-vel.

Újabb vármegyében indul el az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer – itt vannak a részletek
Fotó: Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója beszédet mond a harmincéves tiszalúci mentőállomás jubileumi rendezvényén, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter életmentő mellkaskompressziós készüléket adott át 2022. október 29-én. Gulyás Gergely több mint egymillió forinttal támogatta a Lucas 3 mellkaskompressziós készülék beszerzését, a fennmaradó összeget a helyiek gyűjtötték össze. MTI/Vajda János

Győrfi Pál azt írta,

péntek estig már száz orvos jelentkezett ügyeletre a miskolci központban.

Hozzátette, hogy a miskolci központban az ügyintézők hétvégén is rendelkezésre állnak annak érdekében, hogy a háziorvosok gördülékenyen bekapcsolódhassanak az ellátásba és minden beteg a számára legmegfelelőbb ügyeleti ellátásban részesüljön.

Ahol szükséges, a még hiányzó háziorvosokat átmenetileg és jogszerűen más orvosok, mentőtisztek helyettesítik, a betegellátás kezdettől fogva mindenhol biztosított lesz

- közölte.

A kommunikációs vezető felhívta a figyelmet arra, hogy

jövő hét szombattól az ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében itt is 1830 lesz, ennek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap,

szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00-08.00 között, hétvégén és ünnepnapon egész nap hívható lesz.

Jelezte azt is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye tíz pontján

úgynevezett vegyes ügyeletek fognak működni, ahol felnőttek és gyermekek is megfelelő ellátást kapnak.

Azok számára, akik személyesen keresnék fel az ügyeletet, erre a vármegye nyolc pontján éjszaka és hétvégén is lesz lehetőség.

Gyermekek számára a járási ügyeleti pontok mellett a kórházi központi gyermekügyelet is rendelkezésre áll

- tette hozzá Győrfi Pál.

Közölte azt is, hogy a vármegyei új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva is elérhetőek.

Kitért arra:

az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép majd életbe, arról a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatni fogják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet.

Az a cél, hogy a jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön – áll az OMSZ kommunikációs vezetőjének közleményében.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Philip Marlowe
Az a baj, hogy ebben az országban, mindenki piszkosul elégedetlen az egészségüggyel!
De ha valami változtatás történik (pl. vizitdíj, ügyelet átszervezés...stb) akkor azonnal mindenki nagyon okos, és szidja mint a bokrot, azonnal megszüntetné! Nincs "próbaidő" "türelmi idő" minden rossz!
De akkor kérdezném, hogy lehetne jobbá tenni?
Terminátor
Már règóta, ha baj volt, hívtuk a mentőt.
A körzeti nagyon óvatosan bánt a kilebbenéssel.
No meg, ha nagy a baj, nem is tud mit tenni, csak híjja a mentőt!
Hu b+!
Mögdícsértem O1G-t!
justhpeter
Hiszem, ha látom, de majd meséljen Győrfi úr a B.-A.-Z. megyei tömegközlekedésről, amivel a falusiak az ügyeleteket majd elérhetik. Tizet arra, hogy erről fogalma sincs.
Nessy
@Terminátor: Ahol normálisan szervezett ügyelet volt, ott volt orvos, ügyeletei kocsi gépkocsivezető, és volt a frekventált időszakokban bent ügyelő orvos is. Szakképzett nővér állandóan. A gépkocsival állandó kapcsolat, és ha útba esett, akkor bediktáltuk a címet, a problémát, azaz nem jött vissza, hanem már útközben ellátta azt a beteget is.
Nanya
Javaslom győrfi úr gondolkodjon,mielőtt baromságokat beszél megrendelésre !
De van egy kérdésem is: Mivel jutok én el és a falumbeliek éjjel 02 órakor a 25 km re lévő legközelebbi ügyeletre ?
Várom a válaszát !
ómió
Még "MOKék" se tudták elkaszálni!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.