Milyen ország az, ahol a gyerekekre a rendőrség könnygázzal és gumibottal támad? Ez a kérdés az, amelyet csütörtökre virradóan a legtöbb magyar feltesz magának.

Pintér Sándor, a k.rva anyád – Könnygáz és gumibot Orbánék válasza a gyerekeknek

Hát egy ilyen ország, egy olyan ország, ahol a jelenlegi kormány mindennél fontosabbnak tartja a gyermekek védelmét, és a családok szentségét. Legalábbis, ami a retorikát illeti.


A miniszterelnök többször is leszögezte, hogy a kérdés arról szól, hogy egyetlen magyar szülő se érezhesse úgy, hogy a gyermek legérzékenyebb életkorszakában lévő kizárólagos jogát bárki elveszi tőle. Hogy attól kell tartania, hogy miközben neveli a gyermekét, a gyerek olyan hatások alá kerül, amit ő nem akar, és meglepődve érzékeli, hogy eltávolodott tőle a gyermeke.

Vannak gyermekvédelmi törvények, amelyek a gyermekek biztonságát garantálják, és vannak szabályok, amelyek a szülőknek garantálják azt a jogot, hogy a gyermek nevelése felett ők rendelkezzenek.

- mondta Orbán, de a kormánya képtelen garantálni a gyermekek védelmét.

Ugyanis már másodszor vonulnak a Karmelita elé a diákok, akik csak könnygázt, és gumibotot kapnak.

De ne szaladjunk ennyire előre, Gulyás Gergely április 6-án a státusztörvényről is beszélt, ahol elmondta, a tervezet egyenesen érdeke a pedagógusoknak, akár előnyös is lehet nekik.

A miniszter ezután a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét szidalmazta, majd közölte, hogy a kormány szerint sem az érettségi, sem az oktatás nincs veszélyben. Hozzátette, hogy véleménye szerint a szakszervezetekkel konstruktív tárgyalásokat folytat a minisztérium.

Egy hitevesztett generáció szembesül most azzal, hogy mit is jelent a rendőrállam, 2023 májusára az a faramuci helyzet állt elő, hogy az oktatás lezüllesztéséért és az aránytalan rendőri fellépésért elég csak a belügyminiszter nevét emlegetniük.

Így zúgott is a „Pintér Sándor, a kurva anyád!”, amikor kiderült, hogy már nemcsak az építési területnek kikiáltott Színház utcát kordonozták le a Karmelita előtt, hanem a Sándor-palota előtti térre vezető Szent György utcát is masszív rendőrsorfal állja el.

A bekészített könnygázflakonok már tegnap előre jelezték, hogy a rendőrök a múltkori fellépést meg fogják ismételni. A BRFK elmondása szerint a rendőrök a 2023. április 24-én kora este a Budapest, I. kerület, Karmelita Kolostornál tartott, be nem jelentett gyűlés agresszív módon fellépő résztvevőivel szemben

a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 49. § (1) bekezdés alapján (a mások vagy saját életét, testi épségét, illetőleg a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető támadás elhárítására, illetve a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére) alkalmaztak vegyi eszközt.

A tegnapi tüntetés a rendőrség szerint így zajlott:

az egyre agresszívabbá váló tömeg 20 óra körül a rendőrökre támadt; lökdösni kezdték őket, bedöntötték a kerítéselemeket, betörtek az építési területre, kövekkel dobálták és rugdosták a rendőröket.

A brutálisnak nevezhető rendőri fellépés azonban már most is kontraproduktív, hiszen a Fidesz retorikája szerint minden magyar gyermek újabb őrhely. És most őket fújják le könnygázzal a rohamrendőrök.

Azokat a 16-18 éves diákokat, akik a tanárok megbecsüléséért mennek utcára, valamint azért, mert azt érzik, a kormány sosem látott mélységekbe züllesztette le az oktatás színvonalát.

A kényszerintézkedések emlegetésére minden alkalommal azt kiabálták vissza: „Gyerekeket vertek!”. Szóval ez a generáció már tudatosan használja a közösségi médiát, és mi lehet nagyobb pofon a Fidesznek, mint amikor egy nyugdíjas szavazójuk azzal szembesül, hogy a saját unokája válik a rendőri brutalitás áldozatává.

A diákok szervezetté váltak, aki csak tudta, takarta a szemét, a száját, és a könnygázfelhő ellenére is 16 éves lányok és felnőtt férfiak egyszerre próbálták visszatolni a készenlétiseket, akik aztán a tonfáikat vetették be, hogy kiszorítsák a diákokat az építési területről.

Érdekes kitekintés a saját kutatási területem, az Arab-tavasz, ahol a vezetők felelősségre vonása fontossá vált a gazdasági, politikai és társadalmi fejlődés szempontjából.

A 2011-es tiltakozó mozgalom alapvetően a kiöregedő arab diktatúrák (némelyikük manipulált választásokkal szépített) elleni mélyen gyökerező sérelem, a biztonsági apparátus brutalitása, a munkanélküliség, az emelkedő árak és az állami vagyon egyes országokban történt privatizációját követő korrupció miatti düh kifejeződése volt.

Az emberek meg akarják dönteni a rezsimet

- ezt a jelszót választották az arab tavaszi felkelések élére álló fiatal férfiak és nők, akik zömében fiatal diákok voltak, és most közel 20 évvel később egy hasonló folyamat bontakozik ki Magyarországon is.

2023 májusára, kicsit több mint egy évvel az újabb orbáni kétharmad után ez a dolog már túlnőtt Hadházy Ákoson és a Momentumon, a diákok elleni kemény fellépés megmutatta Orbánék igazi arcát, nekik már nem fontosak a gyermekek, nekik már nem őrhely minden magyar gyermek, nekik már nem számít a fiatalság, és az elkeseredett kilátástalan helyzetben lévő Z-generáció, csak egy dolog fontos számukra:

A saját hatalmuk.

Ez nem a korrupció jelképe, nem a gigantikus mutyik jelképe, hanem a tanáraikért kiálló diákoknak és fiataloknak mutatja meg, mennyire nem érdekli őket a kormányzat. Nem érdemi válaszokat, nem konszolidációt kapnak, csak könnygázt és gumibotot.

Cikkünk véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a Propeller.hu szerkesztőségének és munkatársainak az álláspontját, a cikk szerzője újságíró, és a jelenkor politikai változásainak kutatásával foglalkozó történész.

81 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Teljesen mindegy, hogy akár Orbán, akár Pintér mit hablatyol. Mindkét esetben kiderült, hogy sem a felnőtteket, sem a fiatalokat a kormány részéről senki nem akarja meggyőzni. Mondjuk nem is állnak egy szinten például intelligenciából a fiatalokkal. Fel nem fegyverkezett teenaggerek ellen könnygázt bevetni ifjúság elleni bűntett. Arról nem beszélve, hogy O1G, "az utcai harcos" a fegyvertelen emberekkel a könnygáz - gumibot - tomfa eszközkészlettel akar tárgyalni. A jövőt tekintve Pintérnek már nincs gondja - ő csak a becsületét veszítheti el - minden esély megvan rá -, viszont Orbán szeretne még választást nyerni, ami az utcai tárgyalófelei szellemi fölényét látva nehezen elképzelhető.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nanya
@Németh István: a ravatalon baszd telibe az egész pereputtyodat te förmedvény !
verd laposra a saját fattyúidat,azok körmét húzasd ki!
baszdki ,ha egyszer egy hasonló fazonnal futsz össze mint én,garantálom,hogy lapáttal raknak bele a tepsibe.
nagyon bízok benne,hogy jó néhány hasonló páviánt be lehet majd gyűjteni alkalomadtán. mert ugye semmi se tart örökké,ez a " sorozat "meg már az utolsó fejezeteknél jár.
én kimondottan kezdek lincs hangulatba jönni !
jól vigyázz ,olyan gyorsan jön a vég ,hogy nem lesz időd gondolkodni se,főleg ész nélkül.
Nanya
@Németh István: a te rohadt kurva anyáddal együtt !
te és az undorító falkád így képzeli el a rendet?
-rtika súlyos elmebeteg vagy ,hogy fordulnál fel még ma !

a többivel együtt !
pacal
Tudom, hogy nem érdekel senkit, de épp méregtelenítés közben vagyok. Most készülök meginni a harmadik adag keserűsós vizet. 10-kor jön a grapefruitlé olíva olajjal. A holnapi napot az ellenségeimnek sem kívánom, de a muszáj nagy úr.
Nyírfa
@Istenakinincsen: május 07. 22.25

" Egyre szarabbul élnek a magyarok, de hősiesen kitartanak egymás ellen:)) "

Hát, ez nemcsak szellemes ,megállapítás, hanem nagyon találó is! :))

Ami a cenzúrát illeti: azt mondod, a fórumtársak igyekeznek kordában tartani az agyalágyultakat. Néhányan, igen. De nézd meg, még az értelmesebbek közül is hányan hergelik őket, beszállnak az anyázásba...ez csak kakaskodás, izmoskodás, sem haszna nincsen, sem értelme.
Csak arra a kérdésre adj magadnak választ, hogy a családodat veszélyeztető vagy a tulajdonodra törő ember/emberek előtt kitárnád-e az ajtódat, vagy megtennéd-e a szükséges intézkedéseket.
A katonaság, a rendőrség, jelen esetben a moderátor mindaddig a mindenkori rendvédelem részei, amíg nem magától értetődő az a bizonyos felebarátság.
Nyírfa
@pacal: május 10., 20.00

Ha már túl vagy rajta, gratulálok, ha nem, egyszer biztosan sikerül.
Arra azért vigyázz, hogy grapefruit hol felerősít akár nem kívánt hatásokat is, hol pedig keresztbe tesz a várt eredményeknek.
De , ha utána olvastál, akkor minden remdben lesz.
Istenakinincsen
@Nyírfa: Nagyon jól látod:), de a zember ilyen sajnos. Kakaskodik. A moderálás nem lenne jó, mert akkor nem látszana minden vélemény, vagy a moderátor saját ilyen-olyan véleménye dominálna. Semmi haszna semmi értelme de legalább látjuk. Ez egy kis látogatottságú oldal és itt a moderálás/cenzúra hiányában látszik a valóság(kicsiben). Úgy gondolom, hogy sokkal korrektebb az, ha cenzúra és moderátor nélkül próbálják, vagy próbálnák megbeszélni a vélt vagy valós problémáikat.
Szégyen ide vagy oda, tehetetlen dühömben én is eljutottam egyszer az anyázásig. Szánom bánom, de ha csak így lehet moderálni a fórumtársakat mert csak ezt értik, akkor ez a jövő. Már most is ebből állnak az egymáshoz szólások...a cikkek témájától függetlenül:(.
Az a bizonyos "felebarátság" ekkora népesség mellet már soha nem lesz magától értetődő. Elenyésző kis része az emberiségnek aki ebben gondolkodik és (úgy szeretne)vagy úgy is él. Ez valami olyasmi mint a fegyveres békefenntartók...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.