A kormány igazán méltó módon akar megemlékezni a mohácsi csatáról, ezért csaknem 6 milliárd forintot költ az eseménykre – Lázár János felügyeletével.

6 milliárdot tapsol el a kormány Lázár segítségével – A mohácsi csata emlékére autópálya, híd és kikötő is épül

Lázár János segít elkölteni a 6 milliárdot. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„A kormány egyetért azzal, hogy az 1526. évi mohácsi csata a magyar nemzet és a keresztény Európa történelmének olyan meghatározó eseménye, amelynek 500. évfordulója alkalmából történő méltó megemlékezés történelmi, kulturális, nemzet- és külpolitikai, illetve térségfejlesztési szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír” – jelent meg tegnap a kormányhatározatban.

Lázár János építési és közlekedési miniszter lesz a program fő felelőse, mellette fontos szerepet kapott Nagy István agrárminiszter is.

A 444.hu összeszedte, hogy pontosan mire is megy el ez a pontom 6 milliárd forint:

- az M6-os autópályának a horvát határig történő megépítése a Bóly és Ivándárda közötti, mintegy 20 km-es szakaszon

- a mohácsi Duna-híd megépítése

- az új országos közforgalmú kikötő megépítése Mohácson

- Villány összekötése az épülő M6-os autópályával

- Villány északkeleti részén új elkerülő út építésének tervezése, majd az út megépítése,

- Mágocs és Szászvár térsége közúti kapcsolatainak erősítése, a Szekszárd–Kaposvár közötti településeket elkerülő út tervezésével és megépítésével.

valamint Mohácson:

- a főtér átépítése,

- a Fogadalmi Templom és környezete továbbépítése,

- a városháza magántulajdonban lévő részének megvásárlása és felújítása, a főtéren eddig történt parkolás kiváltása a tér közelében területvásárlással és parkolóház építésével,

- Mohács város szállodai kapacitásainak növelése a Szent János Hotel korszerűsítésével, bővítésével, valamint a város központjához kapcsolódó dunai partszakasz rendezésével, a Sokac-rév felújításával,

- a Csatatéri Emlékkápolna és a Kálvária felújítása a hozzájuk kapcsolódó közterülettel,

- a II. Lajos Emlékhely fejlesztése, látogatóközpont kialakítása, tematikus sétány létrehozása,

- Mohács város minden felekezete valamennyi templomának felújítása a hozzájuk kapcsolódó közterületekkel (ideértve négy katolikus, egy-egy református, evangélikus, ortodox templomot és a mohácsi zsidó emlékhelyet), valamint a város szigeti oldalán egy emlékkápolna létrehozása.

Illetve a mohácsi síkon:

- a Mohácsi Nemzeti Emlékhely teljes felújítása, az ott lévő tömegsírok feltárása után a hősök méltó eltemetése, emlékkápolna megépítésével,

- a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódóan Mohács Emlékközpont létrehozása és azok közös működtetése,

- a csata központi emlékművének létrehozása,

- kilátó a csatasíkot övező tereplépcső legmagasabb pontján, Nagynyárádon,

- a két csatasíkot (Mohács–Nagyharsány) összekötő kerékpárút hátralévő szakaszának fejlesztése,

- a kelet-baranyai kerékpáros törzshálózat fejlesztése, különösen Mohács meglévő kerékpárúthálózatának a határig történő meghosszabbítása Törökdomb mellett elhaladva,

- a mohácsi csatasíkot körbefogó települések templomainak felújítása,

- a csatasík közútjainak felújítása.

A Villány–Nagyharsány térségében:

- a II. mohácsi csata, az 1687. évi győztes Harsány-hegyi csata emlékhelyének továbbépítése,

- a Nagyharsányi Szoborpark felújítása,

- Villány város szállodai kapacitásának bővítése,

- a csatasíkot körbefogó települések templomainak felújítása,

- a csatasík közútjainak felújítása.

Forrás: 444.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@lusta: Ezt a törököknek kellene "ünnepelni", nem nekünk! A világosi fegyverletételt is ünnepeljük?? Már nem tudják milyen cirkusszal szórakoztassák a nagyérdeműt! Panem et circenses! A kenyér egyre drágább, azon csak ront a kormány, helyette sok milliárdos cirkusz!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Ditrich
@Nessy: Javaslom azt a napot nyilvánitsuk majd nemzeti ünnepé amelyiken megbukik a fityesz és eltakarodnak a pics@ba végre!
Amúgy ez 12 év ,,kormányzásnak,,nevezett fosztogatás durvább károkat okozott az országnak mint a Mohácsi csata vesztés!
lusta
Tegyük gyorsan hozzá, ismerve a föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk működését, a 6 milliárd csak egyy szerény indulóalap.
Eladott Ország
– Miniszter úr, az a 6 milliárd nem a Lánchíd felújításra volt félretéve? – Az lehet, de Budapestnek most Mohács kell. Sírva vigad a magyar! Örvendjünk történelmünk egyik súlyos tragédiájának! A budapesti romutak aszfaltozása kerülne talán ennyibe, de arra sem jut pénz, annál minden fontosabb Mégis, a fenének tartjuk el ezt a bagázst ! Végül is Orbán majd két évtizedes regnálása felér egy II. Moháccsal , erre is kell legalább 100 év hogy kiheverje az ország. Mi lenne itt, ha még győztek is volna a magyar csapatok!
Eladott Ország
@simmering73: ma, 13:49 ♦ Orbán Viktornak ezek számítanak győzelemnek! – a régió legrosszabb halálozási aránya. – 32 ezer kórházból hazaküldött beteg. – 400 ezer munkanélküli – 30 ezer csőd előtt álló vállalkozás - kétszámjegyű infláció – 400 forintos euró. Ők meg dúskálnak a tőlünk ellopott pénzből!
Amikor Orbán azt mondja győztünk: 1) nem biztos hogy győztünk 2) lehet, hogy verseny sem volt 3) lehet, hogy ellenfél sem volt...
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/121687097_843556366388786_1781623734449557130_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=yQxHK584j98AX-O22Q_&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDiGE-PcO3fsBroEFzPwlQO8D94KH3BvmPbnWPm-sMkUA&oe=64734450
Hallottátok Vityát. Győztünk!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/274248904_10223861048412040_1240653428268507957_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=ALcKoWUjt4UAX8zEJYV&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDcRmaBsI1KIwhiQAIG0erTrw7-iV0c6DOBIONyjl55hQ&oe=64503F37
ómió
Történelmünk egyik mementójára 6 milliárdot költ a kormány!? Biztos a "lopottból"!? Így píszí hazudni, efftársak!?
Shikari
Nem zsinagóga felújításra, vagy integrációs hülyeségre ment a pénz, hanem a magyar nemzet emlékezetében élő magyar történelmi beruházásra! Csak így tovább. Jó az irány!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.