Jeszenszky Géza szerint Orbánék Amerika-ellenessége öngyilkos politika és Magyarországon mesterségesen gerjesztettek egy Amerika-ellenes hangulatot.

Jeszenszky Géza keményen bírálta Orbán kormányát: "Rendkívül értelmetlen és káros" az Amerika-ellenesség

Jeszenszky Géza korábbi washingtoni nagykövet, volt külügyminiszter. Fotó: MTI/Mónus Márton

Jeszenszky Géza szerint egyértelműen az Orbán-komány harcias, sértő nyilatkozatai miatt mérgesedett el mára a viszony az USA-val, noha a kiterjedt gazdasági, tudományos, katonai kapcsolatok miatt éppen a sokat hangoztatott „pragmatikus külpolitika” jegyében jóval nagyobb önmérsékletre lenne szükség.

A Népszavának a volt külügyminiszter, egykori washingtoni és oslói nagykövet azt mondta, érthetetlen ez az agresszív hang, úgy látja,

Magyarországon mesterségesen gerjesztettek egy Amerika-ellenes hangulatot. (…) Ma már a magyar társadalom egy része nem szégyelli, hogy Putyinnak drukkol és ennek a rétegnek imponál az, ahogy a magyar külügy visszaszól az USA-nak. Azonban ez káros és öngyilkos politika, nem használ senkinek, legfeljebb Oroszország és Kína nézheti kárörvendve, hogy a NATO szövetségi rendszerén belül ilyen viták vannak

– tette hozzá Jeszenszky Géza.

Rendkívül értelmetlen és káros

– mondta a volt külügyminiszter arra, ahogy mára a Szijjártó Péter vezette magyar diplomácia harcias megnyilatkozásai miatt elmérgesedett a magyar-amerikai viszony. A volt külügyminiszter szerint semmiféle racionális magyarázat nincs arra, hogy a magyar diplomácia jó ideje sértő hangon üzenget az amerikai kormányzatnak.

Jeszenszky Gézát azután kereste meg a Népszava, hogy kedden a 444.hu – több, egymástól független diplomáciai forrásra hivatkozva – arról írt: az amerikai kormány új intézkedést tervez a magyar kormány megbüntetésére, például felmerült, hogy szankciót vetnek ki befolyásos személyekre.

A Népszava szerint nem kizárt, hogy a korrupt, jogsértő személyekkel szemben alkalmazott Magnitszkij-törvényt (Global Magnitsky Act) élesítik magyar magánszemélyekkel szemben. E törvény alapján tett öt éve bejelentést a Frontiers of Freedom Orbán Viktor és több családtagja, barátja, akkori minisztere ellen.

David Pressman amerikai nagykövet szerdára sajtótájékoztatót hívott össze. Egyes feltételezések szerint akár a szankciókat is bejelentheti.

Forrás: Népszava, 24.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Edebácsi
Deja vu - Űjra előjönnek a régi klisék:
"Halódó nyugati kapitalizmus", "Amerikai imperialisták", "béketábor", "békeharc", "a kapitalisták fizetett ügynöke", "nyugati kulturális métely""megbonthatatlan szovjet (orosz) barátság", stb
Vagyunk még néhányan, akik jól emlékszünk ezekre.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
én az USA kormány helyében elindítanék egy szakasz zöldsapkást...
Edebácsi
Deja vu - Űjra előjönnek a régi klisék:
"Halódó nyugati kapitalizmus", "Amerikai imperialisták", "béketábor", "békeharc", "a kapitalisták fizetett ügynöke", "nyugati kulturális métely""megbonthatatlan szovjet (orosz) barátság", stb
Vagyunk még néhányan, akik jól emlékszünk ezekre.
jáger laszló
J.G. nem csípi az USA LNSséget amint látható!!:
csak ennyi
barátilag
J.L.
Aki Én
@KisTehen: @Csizmás Kond: Akkor ti tényleg állatok vagytok?

Az a baj, hogy az orbáni uszítás éppen miattatok, agyhalottak miatt működik.
Kevesen vagytok, de nagyon ártalmasak.
Nessy
@Edebácsi: Sötétben bujkáló ellenforradalmár! Hazánk nem rés, hanem erős bástya a béke frontján! Éljen az örök és megbonthatatlan (szovjet) orosz-magyar barátság!
Nessy
Mikor üzen kormányunk hadat Amerikának? Már volt rá precedens!
Csizmás Kond
@Nessy: ...ha már ennyire behajoltál a nyugati áramlatnak ne szégyeld, térdelj le...
csak úgy....
a fidesz nyaloncoknál nincs butább szerzet magyarországon! :)
csak úgy....
@KisTehen: boci,te csak egy buta és unalmas féreg! :)
csak úgy....
@Philip Marlowe: persze a magyar lopós,hazudozós ,ruszkiseggnyalós fidesz vezetéssel nincs semmi probléma,... te egy vaksi,elfogult,buta fidesznyalóka!
sunoge
Ne tévesszen meg senkit, hogy jelenleg hazánkban van igény az ostobaságra, sőt büszkén vállalható. Idényjellegű és utána a NER pubik viszacsúsznak az ismeretlenségbe. Ez van, kedves idióták, most élvezzétek ki, mert el fog múlni.
ómió
A jenki magyarellenesség meg, ugye, maga az "efftársi tökély", Géza efftárs!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.