A szakértő szerint továbbra is garantálható a nyugdíjak reálértékének növekedése.

2024-ben is garantálható a nyugdíjak reálértékének növekedése, hiszen a kormány jövőre is az infláció mértékével megegyező, hat százalékos emelést hajt végre, februárban is lesz – már emelt összegű – 13. havi nyugdíj és nyugdíjprémium is várható

- mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap este.

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok – itt vannak a részletek

Fotó: MTI/Benko Vivien Cher

Beszámolt róla: 2010 óta – gazdasági válságok ellenére is – mintegy húsz százalékkal növekedett a magyar nyugdíjak reálértéke, vásárlóértéke a kormány intézkedéseinek, így a nyugdíjemeléseknek, a tizenharmadik havi nyugdíj bevezetésének, a nyugdíjprémiumoknak köszönhetően.

A jövő évi költségvetésbe a becsült infláció mértékével megegyezően hat százalékkal emelkedő mértékű nyugdíjak kifizetését, és az ugyanilyen mértékben emelkedő 13. nyugdíj kifizetését tervezte be a kormány, valamint – amennyiben 2024-ben a GDP-növekedés is a várt négy százalék környékén lesz – nyugdíjprémiumra is számíthatnak az ellátásra jogosultak – emelte ki.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben az infláció jövőre magasabb lesz a most vártnál, akkor ezt visszamenőleges hatályú korrekció követi majd, azaz a kormány biztosítani fogja az infláció mértékével megegyező emeléseket a nyugdíjasok számára – mondta.

Sebestyén Géza szerint a magyar nyugdíjasok szegénységi mutatói sokat javultak 2010 óta, s ma már európai viszonylatban a második helyen áll e tekintetben az ország. Míg Németországban minden ötödik, a balti államok némelyikében pedig minden második nyugdíjast fenyeget az elszegényedés, addig Magyarországon nyolcból csak egyet – emelte ki.

A műsorban utaltak Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken elhangzott szavaira is, amelyek szerint Brüsszelből azt javasolják, hogy "ne vegyük el a bankoktól és a nagy cégektől" az extraprofitot, a nyugdíjasoknak, a családoknak kelljen kifizetniük a teljes energiaköltséget.

A nemzeti költségvetés kialakítása mindig az adott kormányzat hatáskörébe tartozik, a magyar gazdaság mutatóinak – így a tartható költségvetési hiány, a várhatóan csökkenő államadósság – fényében pedig nincs is semmilyen indok szigorúbb költségvetésre – szögezte le a szakértő.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
"a kormány jövőre is az infláció mértékével megegyező, hat százalékos emelést hajt végre"

Naa..hurrá, máris egyszámjegyű az infláció!
Már csak a forintot kéne felébreszteni, mert még nem tudja!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sakk Matt
"a kormány jövőre is az infláció mértékével megegyező, hat százalékos emelést hajt végre"

Naa..hurrá, máris egyszámjegyű az infláció!
Már csak a forintot kéne felébreszteni, mert még nem tudja!
Juhász István
Jövőre... Azt meg is kell érni. A mostani inflációzuhatagban, Európa legnagyobb mértékű drágulásának időszakában nem a " jövö év " a legnagyobb, gond, hanem a KÖVETKEZŐ HÓNAP. Arról nyilatkozgasson a főnök, hogy a 2023.- as évben MI VÁRHATÓ a nyugdijfronton. Az érdekelne most jobban...
justhpeter
Sajátos fogalmai vannak valakinek a "jó hírről".. Mert ha az, hogy a mai 25%-os inflációtól valaki 6%-os nyugdíjemeláést tart jó hírnek az vagy végtelenül optimista vagy gyógyíthatatlan bolond és beszopja a kormány hazugságait.
vacsi
Ebben mi a jó? Az, hogy nő az infláció?
Giovanni Alba
Ez a fazon is valami álomvilágban él.
"Márciusban 25,2%-kal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest
2023. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 25,2%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8%-kal nőttek.

12 hónap alatt, 2022. márciushoz viszonyítva:
Fogyasztóiár-index főcsoportonként, 2023. március
(az előző év azonos időszaka = 100,0%)
Élelmiszerek
Szeszes italok,dohányáruk
Ruházkodásicikkek
Tartós fogyasztásicikkek
Háztartásienergia
Egyéb cikkek,üzemanyagok
Szolgáltatások
100
110
120
130
140
150
Inflációradar, 2000. januártól
Az élelmiszerek ára 42,6%-kal emelkedett, ezen belül a leginkább a tojásé (74,0%), a tejtermékeké (72,8%), a vaj és vajkrémé (68,0%), a kenyéré (67,0%), az édesipari lisztesárué (66,2%), a sajté (60,6%), a száraztésztáé (53,9%), a tejé (50,4%) és a péksüteményeké (48,0%). A termékcsoporton belül a liszt (9,7%) és az étolaj (3,9%) ára nőtt a legkisebb mértékben. A háztartási energia 43,1%-kal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 62,8, a tűzifa 55,9, a palackos gáz 51,6, az elektromos energia 27,6%-kal. "
www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/far/far2303.html
Nem is az a fő kérdés, hogy jövőre hogyan lesz ez 6%, hanem az, hogy az idei emelkedést hogyan akarják kompenzálni.
Tudom, sehogy, a nyugdíjasok lakjanak jól az ígéretekkel.
Még nem is számoltunk a gyógyszerek várható áremelkedésével, mert ugye az ágazati különadót nem a fogyasztók fizetik meg. A mesében.
szegfue
@Giovanni Alba: Már az is "fejlődés" lenne, ha stagnálnának a termékek, szolgáltatások árai, de még remény sincs ehhez.
A "kompenzálást" szintén nem tudják megoldani, mert nincs miből. Ha csak arra gondolok, hogy a még be nem érkezett EU-s pénzeket is már elköltötték - feltételezem, hogy ezt is a költségvetésből finanszirozták... aztán, ha 1x mégis megkapnánk, akkor majd lesz habzsi-dőzsi... na ezt sem a nyugdijasokra költenék, vagy éppen arra, ahol szükében vannak a pénzek.
A különadóról:: pl. a bankadó átháritása számszerüen is bizonyitható. Egy 155 milliós bevételi és 142 milliós kiadási forgalmu bankszámla fenntartási költsége 2020. évtől a mai napra már 45,6 %-kal emelkedett. A 4 milliós bevételi és 3 milliós kiadási forgalmu számláé pedig "csak" 21 %-kal. Ezek tények!
ómió
Az efftársi "jó hír", viszont, az szokott lenni, amikor nem hangzott el a "fájni fog"!
Edebácsi
No, ekkorártmég a koszmédiában is ritkán hazudnak!
drrotf
Szerintem a kormány 1012-ben nem azt garantálta hogy a nyugdíjak reálértéke nőni fog, hanem azt hogy az nem fog csökkenni.Magyarul azt mondta hogy most 2023.-ban is annyit fog érni a nyugdíjad mint 2012-ben ért, s ezért minden évben csak az inflációval emelem a nyugdíjadat, azzal a számmal amit én mondok meg és nem pedig a valóság, tehát nem a tényleges infláció ami a nyugdíjasokat sújtja,Nem garantálta ez a kormány a nyugdíj reálértékének növelését!A múlt évben megjelent tanulmányok szerint a kormány még azt sem tartotta be hogy a nyugdíjak reálértéke ne csökkenjen, mert kimutatták a szakértők, hogy az év végi nyugdíj korrekció miatt a nyugdíjas később jut a pénzéhez mint ahogy ahhoz minden hónapban előre kellene, hogy hozzájusson, s ezzel csökken a nyugdíjának értéke.Hol és mennyi értékben vállalt valamikor is a kormány olyant hogy emeli a nyugdíjak reál értékét?Ha tud valaki ilyent írja már meg hogy hol és mikor történt ilyen!S még egy nagy ordas hazugság hogy Brüsszel mit akar!Brüsszel csak annyit akar hogy a rezsi csökkentést rászorultsági alapon adja a kormány és ne alanyi jogon járjon mindenkinek.Ne járjon Orbán Győzőnek , Orbán apukájának, mert ő nem szorul rá erre szociális támogatásra, és azok akik nem szorulnak rá erre a társadalmi segítsége azok ne kapjanak ilyen jellegű támogatást, mert a magyar állam nem áll gazdaságilag olyan jól hogy mindenkinek adjon segítséget, olyanoknak is akik nincsenek erre rászorulva!Nem tudom mi ebben a nem jó megoldás, mi ebben a felháborító!Ha ezekben a gazdag emberekben szorult volna egy kis szolidaritás maguktól utasítanák vissza az ilyen fajta segítséget!De hát látjuk ezek az embereb teljesen érzéketlenek!
Eladott Ország
Az inflációval történő nyugdíjemelés( már amennyire hiteles a KSH számítás és nem a párthatározatot tükrözi) , garantálja a nyugdíjasok elszegényedését. A képviselők és a minisztériumok emelését miért nem így számolják ki, és miért az átlagbéremeléshez viszonyítják qrva anyátokba?!
namihami
Jövőre 6 (hat!!!) százalékos infláció...havonta? Hetente?
jáger laszló
Az ilyen jó híreken a nyugdíjasok már halálra nevetik magukat!!!
Ez nem információ,hanem propaganda...
Ennek a közlése semmit sem ér!!!
csak ennyi
barátilag
J.L:
balos
Megnyugodtam!Nem vagyok hülye!Nekem a matek sosem volt az erősségem,de most örülök,hogy öregségemre a geciék matekja már nálam is alacsonyabb szintet ütött meg!A "megtakarításaim" láthatólag olyan zsebekbe kerültek akik jobban megérdemlik a Kötelet!Akkor is túl élem a tömeggyilkosainkat,csak hogy leszarjam a "sírjukat"!Egyeztetést folytatok a javas emberrel,hogy az összes "áldásomnak"foganatja legyen a fent említett két lábon járó gerinctelenekre!
simmering73
Jó hírt kaptak a nyugdíjasok. Ha Brüsszel küldi a pénzt.
Juhász István
Elképzeltem csupán: ha, és amennyiben... valami CSODA folytán " 0 " % lenne az infláció, akkor a nyugis társadalom " 0 " %- os emelésben részesülne ? Miközben a fizetések átlagos szintje 20 % - al emelkedne... Tisztára itt van már a KÁNAÁN.
namihami
""Sebestyén Géza szerint a magyar nyugdíjasok szegénységi mutatói sokat javultak 2010 óta, s ma már európai viszonylatban a második helyen áll e tekintetben az ország. Míg Németországban minden ötödik, a balti államok némelyikében pedig minden második nyugdíjast fenyeget az elszegényedés, addig Magyarországon nyolcból csak egyet – emelte ki.""
Ez a Geyzagyerek már úgy az állását, mint a fizetését biztosra veheti! Ez igen, szép kerek mondat volt!
CsipkeRózsa
@namihami: Magyarországon nyolcból csak egy nyugdíjast fenyeget az elszegényedés veszélye, mert 8-ból a 7 már elszegényedett.
simmering73
@CsipkeRózsa: Azt hittem azt akarod írni, hogy 8-ból 7 már meghalt.
drrotf
Ez a hír amivel a nyugdíjasokat kábítja a kormány, hogy a nyugdíjak reálértéke nőni fog, már három napos hír!Bizonyára egy nap nem volt elég ahhoz, hogy a nyugdíjasok elhiggyék ezt a hazugságot!
Nessy
@Juhász István: Régi szép svájci indexálás! Hol késel az éji homályban?
Juhász István
@Nessy... " csend vala felleg alól száll fel az éjjeli hold...A nyugdijasoknak EGYEDÜL Horn Gyula adott valami MARADANDÓT... az ingyenes utazást a 65+- osoknak. No, az tényleg egy SIEGITSÉG.
kereső
@drrotf: A nyugdijakat a kormány befagyasztotta a 2012-es év reálértékén. Mert az infláció követő nyugdijkorrekció semmi mást nem jelent-2012. amikor orbán erre a reálértékre garanciát vállalt.
balos
Szeretném megköszönni ennek a fideSSes felszopónak,hogy jön még csicskára "dér" és dere megüté a fejét pajszerrel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.