Mateusz Morawiecki is véleményezte, hogy az EP megszavazta: Magyarország nem alkalmas az EU soros elnökségére.

Van, aki Magyarország pártján áll: „az uniós szabályok nyílt megsértése lenne a magyar EU-elnökség visszavonása”MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ahogyan mi is megírtuk, az Európai Parlament (EP) nagy többséggel, 442 igen és 144 nem szavazattal, 33 tartózkodás mellett elfogadta az új állásfoglalását Magyarországról, miszerint országunk nem lenne alkalmas arra, hogy ellássa az EU soros elnökségének feladatait. Erre azóta több kormányzati szereplő is reagált, például Varga Judit és Novák Katalin is.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön a lengyel közszolgálati rádió által közvetített moldovai sajtóértekezletén beszélt az esetről, kijelentve:

Az európai uniós szabályok nyílt megsértése lenne a magyar európai uniós elnökség visszavonása.

Mateusz Morawiecki az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának keretében nyilatkozott a sajtónak.

A 2024. második félévi magyar uniós tanácsi elnökség felfüggesztését javasoló európai parlamenti állásfoglalásra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Morawiecki reményét fejezte ki, hogy "csak amolyan óbégatásról van szó" az EP részéről, hiszen – mint fogalmazott – ez a lépés nyílt megsértése lenne az uniós szabályok legfontosabb formájának, vagyis az alapszerződéseknek.

Az Európai Unió működésének "ilyen rombolása nemcsak zsákutca, hanem egy szakadékba vezető út" – jelentette ki Morawiecki.

Megerősítette a tagállami vétójog megőrzése melletti álláspontját is, és úgy vélte: rossz irányba vezetne, ha "erőszakkal viszonyulnának egyes uniós tagállamokhoz".

A lengyel kormányfő mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az EP állásfoglalása "még nem dönt el semmit". Lengyelország nagyon egyértelműen rá fog mutatni, hogy az EP ezzel a határozattal jogot, törvényt, jogállamiságot sértett.

Az Európai Unióban a tágabb társadalmi, geopolitikai és politikai összefüggések miatt is a tagállamok közötti nézetkülönbségek elsimítására kell törekedni, nem pedig arra, hogy "levágják a fejét vagy végtagját azoknak, akik ellenzik egyes brüsszeli intézmények és személyek erőszakos egységesítő politikáját" – hangsúlyozta a lengyel miniszterelnök.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Érzi a vesztét, mert Lengyelországgal kapcsolatban is rezeg a léc...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Pegero: hát lépjetek ki nyomi, mind a 3 millióan, akik a féregre szavaztatok...türk testvéreitek szeretettel várnak a pusztákln..
balos
@Pálinkás Pál: A jelenlegi vezetés megvárja,mikor lesz "fizu",aztán lelép vele!
kereső
Nem Magyarország, hanem orbán viktor pártján áll. Ha, Magyarország pártján állna, akkor nem pátyolgatná, és simlizné a buksi fejét annak- aki felszámolta Magyarországon a demokraikus parlamentarizmust, a demokráciát, a jogállamot- valódi tartalmuktól megfosztotta a féke-és ellensúlyok rendszerét, korlátozza a megválasztott parlamenti képviselők jogait- törvénybe iktatva, 2020 óta folyamatosan egyed uralkodik-és rendeleti / törvényalkotási joggal felruházott kormányzás van. Mindannak az ellenkezőjét megvalósitotta Magyarországon- amit úgy hivan, hogy "jogállam"- akkor egy ilyen férggel szemben, hogyan lehetséges , hogy csak és kizárólag "jogállami normákat" alkalmazni?
Nem melleslleg orbán kifosztotta az országot- ellopva,és saját maga és maffiája számára hasznositotta a lengyel adófizetők pénzét is. Mit tetszik ezen a rippacsoon, ezen a balkáni lótolvajon védeni? Vagy Ön is ilyen???Meglopja saját országa lakóit? korlátozza demokratikus jogaik gyakorlását Ön is? Na, akkor megtalálta a zsák a foltját.
NKF
A komcsik voltak meg a szadesz a legnagyobb hazaárulók!
ómió
Na, de az Európai Uniós szabályok nyílt megsértése a korruptbolsi brüsszeli efftársaknak maga a smafu!
Pálinkás Pál
@Pegero: jó a kép...,testvéred, vagy te vagy ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.