A Belügyminisztérium új terve a legjobb tanárokat pénzügyileg jutalmazná, a legrosszabbakat büntetné, az értékelést pedig a főnökeikre bízná a pedagógusok teljesítménybérezéséről.

A készülő közoktatási törvényjavaslat körüli viták és a javaslat valódi tartalma volt a fő téma az M1 és a hirado.hu közös hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás csütörtök esti adásában, amelynek első felében a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára volt a vendég. Rétvári Bence kifejtette, a pedagógusszakmának vissza kell adni a presztízsét, a kormány pedig azon dolgozik, hogy a pedagógusok "anyagi téren is helyre kerüljenek".

Megszólalt Rétvári Bence a Pintér-féle tanári teljesítménybérezésről: "Aki jobban tanít, az jobban kereshessen!"

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. április 17-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A hirado.hu tudósításában emlékeztetett arra, hogy parázs vita alakult ki a státusztörvénnyel kapcsolatban, amely egyfajta hivatásrenddé formálná át a pedagógus-életpályát, a pedagógusi hivatást.

Rétvári Bence a hirado.hu szerint azt mondta:

fontos tisztázni, hogy ez csak egy törvénytervezet, amelyet a kormány még be sem nyújtott.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a témában több mint egy hónapja tart az egyeztetés több felületen. A beterjesztés után pedig megindul a parlamenti szakasz, amely szintén alkalmas arra, hogy a tervezeten módosításokat végezzenek.

Rétvéri Bence szerint a javaslat "formai lényege", hogy a pedagógusoknak is legyen saját, önálló köznevelési jogviszonyuk, amely speciálisan az ő munkájukra vonatkozik.

A cikk alapján az államtitkár a tervezet "tartalmi" lényegével kapcsolatban azt mondta, hogy

új, teljesítményalapú rendszer bevezetése szükséges.

Rétvári Bence úgy fogalmazott:

Aki jobban tanít és többet foglalkozik a gyerekekkel, az jobban kereshessen

Ha ma megjönnének az európai uniós források, akkor holnaptól a pedagógusok átlagbére 561 ezer forint, januártól pedig 681 ezer forint lenne – jelezte.

Ehhez csak arra lenne szükség, hogy az EU betartsa az ígéreteit – hangsúlyozta az államtitkár.

A hirado.hu tudósítása szerint a kormány 2030-ig tartó pedagógusbér-emelési stratégiája alapján 2025-től amennyire emelkednek a bérek Magyarországon, pontosan olyan arányban emelkednek a pedagógusbérek is.

Rétvári Bence a sztrájkjoggal kapcsolatban kifejtette: a korábbi gyakorlattól eltérően ma egy sztrájkot egy hét alatt – a meghirdetéstől a lebonyolításig – meg lehet tartani. Ez az iskoláknak is kiszámítható, hiszen nekik a gyerekek felügyeletéről is gondoskodniuk kell, amit így meg lehet oldani – tette hozzá.

A szakszervezeteknek az lenne a dolguk, hogy segítsenek a törvényjavaslatot értelmezni, nem pedig az, hogy "belemagyarázzanak olyan dolgokat, amik nincsenek benne"

- jelentette ki.

Rétvári Bence szerint a szakszervezetek "politikai-küzdelmi szférába" csúsztak át, ezért nem meglepő, hogy elveszítették tagságuk jelentős részét.

Az államtitkár azt mondta, a kormány bízik benne, hogy a béremelés hatására méltó helyre kerülnek anyagi értelemben is a pedagógusok. "A legfontosabbat bízzuk rájuk, a gyerekeinket, ezért meg kell becsülnünk őket" – hangsúlyozta Rétvéri Bence.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ez így működött a munkahelyemen is. A seggnyalók, csókosok többet kerestek, több prémiumot kaptak nulla munkával, mint akik nem nyaltak segget és megszakadtak a munkában. Van is erre egy mondás: mindig azt a lovat ütik, amelyik húz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Ez így működött a munkahelyemen is. A seggnyalók, csókosok többet kerestek, több prémiumot kaptak nulla munkával, mint akik nem nyaltak segget és megszakadtak a munkában. Van is erre egy mondás: mindig azt a lovat ütik, amelyik húz.
csipetke
Ez van,ha egy kormányban nincsenek szakértők. Lássuk be,sintérsándor sokmindenhez nem ért,de az oktatáshoz,és az egészségügyhöz qrvára nem.Ez a státusztörvény a legnagyobb baromság,amit eddig sikerült összehozniuk. Minden tanár mellé adnak valakit,aki nézi,hogy pl az afott napon hogy teljesített,vagy mi?Esetleg a tanárok majd egymást fogják beköpni?Nem ilyen dilettánsok által vasvillával összehányt szirszar státusztörvényre van szükség mindkét ágazatban, oktatás,egészségügy), hanem tisztességes béremelésre,hogy akik még kitartottak,azok ittmaradjanak tanítani, betegeket ellátni. De orbánnak fontosabb volt a vodafon, milliárdokért támogatott hazai,és külhoni focicsapatok,és az esztelen urizálás,amit folytatnak évek óta. A kínai CATL-nek csak úgy odaajándékozott 3. 4 milliárd, és a kincstárba százmilliárdok folytak be csak az ÁFA-ból,és még hol van akkor az a lóvé,amit szolidaritási adónak hívnak,és az önkormányzatokat fojtogatják vele. Lenne pénz a béremelésre, de sintérsanya felsőbb parancsra megvárja,még az uccsó tanár,és egészségügyi dolgozó is felmond. Ilyen dilettáns,semmihez se értő kártékony kormány még nem sanyargatta ezt az országot..
Toller Béla
A tanár presztizsét a legutolsó sorban adja meg a főnöke magánvéleménye ! Honnan is tudná ezt ez a köröszténydemokrata aljanép ! Ezek mindig felfelé néznek, lefelé taposnak ! A tanár, a tanítási céloknak megfelelően, összeállítja a maga tananyagát, tantervét, eszköztárát, módszertanát, megválogatja a segédeszközeit, beosztja az idejét és tanít, nevel, miegymás ! Ezt ma nem tudja megtenni, egyetlen részletében sem, Miről lefetyel ez az iszapember ? És mit képzel magáról pintér, amikor elvállalja egy ilyen terület vezetését ? Olyan ez, mint rendőröket attakra vezényelni ?
Qqberci
Benőke, nekem még a kisegítő is túlzás volt!...
jáger laszló
Ez a Bence gyerek okos mint a tavalyi kos!!
Nem lehet objektíven +ítélni azt a szellemi teljesítményt amelynek nincsennek mérőeszközei
Csakis szubjektíven lehet amely fölöttébb veszélyes!!
Csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
Ha a főnöke fogja minősíteni, az minden lesz, csak nem objektív! Az lesz jó tanár "aki csontot hoz a kutyájának"! Különösen ilyen irreális indikátorok mellett! Ekkora marhák azért még 70 évvel ezelőtt sem voltak kormányon!
kereső
"Rétvéri Bence szerint a javaslat "formai lényege", hogy a pedagógusoknak is legyen saját, önálló köznevelési jogviszonyuk, amely speciálisan az ő munkájukra vonatkozik."- és mi a TARTALMI lényege? Mert az lenne, a lényeg!!, nem az, hogy ti milyen formában kommunikáljátok, hazudjátok el a lényeget!!. Mert az a "forma"- a kommunikáció. A lényeg meg az, hogy megfosszátok a pedagógusokat a közalkalmazotti jogviszonytól, felemelitek a kötelező!!! óraszámot- amely igy 48 óra is lehet hetente- és napi 12 óra. Ebben nincs benne a felkészülés a másnapi órákra, nincs benne a dolgozatok javitása- azt végezze a pedagógus a szabad idejében,a kötelező munkaidőn kivül. A bérezésről meg csak annyit: 5 éve tanitó egyetemi végzettségű tanár alapbére nem éri el a szakmunkás minimálbér összegét. lesz ám majd igy minőségi oktatás- ha még marad a pályán olyan tanár/pedagógus, aki hivatasának tekinti az oktatást, és nem csak egy "jobb hilyán" foglalkozásnak.
Nem mellesleg igazi családbarát törvénytervezetet készitett a kormány- 140 ezer család lesz az, amelynek egyik-vagy mindkét tagja heti 48 órát köteles az iskolában tartózkodni, a szombat vasárna-és az éjszaka meg eltelik az egyéb feladatok megoldásával- felkszülés a tanórákra, dolgozatok javitása, ill. egyéb még "önkéntesen" vállalt feladatok elvégzése. Orbán miért utálja ennyire a "tudást", a gondolkodást???
kereső
Ez a tenyébemászó képú farizeus is, miért nem zabot hegyez inkább kukutyinban? Több haszna lenne, mert ott nem tudna károkat okozni.
Macskaszem
Gecivári Bence nektek kéne státusztörvény, mert a lopáson meg a hazudozáson kívül semmihez nem konyítotok, mindent elb@sztok.
A teljesítményetek alapján nektek kéne befizetni az államkasszába, nem 4-5 millás fizetéseket felvenni.
justhpeter
Mi van ma, hogy a söpredék minden tagja megszólal ?
Toller Béla
A köznevelés ...olyan nincs ! Közoktatás van, a köz meg nevelődik ezermillió tényező által. Mint ez a tökéletlen rétvári a nemlétező munkájával. Mire kapja ez a fizetését ?
Designer
Valaki olyan nyilatkozzon már, aki legalább 1 azaz egy db 45 perces tanórát megtartott valaha is!
Nessy
@Toller Béla: Szerintem jobban járnánk, ha azért a fizetésért nem csinálna semmit a fenemód szakértő főnökével együtt!
Giovanni Alba
Elfogadnám, hogy aki jobban dolgozik, az jobb fizetést kapjon, de akkor lássuk hogy hogyan, milyen módszerrel mérik objektíven a pedagógusi munkát. A tanár nem esztergályos, itt nem működik a munkadarab/óra, sokkal inkább szobrász vagy fafaragó. Adott anyagból dolgozik, a legjobbat kell kihoznia belőle. Van hogy minden erőfeszítés ellenére csak egy kissámli lesz, ennyit adott ki az anyag, van hogy szinte magától formálódik egy fantasztikus szépségű szobor.
Egy jó tanár a gyenge képességű nebulót fel tudja hozni akár közepesre is, egy rossz tanár, a kiemelkedő képességű diákot vissza tudja nyesni közepesre. Melyik tanárérdemel több pénzt, ha az eredmény mindkét esetben közepes?
Megismétlem a kérdést, hogyan, milyen módszerrel lehet objektíven értékelni a tanár munkáját?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.