A roma kultúra a magyar és az európai kultúra elidegeníthetetlen alkotóeleme – hangsúlyozza a Demokratikus Koalíció (DK) a Nemzetközi Roma Nap alkalmából kiadott szombati közleményében.

DK: A roma kultúra a magyar és az európai kultúra elidegeníthetetlen alkotóeleme
Fotó: Facebook / Herfort Marietta

Mint írták, április 8-a a roma kultúra ünnepe. Annak a kultúrának, ami több száz éve alakítja, színesíti a magyar és az európai művészetet, nyelveinket, történelmünket.

Magyarország és Európa legnagyobb kisebbségének kultúrája és történelme éppen ezért a magyar és az európai kultúra egyetemes és elidegeníthetetlen alkotóeleme.

A DK szerint helyet és teret kell teremtenünk arra, hogy több száz év együttélés után a roma társadalom végre büszkeséggel élhesse meg kettős identitását, helye és tere legyen kultúrájának, történelmének vagy éppen sokszínű irodalmának, képzőművészetének a tankönyveink hasábjain, a múzeumokban, a médiában vagy éppen a köztereken. Nem építhetünk befogadó társadalmat, nem bonthatjuk le az intézményesült cigányellenességet egymás kölcsönös tisztelete nélkül, ahhoz pedig az kell, hogy a romákra értékként, társadalmunk és társadalmi örökségünk részeként tekintsünk.

Feladatunk, hogy a romák társadalmi megbecsülése ne csak április 8-án, hanem az év többi napján is ugyanilyen figyelmet kapjon. A DK árnyékkormánya azon dolgozik, hogy a romák társadalmi, gazdasági és szociális hátrányait megszüntesse, hogy hozzáférhető és megfelelő minőségű oktatást, egészségügyi ellátást, lakhatást és munkát teremtsen, hogy április 8-a végre arról szólhasson, amiről kell. Örömről, büszkeségről, sokszínűségről – áll a DK, Herfort Marietta, a párt árnyékkormányának romaügyi főtanácsadója és Varga Ferenc országgyűlési képviselő, nemzetiségi önkormányzatokért felelős árnyékkormánybiztos által jegyzett közleményében.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Karácsony Gergely közösségi oldalán írt arról, hogy kitűzték a roma zászlót a Városháza homlokzatára a Nemzetközi Roma Nap alkalmából.

Roma polgártársaink felemelkedése mindannyiunk közös érdeke. Az előítéletek mindig tudatlanságra épülnek, ezért is tartom fontosnak, hogy legyen mindenki nyitott a cigányság történetének, kultúrájának, értékeinek megismerésére, egy különleges szolidaritásra, összetartásra és szeretetre épülő közösséget ismerhetnek meg

- fogalmazott Karácsony.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
nos...ezekért a dumákért rühellem mindkét oldalt...mosdatják ezt a parazita népséget...hányok tőle, ...aki ilyet mond azt a cigók közé költöztetni...és pár hét múlva újra megkérdezbi...
Csizmás Kond
...Nem kell összekavarni sem a kultúrát sem semmit. A magyar kultúra maradjon magyar a cigánykultúra maradjon cigány ésigytovább és nem része egyik a másiknak, hanem közösen alkotnak egy közösséget...mert az ilyen mai kutyulásokból alakult ki az úgynevezett buzeráns semlegesség, aminek látjuk mi lett az eredménye.
jesz
Az unijó nagyarcúi, és a DK megmondói a mai napot igazán eltölthették volna mondjuk Told-on...beszélgetés, orvoslátogatás, ruha és élelmiszer osztás, és bőkezű ígérgetés...na, az igazán szép, emlékezetes nap lenne mindenkinek...
Rockxy
kevesen vannak a kulturált romák.
és aránylag sok közöttük a lecsúszott deviáns bűnöző.

láttam már cigányprímást ördögien virtuóz művészi szinten hegedülni, élőben.
nem videón, ott játszott az orrom előtt, én meg tátottam a számat, de nem szó szerint. :)
és ami utána jött, az valami fantasztikus volt.
odament a cimbalmoshoz - volt két plusz cimbalom ütő - és vele szemben állva négykezest játszottak, fergeteges tempóban.
művészet...
ómió
Regnálásotok alatt, akkor, azért voltak ellenük pogromok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.