A Momentum nem hagyja annyiban. Hajnal Miklós képviselő ismét a hosszú évek óta húzódó, kínos fideszes ügyek nyomozásával kapcsolatban érdeklődött, és megkérdezte a legfőbb ügyészt: miért kivételeznek velük. 

Polt Péter állítja: nem kivételeznek, mégis évek óta húzódnak a kínos fideszes ügyek nyomozásai

Polt Péter szerint szó sincs kivételezésről. Fotó: MTI/Kovács Attila

"Egyenlőbbek az egyenlők között?"

Tette fel a kérdést a momentumos politikus Polt Péternek, ugyanis nem volt elégedett a legfőbb ügyész korábbi válaszával, amikor az „Alexandra-ügy” kapcsán csak annyit mondott, hogy  csak felderítési szakban van, így arról a nyomozó hatóság adhat tájékoztatást.

Az ellenzéki politikus szerint ez az érv több okból is sántít. A büntetőeljárásról szóló törvény szerint ugyanis az ügyészség ellenőrzi a nyomozó hatóság eljárásának törvényességét, ha

a felderítés során a nyomozás elrendelésétől számított hat hónap eltelt, a nyomozó hatóság bemutatja az ügyészségnek a nyomozás ügyiratait, egyidejűleg beszámol a nyomozás állásáról. A nyomozó hatóság ezután a beszámolóját a felderítés során hathavonta küldi meg az ügyészségnek – írja a 24.hu.

Ráadásul a vádhatóság a Fidesz 2010-es hatalomra jutása után nagyon is segítőkész volt, amikor kormánypárti képviselők kérdezték, írta a képviselő, aki ki is gyűjtött néhány olyan példát, amikor fideszes képviselők érdemi, nagyon alapos választ kaptak a legfőbb ügyészségtől.

Hajnal Miklós ezekre a kérdésekre szeretett volna választ kapni:

- Hol tart a nyomozás Sukoró ügyében? – Budai Gyula (2010),

- Hol tart a Csepel SC Alapítvány ügyészségi vizsgálata? – Németh Szilárd (2011),

- Büntetlenül el lehet-e lopni a pécsi víziközművagyont? – Csizi Péter (2011)

- Mi az oka annak, hogy csak a kormánypárti országgyűlési képviselők kapnak érdemi tájékoztatást a Legfőbb Ügyész Úrtól?

- A Momentum képviselője érdemi választ kért arra, hogy az „Alexandra-ügyben” van-e gyanúsított, hány tanút hallgattak ki, miért húzódik el a nyomozás, történt-e zár alá vétel, kényszerintézkedés.

Polt Péter válaszának lényege szerint nincsenek egyenlőbbek az egyenlők között, a legfőbb ügyészség nem kivételezik a fideszes képviselőkkel, nem a vádhatóság, a törvény változott.

A legfőbb ügyész köszölte: válaszuk tartalmát az határozza meg, hogy egy ügy felderítési vagy vizsgálati szakaszban van-e.

A korábbi jogi helyzettől eltérően 2018. július 1. napjától, a büntetőeljárásról szóló törvény (Be.) hatálybalépésétől a nyomozás felderítési szakaszában az ügyészségnek csupán felügyeleti jogköre van, az irányítási jogok a vizsgálati szakban, a gyanúsított kihallgatását követően illetik meg. Ehhez igazodóan a felderítési szakaszban folytatott nyomozás ura nem az ügyészség, hanem a nyomozó hatóság. Ezért a felderítés szakaszára vonatkozó adatok tekintetében a tájékoztatás a nyomozó hatóság irányítását ellátó személy jogkörébe tartozik.

Polt Péter emkékeztetett rá, hogy a Hajnal Miklós által idézett kérdéseket még jóval korábban nyújtották be, ezért kaphattak kimerítő válaszokat a fideszesek. A legfőbb ügyész az Alexandra-ügyről most is csak annyit árult el, hogy a különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt hat éve indított nyomozás még mindig csak felderítési szakaszban van.

Forrás: 24.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Nem csak húzódnak, hanem hosszú évek semmittevése után csendben meg is szüntetik az egyértelmű, köztörvényes bűncselekmények "vizsgálatát".
Apropó! Mi van Farkas Flórival?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@m73: Már te se bírod megdugni a bárcáskurva anyádat, nemcsak @kulabombaafityiszre: efftársad!? Csupa impotens bolsival van tele a tetübandátok!?
ómió
@kulabombaafityiszre: Még rád vár a bárcáskurva anyád!
ómió
@m73: Bolsiék fajgörénye! Nem bírsz a bárcáskurva anyáddal!?
ómió
@m73: Aberróbolsi szarkupac! Már nyalni se vagy képes a bárcáskurva anyádat!?
ómió
@m73: Nyugodj le, bolsiék aberrója, mert csak még idiótább leszel!
ómió
@m73: Már megint a tetves bolsiságotokat hazudnád másra, bolsiék fajkreténje!? A bárcáskurva anyádat még nem sikerült?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.