A dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft.-re sorozatban szabják ki rá a hatóságok a büntetéseket. A kormányhivatal ellenőrei rosszul lettek, amikor kivonultak a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozóba. A cég szigetszentmiklósi akku-feldolgozó üzemét, ahol halállal végződő baleset is történt, már háromszor bírságolták meg rákkeltő anyagokkal való súlyos veszélyeztetés miatt.

Olyan állapotok voltak egy akku-feldolgozóban, hogy a hivatalos vizsgálat alatt rosszul lettek tőle a kormányhivatal ellenőrei.

Bőrkiütést, torokkaparást, szájfájdalmat tapasztaltak a kormányhivatal emberei a selejtes akkukat feldolgozó üzemben

– számolt be kedden az Átlátszó. Az oknyomozó portál írásából kiderül, hogy a SungEel szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó üzeme rákkeltő anyagokkal veszélyeztette az ott dolgozók és a környéken élők egészségét. 

A kormányhivatal ellenőrei súlyos testi tüneteket is észleltek magukon, amikor kivonultak a bátonyterenyei, selejtes akkukat feldolgozó üzembe

Fotó: MTI/MTVA/Komka Péter

Miközben pénzügyi szempontból eredményes évet zárt a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft., sorozatban szabják ki rá a hatóságok a büntetéseket. A cég szigetszentmiklósi akku-feldolgozó üzemét, ahol halállal végződő baleset is történt, már háromszor bírságolták meg rákkeltő anyagokkal való súlyos veszélyeztetés miatt.

Egy 2019-es határozat megállapítja: a hulladék-feldolgozás az üzemben nem zárt rendszerben zajlik, a porelszívók nem működnek megfelelően. A rákkeltő hatású „fekete por”, melyet a munkavállalók egyszerűen fellapátolnak a feldolgozó szalagra, lerakódik a dolgozók ruházatára, környezetére. A védőruházat hiányos vagy nem megfelelő, a rákkeltő légszennyező anyagok koncentrációja sokszorosa a megengedett értéknek. A 12 munkavállaló egészségét és testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztető SungEel Kft. mindezekért 3,4 millió forintos büntetést kapott.

Az Átlátszó múlt héten számolt be a SungEel Kft. bátonyterenyei üzemében történt tűzesetről, amit egy darálógép kigyulladása okozott.

A SungEel bátonyterenyei feldolgozójában a június 9-i tűzesetet megelőzően – egy közérdekű bejelentés nyomán – március 30-án hatósági ellenőrzést tartottak, írja a lap. A vizsgálat során a kormányhivatal emberei olyan súlyos hiányosságokat tapasztaltak, hogy 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a cégre.

A vizsgálat során a korábbi ellenőrzéshez képest rendezetlenebb állapotokat találtak a telephelyen. Az üzemcsarnokokban erős oldószer szag volt érezhető, az ellenőrzést végző személyek magukon „bőr-és nyálkahártya irritációt (bőrkiütés, bőrpír, torokkaparás, szájfájdalom tüneteit)” tapasztaltak.

A kormányhivatal szakemberei az ellenőrzés során 3M 6300 típusú, többször használható félálarcot viseltek.

A határozat szerint az erős oldószer-szag a telephelyen kívül is érezhető volt, és a bűz eljuthat az üzem előtt húzódó 21-es út túloldalán lévő lakóházakhoz is.

Ezenkívül az üzem területén, több mint ezer darab fémhordóban, engedély nélkül tárolt hulladékot talált a hatóság. A hulladék eredetét a telephelyen nem tudták igazolni, és a mennyiségét sem tudták pontosan megállapítani. A fémhordókat gyakorlatilag az üzem minden zugában tárolták, a szabadban éppúgy, mint a darálógép közvetlen közelében. A helyszíni vizsgálatot – a dokumentumok hiányossága és az engedély nélkül tárolt hulladék mennyiségének megállapíthatatlansága miatt – tanúk meghallgatásával is kiegészítették.

Mint az Átlátszó cikkéből kiderül, ebben a 2021-ben megnyitott üzemben elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait dolgozzák fel, a telephely kapacitása évi 28 ezer tonna, és a felépítésére költött 9,3 milliárd forintból 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a kormány.

A magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott

Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár a megnyitó ünnepségen elmondta:

Magyarország a jövő autóiparának meghatározó szereplője az elektromos autókhoz kapcsolódó akkumulátorgyártás területén

Forrás: Átlátszó, Telex, 24.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Szarni rá, aksi nagyhatalom leszünk.
De miért nem Felcsúton vagy Hatvanpusztán, ha nincs gond vele?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@ómió: NEM bezarni!!! Odavezenyelni a hozzad hasonlokat es 1 hetre bezarni! Azzal meg lenne a problema örökre oldva!!!
Aki Én
@ómió: Miért nem teszed magad hasznossá te buta balfasz, és mész oda dolgozni?
justhpeter
Remélem azért nem záratták be az üzemet, akár életük árán is de fenn kell maradnia.
balos
@justhpeter: A fideSSes gecik ilyenkor már a kasszál várnak a kifizetésre,mert ilyen BAGATELL hírre már nem ugranak nyakig a szarba!
ómió
@Aki Én: Nem tudod, bolsiék szarkupaca!? Még ennyit se ott az elmeosztályon!? Arra várok, hogy efftársi "tikettkonform" módon itt úton-útfélen rohadt aksikba botolhassak! És ez még az elmebeteg@teuton: efftársadnak se "ugrott be"!? Ja, hogy nála sincs hova!!! Az más!
AMORÁLISOK
oda miért nem mer elmenni petike meg vikike ??? ja pedig én kijelölném nekik pár évre a fekete özvegyet is melléjük lapátolni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.