Kövér László most sem engedi kitűzni az Európai Unió zászlaját, hiába jön a csatlakozásról szóló népszavazás huszadik évfordulója – számolt be kedden a Népszava. A házelnök nem tervezi felülvizsgálni korábbi döntését – teszi hozzá a lap.

Kövér László megmakacsolta magát és hiába a jubileum, most is nemet mond az uniós zászlóra

Kövér László, az Országgyűlés elnöke felszólal a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén a Parlamentben 2023. március 31-én. MTI/Illyés Tibor

Hiába lesz szerdán a huszadik évfordulója, hogy népszavazáson a magyar választópolgárok csaknem 84 százaléka támogatta az Európai Unióhoz való csatlakozást, Kövér László házelnök a jubileum alkalmából sem enyhül az uniós zászlóval kapcsolatban. A Népszava kérdésére, miszerint felülvizsgálja-e korábbi döntését, amellyel 2014-ben száműzte a lobogót a parlamentből, a házelnök hivatala csupán bemásolt egy 2004-es törvényt. Azt, amellyel Kövér annak idején is indokolta a tizenkét arany csillaggal díszített zászló bevonását.

E szerint a Parlamentre tényleg nem kell kitűzni a lobogót – bár nem is tilos. A hivatal még hozzátette, hogy

az Európai Unió legtöbb tagállamában a nemzeti kormányzati épületeken tűzik ki az EU-zászlót, a nemzeti parlamenteken viszont nem

A hivatkozott törvényt egyébként az elmúlt években több ellenzéki párt is megpróbálta módosítani, de a Fidesz-KDNP ezt mindig leszavazta.

A nem kormánypárti képviselők ennek ellenére sokszor próbálták meg becsempészni a parlamenti ülésterembe a „kitiltott” jelképet. A 168 Óra idézte fel, hogy a szocialisták egyik ilyen próbálkozásakor Latorcai János ülésvezető elnök azzal utasította őket a zászló eltávolítására, hogy az „nem illik a parlament egységes arculatába”.

Korábban az ülést vezető Kövér László pedig ezt mondta az uniós zászlóval érkező MSZP-seknek:

Megértem, hogy szocialista képviselőtársaim mindig csak valamilyen más színű zászlóval együtt tudják elviselni a magyar nemzeti lobogót, vagy vörössel, vagy kékkel, de ez most a magyar nemzeti parlament

Majd megerősítette:

„Ez a magyar nemzeti parlament, tetszik tudni. Itt a magyar nemzeti lobogónak van helye. Majd ha egy másik nemzeti parlament ülésezik itt, akkor majd más lesz a rend.”

Forrás: Népszava, atv.hu

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: csak a te nívodon lehet veled kommunikálni, te kis unalmas gyogyós! :)
csak úgy....
@KisTehen: a bányászbéka szintje ,ahol te mozogsz az lent van ! :)
@Maccska: gondolom neked és shikarinak üzent vele, na meg a bocinak..
kereső
@Maccska: Akkor, ha szabad kérdeznem a "nemzeti lobogó"-n kivül mit keres a magyar Parlament, az országházának homlokzatán a székely zászló? Az unióhoz csatlakoztunk, nem a székelyekhez. Erről döntött a NÉP 2004-ben!- ideje lenne tudomásul vennie kövérnek, a tihazátoknak és nektek IS!.
kereső
@vacsi: Ottan "kedves", hogy tagjai vagyunk egy közösségnek- amelybe önként és dalolva léptünk be. Ennnek a közösségnek van egy zászlaja- amely jelzi az adott ország hova tartozását, a nemzet lobogóján kivül. És erről a NÉP döntött megerősitő népszavazással, közvetlenül- nem más. Azért egy magát "nemzethy"-nek mondó kormány, amelynek Magyarország az első illene tiszteletben tartani a népakaratot. A székely zászlóról tudomásom szerint nem szavaztunk- mégis ott lengedez az ország házán. Hogy lehet valaki ennyire tudatlan, buta??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.