Az Európai Bizottság (EB), az Európai Unió jóváhagyta a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről szóló szerződések módosítását, ezzel lehetővé válik a paksi beruházás felgyorsítása – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter repes a boldogságtól: megszerezte az Európai Bizottság jóváhagyását Paks II. ügyében

Fotó: MTI/Kovács Attila

A miniszter azt mondta: "a szerződésmódosítással és az európai uniós zöld lámpával lehetővé válik, hogy a következő évtizednek a legelején már szolgálatba álljanak a paksi blokkok, úgy, hogy az építkezés során a legszigorúbb nukleáris szabályokat alkalmazzuk".

Hangsúlyozta, Magyarország energiaellátásának hosszú távú biztonságát garantálja az új paksi beruházás.

"Az új paksi beruházás jelenti annak garanciáját, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni a rezsicsökkentés vívmányait és fenn tudjuk tartani Európa legalacsonyabb árait a magyar emberek számára" – tette hozzá.

A tárcavezető szerint az elmúlt hónapok azt bizonyították, hogy az energiaválság nyomán azon országok lesznek biztonságban az energiaellátás szempontjából a következő időszakban, amelyek a legnagyobb mértékben elő tudják állítani a saját maguk számára az energiát.

Kijelentette: Magyarország természetes erőforrásaiból, földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan a nukleáris energia az, amely a leginkább tudja biztosítani a nemzetközi piacoktól, azok bizonytalanságaitól való függetlenséget és védettséget.

Éppen ezért fontosnak nevezte, hogy az új paksi blokkok minél előbb megépüljenek.

Szijjártó Péter felidézte: az új paksi blokkok építéséről szóló szerződések 9 évvel ezelőtt köttettek, a szerződések fölött "egy kicsit eljárt az idő".

Mind a jogi, mind a technikai, mind a fizikai körülmények jelentős mértékben megváltoztak, így annak érdekében, hogy a beruházás felgyorsuljon, az új paksi blokkok minél előbb szolgálatba tudjanak állni, és Magyarország minél függetlenebb legyen a nemzetközi energiapiacoktól, arra volt szükség, hogy módosítsák a paksi építkezésről szóló kivitelezési és pénzügyi szerződéseket is – közölte a miniszter.

Emlékeztetett, még áprilisban Moszkvában állapodtak meg az orosz kormánnyal, illetve a Roszatommal a szerződés módosításának irányáról és tartalmáról a beruházás végrehajtásának felgyorsítása érdekében. Azonban az európai szabályok értelmében a módosítás csak akkor léphet hatályba, hogy ha az Európai Unió azt jóváhagyja.

"Magyarország be is nyújtotta a szerződésmódosítások tervezeteit az Európai Bizottsághoz, akiktől tegnap megkaptuk a zöld lámpát" – mondta.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy ülést tart a külügyek tanácsa csütörtökön Brüsszelben, ezúttal gazdasági témák lesznek napirenden: az Európai Uniónak Kínához, illetve az Egyesült Államokhoz fűződő kereskedelmi és befektetési kapcsolatairól fognak tárgyalni.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Brüsszel most készül lebontatni a rezsicsökkentés elb@szott vívmányait Toporzék. Nem szóltak neked?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Brüsszel most készül lebontatni a rezsicsökkentés elb@szott vívmányait Toporzék. Nem szóltak neked?
Clavigo
Mennyibe kerül nekünk ,,ennek buznyáknak a folyamatos röptetése ?
ómió
Paks 2 "törlésére" még nem bíztatott senkit Ursula efftársnő!?
kereső
Éljen! A "roszatom" , jó atom!!!- igy gondolja az EB is, na akkor hiba egy sem. Melyik német lobbista járt most közbe, "hazánk- aki ugye nem lehet ellenzékben"- érdekében?
namihami
És ezzel nagyra nyitható a közpénzcsap!
Vakulj paraszt, most ellenőrizd, ha tudod---és hagyják!
kulabombaafityiszre
Hatalmas öröm taps,bravó peti vitéz.10 év alatt ástatok egy nagy gödröt.
Akkor örömködjél okoska,ha majd az atomenergetikai ügynökségtől lesz végleges építési engedélyetek.
Addig lófilé az egész.
Eladott Ország
Meg az EU-s pénzek is jönnek tavasszal, mi? Most tényleg megnyugodtam, de hova kerül a több tonnányi 20.000 évig életveszélyes atomhulladék? Felcsútra? Szijjártó: "Már a következő évtized legelején szolgálatba állhatnak az új paksi blokkok." Kíváncsi lennék melyik évtizedre gondolt? Egyébként a 2014-ben megkötött szerződés szerint 2026-ban már termelni kéne Paks II-nek, de még az első kapavágás sem történt meg. Egy olyan erőmű, ami alsóhangon 12-15 év alatt épül meg egy olyan országban is, ahol nem lopnak ekkora mértékben, mint itthon, erős. Paks 2 csak egy kifizetőhelynek (lesz)van fenntartva. Addig jó. Lopás lesz, erőmű sosem.
Alfa
@KisTehen: te nagy marha kecskebaszó !
az EU közleményében nincs erről szó, csak ez a barom mondja...keresztényileg hazudnak mint mindíg
Béla333
Ki tudja, hogy a Paks 2. szerződés módosításban mi van?
Mit hagyott jóvá az EU?
Mert szerintem azt is vagy 100 évre titkosítja a maffia ...
Eladott Ország
@Clavigo: ma, 09:23 ♦ A csirkefejű ezt a sok repkedést majd leüli, a többi fürkészéssel és portyázással együtt!
Pistike hazajön az iskolából... Papagáj helyett ajánlanám a kakadut.
uploads.disquscdn.com/images/e147098f32f1382f709ab28c16862f34db40250c649fdfa32900b4633fff1348.jpg?w=800&h=264
Macskaszem
Szijjártó repes a boldogságtól... Hogy repesne már szét az az idóta luffancs feje.
Macskaszem
@Philip Marlowe: Az elhasznált, ámde sugárzó fűtőelemeket meg majd a fidkányok dugják fel maguknak?
Eladott Ország
Szijjártó: "azt a feladatot is kaptam, hogy gyorsítsam fel a paksi beruházást" És hát ehhez is értek, ahogy a külügyhöz, az energiához, az oltásokhoz, a lélegeztetőgépekhez. Minden "családban" van egy problémamegoldó ember. Az oroszok most nem jutnak hozzá a nyugati technikához, de saját fejlesztésű ultramodern precíziós műszerekkel egyengetik a talajt. Az nagyon fontos ám egy törésvonalra épülő erőműnél! A jelenlegi szankciós helyzetben szó szerint teljesen ki van zárva, hogy az oroszok meg tudják építeni az erőművet, ugyanis egy nagy rakás műszer, berendezés, alkatrész, stb. nyugati cégektől jövő nyugati technológia, amit az oroszok képtelenek pótolni saját gyártásban, a nyugati cégek meg nem szállítanak. A debil magyar kormány mégis fullba nyomja a kretént. Aszfalt tömörítés orosz módra, tektonikai törésvonal ellen...
uploads.disquscdn.com/images/af3d9fa8f36e27625fe24634133f87edc110b4d0ddea7b0b7197733fe7626af8.gif?w=800&h=344
A két építésvezető orosz főmérnök nyilatkozik az engedély megszerzése után a Putyilov gyárból, az Aurótra ágyúlövése után:
img-9gag-fun.9cache.com/photo/avAQbPE_460svvp9.webm
Szeretném megkérdezni az elvtársakat, ha a Síemens, és a General electric, nem szállít, hogy a pék f@szába lesz ebből, működő erőmű? Köszönöm a választ. A beton a lényeg. Abból jó sok kell. Hatvanpuszán kellene tesztelni a minőséget. A pedagógusok fogják tekerni a generátort, másodállásban, a lábukkal. Mert a kezüket az OMSZ Gmk hasznosítja tenger korbácsolásra. Majd Mészáros legyártja a vakcinagyár épületében kialakítandó üzemben közmunkásokkal. A hitel lehívása és elköltése a lényeg, nem a működő erőmű, ami ebben a konstrukcióban szerintem nem lesz. Ha azt a pénzt, amit most Paks2-re költenek inkább lakossági és intézményi energetikai felújításba fektették volna (geotermikus, szélenergia napelem, napkollektor stb) akkor most nem kéne Paks2. Csak hát akkor miből lehetne majd újabb száz, de inkább ezer milliárdokat lopni.
Sámannus
A "legszigorúbb"? A teszavad annyit ér, mint az iratmegsemmisítőbe dobált lélegeztetőról szóló iratok. Még a picchánkat sem törölhetjük ki vele.
szegfue
@Macskaszem: 10:39 Ez ne kérdés legyen, hanem kijelentés!
Toller Béla
Na, a kormány most mehet és kereshet egy kivitelezőt, egy elektronikai szállítót, több hitelezőt és milliónyi szakmunkást, aki hajlandó lesz hazatakarodni, ha az építkezés szünetel, leáll, vagy éppen befejeződik ...Mi meg addig veszünk a Westinghoustól olyan kis erőműveket, amelyek megoldják az energetikai problémáinkat ! Ilyeneket ígértünk az irániakkal közös fejlesztésben, olyan három évvel ezelőtt ...tán éppen ez a kakadu harsogta bele a világba ...sömmi se lett abbúúúúúú !
verőce21
Azért a hadiipari részvények jól teljesítettek...! :)
jáger laszló
Hát végre sikerült!!
Akkor most már L kezdődhet az effektív építkezés is ,vagy van még valami akadály!!??
Csak félve kérdezem!!??
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.