Karácsony Gergely is felszólalt az ország jövőjéről szóló konferencián, szerinte fejlettségben a főváros is lemaradóban van.

Navracsics: Szép lassan felzárkózott Magyarország az EU-átlaghoz

Illusztráció: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) keretében zajló Pajta Program eseménysorozatról tartott sajtótájékoztatón. MTI/Bodnár Boglárka

Az elmúlt években nagy viharoktól mentesen, szépen lassan zárkózott fel Magyarország az Európai Unió átlagához fejlettségben – állította Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Portfolio.hu szerint az Egyensúly Intézet keddi konferenciáján. Hozzátette, a regionális különbségek azért még minidg nagyok.

A Magyarország 2030 című konferenciáról beszámoló portál azt is írja, hogy a miniszter kiemelte, most kezdődnek a tárgyalások az uniós Helyreállítási Alap (RRF) hitel lábáról. Ha erről sikerül megállapodni, akkor a közel 10 milliárd euróból szinte kizárólag energetikai és digitális infrastruktúrával kapcsolatos fejlesztéseket finanszíroznak.

Ha 2030-ra az EU öt legélhetőbb országa közé akarunk kerülni, ahogy azt a kormány megcélozta, akkor az immateriális mutatókban is javulnunk kell, ilyen például a boldogság index

– mondta a területfejlesztési miniszter. Szerinte egyébként ebben a mutatóban nem állunk annyira rosszul, mint szoktuk gondolni.

A konferencián Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is megszólalt. Mint a portál idézi, Karácsony ezt mondta:

Jelenleg én jobban látom 2030-at, mint az idei év második felét. A fővárost komoly kihívások elé állítja a közszolgáltatások biztosítása, mivel a város működési bevételei nincsenek összhangban a kiadásaival.

A városvezető szerint nem lehet Budapestről az agglomeráció nélkül beszélni: ha a fővárost az agglomerációval együtt vizsgáljuk, akkor Budapest valójában le van maradva versenyképességben és fejlettségben.

Budapestről Navracsics is beszélt a konferencián. A miniszter szerint Észak-Alföldről akár úgy is tűnhet, Budapestnek nincs szüksége további forrásokra, de egy sikeres főváros egyben Magyarország sikerét is jelenti, illetve Budapestnek a régiós nagyvárásokkal is versenyeznie kell. Vagyis ugyanakkora mértékű, legfeljebb más típusú fejlesztési forrásokra van szüksége a fővárosnak.

Forrás: Portfolio.hu, MTI

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Kit néztek hülyének NavraCsicska?! Egyenlőre elég lesz, ha a románokat érjük utól. Bulgária 2025 elejére halasztotta el az euró bevezetését, attól tartok, hogy 2030-ra ők is beelőznek. Én pedig azt várom, hogy 2030-ra börtönben lesztek, ahová valók vagytok, a fidesz meg a történelem trágyadombjára!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
Essszüje hogy ilyeneket beszél!!!
Unió utolsó előttiek vagyunk, csak Bulgária van mögöttünk!
Menőmanó
@KisTehen: Nem a GDP-ből vesszük a kenyeret bazmeg. A fizetésünk a béka segge alatt van, de olyan mélyen, hogy le kell ásni, hogy észrevegyük. A többit @Mirabilis: leírta, nem ismétlem meg.
justhpeter
Szerintem ezt a szöveget a köztévét néző fideSS-birkáknak szánták, csak valahogy félrecsúszott.
ómió
Fejlettségben lemaradóban a főváros!? Na, de Mutyigeri efftárs! Talán, ha Tarlós 200 milliárdját nem tapsoljátok el...!
Sámannus
Ez csak úgy lehetséges, amíg ti zárkóztatok, a mi gatyánk pedig a térdünk alá csúszott, így ki van a seggünk a zoknyiból... bizony. Te baromarcú eddig nem néztelek csak ferdítőnek mostmár hazudozol is rendesen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.