A zöldpárt úgy látja, hogy drasztikusan meg kellene emelni a védett állat- és növényfajok természetvédelmi, azaz eszmei értékét.

A fokozottan védett állat- és növényfajok természetvédelmi, azaz eszmei értékének azonnali felülvizsgálatára, valamint akár tízszeresése történő emelésére szólított fel az LMP – Magyarország Zöld Pártja szóvivője vasárnap Budapesten az MTI híre szerint.

LMP: a kilőtt farkas eszmei értéke 250 ezer forint, ezt legalább 2,5 millióra kellene emelni

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Gál József a svájci jeladóval ellátott farkas magyarországi kilövéséhez kapcsolódóan, online is követhető sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: szomorú, hogy mindig meg kell várni egy tragédia bekövetkeztét ahhoz, hogy ráeszméljünk, milyen természeti kincsek vesznek körül bennünket, és mennyire le vagyunk maradva jogszabályok terén, amikor ezen természeti kincsek védelméről van szó.

Hangsúlyozta, nem elégségesek a jelenlegi jogszabályok, mivel a büntetés alapjául szolgáló kormányrendelet, amely rendelkezik a védett állatok eszmei értékéről, 2001-ben született, és azóta sem vizsgálták felül.

Az LMP szerint a mostani eset felhívta a figyelmet arra, hogy a természet- és állatvédelmi törvények, valamint a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítása szükséges, hozzáigazítva a jelenkori állapotokhoz.

Gál József jelezte, a nemrég kilőtt farkas eszmei értéke 250 ezer forint, ezt legalább 2,5 millió forintra szükséges emelni. Megjegyezte, hogy egy fehér gólya eszmei értéke csak 100 ezer forint a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint.

Az ellenzéki párt szóvivője emellett sürgette a pusztításért kirótt büntetések mértékének drasztikus emelését, hogy azoknak valóban elrettentő hatásuk legyen, valamint az erdővédelmi jogszabályok és a fegyvertartás szabályainak szigorítását is.

A svájci jeladóval ellátott farkas Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei kilövése ügyében a rendőrség természetkárosítás miatt indított büntetőeljárást.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csak Norisz és senki más
Jogos! Legyen annyi a büntetés! Tárgyalás mellőzésével ...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
SÍva
Értem én! De! De akkor amikor egy embert vernek agyon annak miért nem határozzák meg az "eszmei értékét"? A tettes pedig fizessen az áldozat családjának! Sajnálom ezt az állatot, de ha emberre támad és megöli akkor milyen lett volna a fogadtatás?
Terminátor
Sajnos ez már eső után köpönyeg!
A 2,5 milla sem tartja vissza azokat, akik lövöldözni szeretnek állatokra.
Tudom az állatállományt is "karban" köll tartani, de az legyen tudományos, és ne élvezetvezérelt.
Macskaszem
Ez nem csak annyi, hogy egy állatot lelőtt valaki. Loptam ezt az írást, de minden szavával egyetértek:
" Elindul egy állat egyedül kiközösítve , rendületlenül átrágja magát elképesztő akadályokon, hogy fél Európát átszelve célba érjen, hogy megtalálja élete értelmét ,a párját..
Csodáltuk ezt az állatot és reménykedtünk, hogy célba ér, mert titkon mi magunk is szeretnénk célba érni.

Na ez az az érzület amit nem tudott volna Orbán felénk közvetíteni, így aztán titkárával, Jánoskájával íratott egy kis cikket, nehogy az őrá is árnyat vető suttogó propaganda elérjen egy számára már veszélyes küszöböt .

A farkas megölték, de azt hiszem itt marad mindannyiunk szívében szelíd ábrázata, állhatatossága , csodás küldetésének teljesítése a természetben.
Hogy mi legyen a kretén álvadász bűntetése? Most még nem
tudom, még a farkas sorsa nyomaszt ,nem is igen van erre megfelelő szankció a
BTk-ban, majd kialakul. De az biztos, hogy soha többet nem lehet fegyver a
kretén orvvadász kezében"
jáger laszló
Itt a farka,ott a farka.hol a farka
kérdi a 2faszú kutya párt izgatottan!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nyírfa
@Macskaszem: Egy letisztult, egyszerű igen.
SÍva
@Mirabilis: Szerinted a gadnai idős asszony, vagy a hetesi Erzsike néni tudott volna védekezni? Mariann Cozma, Szögi tanár úr tudott védekezni? Az asszony akinek az elmeháborodott exe kinyomta a szemeit tudott védekezni? Lehetne sorolni a végtelenségig. De jelenleg nem erről van szó! Csak egy másik oldalról közelítettem meg a kérdést. Természetesen sajnálom az állatot mint írtam! Tényleg nem támadott meg senkit, de nem lehet kizárni, hogy ha lehetősége lett volna rá vagy a kényszer ráviszi megtehette volna. Vadon élő állatról beszélünk!
Csak Norisz és senki más
Jogos! Legyen annyi a büntetés! Tárgyalás mellőzésével ...
dr. prédikátor
@SÍva: úgy látom te sennit nem értesz az egészből !!! nem csak a farkasról hanem a FARKASRÓL van szó!!! ez a FARKAS több ezer kilómétert gyalogolt békésen, utközben nem ártott senkinek ,került minden bajt!!!ÉS AMIKOR HOZZÁNK ÉRT TALÁLKOZOTT EGY MOCSOK SZEMÉT TRÓGERRAL AKI MEGGYILKOTA, MEGGYALÁZTA A TETEMÉT!!! de te ezt úgy sem fogod soha megérteni és felfogni!!!
Eladott Ország
Ha Magyarországra jössz, akkor kilövünk a gecibe . Megtalálta Polt a zsákját. Nagy György Tamás fővadász aki kilőtte a vándorló farkast, Polt Péter és több főbíró társaságában szokott vadászgatni amolyan helyi kiskirály...
twitter.com/MartinSzucsi/status/1647293870999322624/photo/1
Az első fotó, ami szembejött velem ma a FB-on, még mindig nem hiszem el, hogy ez megtörténhetett.
twitter.com/beatasalsa/status/1647144735180554240/photo/1
SÍva
@Mirabilis: Persze! Kb. 250 km-re vagyok tőle! Egyáltalán nem lövöldöznék senkire és semmire sem. Nincs is mivel! @dr. prédikátor: Képzeld felfogom! Az pu. mennyivel jobb, amikor engedéllyel rendelkező vadászok mennek mondjuk Afrikába nagyvadakra vadászni? Az szerintetek jó? Az az igazság, hogy nem engednék semmilyen eszközzel vadászni senkit sem! Ha akar medvét, farkast, oroszlánt stb. küzdön meg vele szemtől szemben és ne 500 méterről lőjjön rá biztonságos távolból távcsöves puskával!
jesz
@Eladott Ország: -tisztelt bíróság! Sajnálom a történteket, de olyan seggrészeg voltam, hogy vaddisznónak néztem ezt az állatot...még csodálkoztam is, hogy eltaláltam...ígérem többé nem fordul elő...és jó leszek.
human
Amúgy az eszmei értéket mikor állapították meg? Minden évben frissítik legalább inflációt követő mértékben emelve vagy ez a 250 ezer még a 90-es években lett megállapítva?
Emlékeztek még a gazdára akit 1,5 milliárd forintra akartk megbirságolni, mert a bokorírtás során állítólag valami ritka lepke populációt tehetett tönkre? Szerencsére az indított perben a hatóság veszített és a gazdának nem kellett fizetnie.
gina
Fogadom hogy egy fidesz féreg vadász volt és nem lesz semmi következménye... aljas mocskos fidesz banda
jáger laszló
A mesében mind ez fordítva történik!
Ott a vadász a hős aki +menti Piroska életét és a gonosz farkas elnyeri méltó büntetését!!
Csak ennyit a meséről és a valóság viszonyáról!!!???
Jó ékszakát gyerekek!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
SÍva
@Mirabilis: Szerinted védtem? Melyik mondatom volt az amelyet védelemként értelmeztél?
vacsi
És egy meggyilkolt kisgyereknek - mint pl. ez a szerencsétlen, alig 2 éves kicsi, aki azért vettek el az anyjától, mert szegények" - van szerintük "eszmei értéke"? Vagy még az sincs?
És sorolhatnám a hasonlóan meggyilkolt gyerekeket, pl. a szándékosan az autóban hagyott 4 éves kislányt - azért írom, hogy szándékos volt, mert két iskolásfiú külön felhívta a sofőr figyelmét, hogy egy gyerek még a buszban van...
Vagy az Olaszországban megölt középiskolás gyerekek, akikért azóta sem büntették meg a felelősöket...
És itt nem a farkas ellen beszéltem!
SÍva
@Mirabilis: És még is miért kellene védekeznem? Mit is tettem? Szerintem hagyjuk abba az értelmetlen vitát és inkább olvasd el ismét, hogy mit is írtam!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.