A szakértő szerint továbbra is garantálható a nyugdíjak reálértékének növekedése.

2024-ben is garantálható a nyugdíjak reálértékének növekedése, hiszen a kormány jövőre is az infláció mértékével megegyező, hat százalékos emelést hajt végre, februárban is lesz – már emelt összegű – 13. havi nyugdíj és nyugdíjprémium is várható

- mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap este.

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok – itt vannak a részletek

Fotó: MTI/Benko Vivien Cher

Beszámolt róla: 2010 óta – gazdasági válságok ellenére is – mintegy húsz százalékkal növekedett a magyar nyugdíjak reálértéke, vásárlóértéke a kormány intézkedéseinek, így a nyugdíjemeléseknek, a tizenharmadik havi nyugdíj bevezetésének, a nyugdíjprémiumoknak köszönhetően.

A jövő évi költségvetésbe a becsült infláció mértékével megegyezően hat százalékkal emelkedő mértékű nyugdíjak kifizetését, és az ugyanilyen mértékben emelkedő 13. nyugdíj kifizetését tervezte be a kormány, valamint – amennyiben 2024-ben a GDP-növekedés is a várt négy százalék környékén lesz – nyugdíjprémiumra is számíthatnak az ellátásra jogosultak – emelte ki.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben az infláció jövőre magasabb lesz a most vártnál, akkor ezt visszamenőleges hatályú korrekció követi majd, azaz a kormány biztosítani fogja az infláció mértékével megegyező emeléseket a nyugdíjasok számára – mondta.

Sebestyén Géza szerint a magyar nyugdíjasok szegénységi mutatói sokat javultak 2010 óta, s ma már európai viszonylatban a második helyen áll e tekintetben az ország. Míg Németországban minden ötödik, a balti államok némelyikében pedig minden második nyugdíjast fenyeget az elszegényedés, addig Magyarországon nyolcból csak egyet – emelte ki.

A műsorban utaltak Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken elhangzott szavaira is, amelyek szerint Brüsszelből azt javasolják, hogy "ne vegyük el a bankoktól és a nagy cégektől" az extraprofitot, a nyugdíjasoknak, a családoknak kelljen kifizetniük a teljes energiaköltséget.

A nemzeti költségvetés kialakítása mindig az adott kormányzat hatáskörébe tartozik, a magyar gazdaság mutatóinak – így a tartható költségvetési hiány, a várhatóan csökkenő államadósság – fényében pedig nincs is semmilyen indok szigorúbb költségvetésre – szögezte le a szakértő.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
"a kormány jövőre is az infláció mértékével megegyező, hat százalékos emelést hajt végre"

Naa..hurrá, máris egyszámjegyű az infláció!
Már csak a forintot kéne felébreszteni, mert még nem tudja!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
drrotf
Ez a hír amivel a nyugdíjasokat kábítja a kormány, hogy a nyugdíjak reálértéke nőni fog, már három napos hír!Bizonyára egy nap nem volt elég ahhoz, hogy a nyugdíjasok elhiggyék ezt a hazugságot!
Nessy
@Juhász István: Régi szép svájci indexálás! Hol késel az éji homályban?
Juhász István
@Nessy... " csend vala felleg alól száll fel az éjjeli hold...A nyugdijasoknak EGYEDÜL Horn Gyula adott valami MARADANDÓT... az ingyenes utazást a 65+- osoknak. No, az tényleg egy SIEGITSÉG.
kereső
@drrotf: A nyugdijakat a kormány befagyasztotta a 2012-es év reálértékén. Mert az infláció követő nyugdijkorrekció semmi mást nem jelent-2012. amikor orbán erre a reálértékre garanciát vállalt.
balos
Szeretném megköszönni ennek a fideSSes felszopónak,hogy jön még csicskára "dér" és dere megüté a fejét pajszerrel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.