A főváros hét kerületében 1 millió forint fölé emelkedett az ingatlanok négyzetméterára – összegezte pénteki elemzésében a Duna House. Budapesten az összes értékesített használt ingatlan 80 százaléka téglalakás volt idén, melyek átlagosan 992 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek gazdát. A vevők az átlagot tekintve 56,7 millió forint ráfordítással juthattak saját, 57 négyzetméter alapterületű otthonhoz. Az árak 2 százalékkal emelkedtek a tavalyi évhez képest.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője a közleményben kiemelte: a gyermeket tervező házaspároknak a CSOK Plusz adta lehetőség, az egyedülállók és a további családbővítésre nem vállalkozó párok számára a tavalyi évhez képest jóval kedvezőbb piaci hitelkamatok, az első lakásukat szerzőknek pedig ráadásként a 10 százalékos önerő teszi még vonzóbbá az otthonteremtést idén a fővárosban, ahol 74 százalékkal több használt lakás kelt el eddig, mint 2023 első négy hónapjában – írja az MTI.

Egekben az ingatlanárak: több kerületben 1 millió forint fölött a négyzetméterárak

Illusztráció: 123rf.com

A Duna House összesítése szerint az 1 millió forintos négyzetméterárat meghaladó kerületek között többségben vannak a budaiak, mindössze két pesti, a XIII. és az V. kerület tartozik ide.

A XIII. kerületben 1,1 millió forintos átlaggal érdemes számolni, kevéssel fölötte az I. kerület következik, 1,13 millió forintos négyzetméterárral. Minimális az eltérés további két budai terület, a II. kerület és Óbuda között, ahol 1,16-1,17 millió forinttal kell számolni négyzetméterenként. Az egyre népszerűbb XI. kerületben 1,18 millió forintos átlaggal lehet kalkulálni, amivel már dobogósok. Az idei évben a második az V. kerület lett, ahol kevéssel kellett csak többet fizetni négyzetméterenként, mint Újbudán. Végül a legdrágább kerület, a XII., ahol az átlagos négyzetméterár már meghaladta az 1,2 millió forintot is – közölte a Duna House.

A legtöbb használt téglalakást, az összes fővárosban értékesített ilyen típusú ingatlan 12 százalékát Erzsébetvárosban vásárolták idén az ingatlanközvetítő cég ügyfelei, de jelentős arányban, 10 százalékban választották a vevők a VIII. kerületet is. Erzsébetvárosban 949 ezer forintot fizettek négyzetméterenként, míg Józsefvárosban 905 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták a téglalakásokat. A téglalakások mellett elkötelezett vevők számára sem lehetetlen azonban az otthonteremtés Budapesten, ugyanis Soroksár és Csepel téglaépítésű lakásai még mindig 600 ezer forint alatti átlagos négyzetméteráron érhetők el – tették hozzá.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ezért kellene bérlakások tízezreit építeni a fővárosnak, a lehető leggyorsabban, mert ellenkező esetben lábbal fognak szavazni a fiatal házasok, az idősebb házasok, illetve az aktív dolgozók. Az utolsó pedig kapcsolja le a villanyt! Ezeket a hétszámjegyű négyzetméterárakat a gazdag ázsiai-, arab- és nyugat- európai állampolgárok tudják megfizetni, de nem a magyarok. A magyarok vásáróereje közismert, már a bolgárokéval közel azonos.
magyar1
A fizetésekhez (mármint az átlag dolgozó emberekéhez képest) elérhetetlenné tették az ingatlan árakat. Rengeteg családi ház áll üresen, omladozó állapotban mert nem adják el vagy nagyon drágán, úgy hogy nem bírják megvenni.
Sok embernek több háza is van mert nem bankban hanem ebben tartja a pénzét. Amíg az egy vagy két háznál több kézben lévőt nem adóztatják meg rendesen addig lakhatási gondok lesznek.
A másik meg a bankok szemétsége, pofátlan kamatok ami miatt nincs már ember aki felvesz hitelt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.