Áprilisban az üzleti várakozások év eleji szintjükre süllyedtek, s kissé a fogyasztói bizalmi index is csökkent – írja közleményében a GKI.

Rossz helyzetben Magyarország: Borúsabban látják a jövőt a fogyasztók és a vállalkozások is

A gazdaságkutató felmérése szerint az üzleti szektoron belül különösen az ipari és szolgáltató cégek várakozásai romlottak.

Az elmúlt hónapokban az üzleti szférán belül az egyes ágazatok hangulata meglehetősen hullámzóan alakult – emeli ki a GKI, hozzátéve, ehhez képest áprilisban csak az amúgy egyik legpesszimistább ágazat, az építőipar várakozásai javultak, igaz, egy hatalmas márciusi romlás után. A többi ágazatban viszont csökkent a bizalmi index értéke. A kereskedelmi bizalmi index az év eleji javulás után tovább csökkent, a szolgáltatói bizalmi index pedig visszatért a negatív tartományba.

Jó hír ugyanakkor, hogy a vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága tovább erősödött, így immár fél éve tart itt a pozitív trend, még ha ez nem is nagyon erős. Az egyetlen kivétel itt az építőipar. Csökkent ugyanakkor a lakosság munkanélküliségtől való félelme is.

Ami az áremelési törekvéseket illeti, itt is tovább folytatódott a fél éve tartó csökkenés. A kereskedelemben például a cégeknek már csak egynegyede készül áremelésre a következő három hónapban, míg árcsökkentést bő 10%-uk tervez (közel kétharmaduk nem kíván változtatni árain). Márciushoz képest az emelést tervezők aránya 13 százalékponttal kisebb lett, míg a csökkenést tervezőké nem változott. Áprilisban az áremelési szándék az építőiparban csökkent leginkább, legerősebb pedig a szolgáltató szektorban volt.

A fogyasztók is optimisátbbak:

öt évvel korábbi szintjére esett a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése azonban az őszi-téli nagy javulás után áprilisban az üzleti szférában nem változott, a fogyasztók körében kissé romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index a február-márciusi, rendkívül alacsony szintről történt emelkedést követően kis mértékben csökkent. Áprilisban a lakosság saját pénzügyi helyzetét az előző hónaphoz hasonlóan értékelte. A lakosság a nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető pénzét a korábbinál kissé kedvezőbbnek, de így is igen szerénynek értékelte. A jelenlegi megtakarítási helyzet megítélése áprilisban rosszabb lett, de a következő tizenkét hónapra vonatkozó vélemény kissé javult.

Forrás: HVG

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
@KisTehen: te kérődző barom...felejtsd már el ezt a századvég, meg egyéb ,orbán seggéből kilógó daganatokat...hiteles forrást...az ilyen optimista cikkeket, nektek ,gyengeelméjűeknek kreálják...már ha tudod mit jelent ez a bonyolult szó..?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@csipetke: Ahányszor Orbánék beletrappolnak a piaci árakba, annyiszor fizetünk rá! Nem állami segítséget nyújt, ahol gond van, hanem hatósági árat, kvótákat kreál, szankcionál! Nekik jól jön a magas ÁFA bevétel, a többi meg legyen a plebsz problémája! A saját béremelésük, a kegyencek támogatása megoldva, a többiek így jártak! Ezt akarták a zemberek! Megkapták!
Eladott Ország
@KisTehen: Magyarországon az EU-ban legnagyobb az infláció, az élelmiszer áremelkedés ( TOP 12 világszinten) , és a vásárlóerőt tekintve csak Bulgáriát előzzük meg kérdés, hogy meddig. Mi fizetjük a legtöbbet az energiáért az oroszoknak, hogy ne a magyarok fizessék meg a háború árát! „A boltok is nyögik a drágulást, brutális visszaesést hozott az infláció.” Ha aszály van az a baj, ha esik az eső akkor meg az a baj. A lényeg hogy mindig minden szar, bármi is történjen. Fosország. Bírom, ahogy erőlködnek, miután elb@sztak valamit, azt a megoldásuktól még rosszabb lesz és a végén leszarják. Mondjuk ezek lopnak, nem kormányoznak, így érthető. Bár már több mint fél éve folyamatosan csökkenek az élelmiszerárak a világpiacon, és az infláció mértéke is lassul az Uniós országokban, nálunk még csak halvány jelei vannak az árszint csökkenésének. Hogy ez a háborús infláció is csak Magyarországot érinti, hallatlan! Pedig csak ott van háborús vészhelyzet, és csak Magyarország nem akar belesodródni a háborúba. Ki érti ezt. Viszont a magyar agrárium műkörmös tagozata és a gyorstalpaló aranykalászos OKJ-s képzés sztárjai kiválóan teljesítettek.
ómió
Egy "böszmei árnyék" esetén, viszont, már kizárólag a "borút" láthatnánk!
csipetke
@Nessy: 09:00 tegnap Röhej,amit ez a magát kormánynak nevező banda csinál. Itt nagymártonnak kéne "szakértenie", de valószínűleg itt is orbán a hunyó. Róna Péter,aki valóban szakértő, azt mondta,hogy ma már nagymártont megbuktatná az egyetemen. Onnan is látszik,hogy nagymárton kéziirányítással működik,hogy mikor beiktatták,szinte rögtön azt nyilatkozta---gondolom,a gazdája engedélye nélkül---,hogy az ársapkák rosszak,azonnal ki kell őket vezetni. Másnap,már pont az ellenkezőjét mondta. Asszem Bokros Lajos mondta,hogy ez egy szégyenkormány. És tökéletesen igaza van.
ómió
@Eladott Ország: Balsorsnak, bizony, nekünk, magyaroknak itt vagytok ti, bolsik, már Kun Béla efftársatok óta! Újabban már dollárért "produkáljátok" a magyar balsorsot!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.