A dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft.-re sorozatban szabják ki rá a hatóságok a büntetéseket. A kormányhivatal ellenőrei rosszul lettek, amikor kivonultak a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozóba. A cég szigetszentmiklósi akku-feldolgozó üzemét, ahol halállal végződő baleset is történt, már háromszor bírságolták meg rákkeltő anyagokkal való súlyos veszélyeztetés miatt.

Olyan állapotok voltak egy akku-feldolgozóban, hogy a hivatalos vizsgálat alatt rosszul lettek tőle a kormányhivatal ellenőrei.

Bőrkiütést, torokkaparást, szájfájdalmat tapasztaltak a kormányhivatal emberei a selejtes akkukat feldolgozó üzemben

– számolt be kedden az Átlátszó. Az oknyomozó portál írásából kiderül, hogy a SungEel szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó üzeme rákkeltő anyagokkal veszélyeztette az ott dolgozók és a környéken élők egészségét. 

A kormányhivatal ellenőrei súlyos testi tüneteket is észleltek magukon, amikor kivonultak a bátonyterenyei, selejtes akkukat feldolgozó üzembe

Fotó: MTI/MTVA/Komka Péter

Miközben pénzügyi szempontból eredményes évet zárt a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft., sorozatban szabják ki rá a hatóságok a büntetéseket. A cég szigetszentmiklósi akku-feldolgozó üzemét, ahol halállal végződő baleset is történt, már háromszor bírságolták meg rákkeltő anyagokkal való súlyos veszélyeztetés miatt.

Egy 2019-es határozat megállapítja: a hulladék-feldolgozás az üzemben nem zárt rendszerben zajlik, a porelszívók nem működnek megfelelően. A rákkeltő hatású „fekete por”, melyet a munkavállalók egyszerűen fellapátolnak a feldolgozó szalagra, lerakódik a dolgozók ruházatára, környezetére. A védőruházat hiányos vagy nem megfelelő, a rákkeltő légszennyező anyagok koncentrációja sokszorosa a megengedett értéknek. A 12 munkavállaló egészségét és testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztető SungEel Kft. mindezekért 3,4 millió forintos büntetést kapott.

Az Átlátszó múlt héten számolt be a SungEel Kft. bátonyterenyei üzemében történt tűzesetről, amit egy darálógép kigyulladása okozott.

A SungEel bátonyterenyei feldolgozójában a június 9-i tűzesetet megelőzően – egy közérdekű bejelentés nyomán – március 30-án hatósági ellenőrzést tartottak, írja a lap. A vizsgálat során a kormányhivatal emberei olyan súlyos hiányosságokat tapasztaltak, hogy 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a cégre.

A vizsgálat során a korábbi ellenőrzéshez képest rendezetlenebb állapotokat találtak a telephelyen. Az üzemcsarnokokban erős oldószer szag volt érezhető, az ellenőrzést végző személyek magukon „bőr-és nyálkahártya irritációt (bőrkiütés, bőrpír, torokkaparás, szájfájdalom tüneteit)” tapasztaltak.

A kormányhivatal szakemberei az ellenőrzés során 3M 6300 típusú, többször használható félálarcot viseltek.

A határozat szerint az erős oldószer-szag a telephelyen kívül is érezhető volt, és a bűz eljuthat az üzem előtt húzódó 21-es út túloldalán lévő lakóházakhoz is.

Ezenkívül az üzem területén, több mint ezer darab fémhordóban, engedély nélkül tárolt hulladékot talált a hatóság. A hulladék eredetét a telephelyen nem tudták igazolni, és a mennyiségét sem tudták pontosan megállapítani. A fémhordókat gyakorlatilag az üzem minden zugában tárolták, a szabadban éppúgy, mint a darálógép közvetlen közelében. A helyszíni vizsgálatot – a dokumentumok hiányossága és az engedély nélkül tárolt hulladék mennyiségének megállapíthatatlansága miatt – tanúk meghallgatásával is kiegészítették.

Mint az Átlátszó cikkéből kiderül, ebben a 2021-ben megnyitott üzemben elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait dolgozzák fel, a telephely kapacitása évi 28 ezer tonna, és a felépítésére költött 9,3 milliárd forintból 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a kormány.

A magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott

Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár a megnyitó ünnepségen elmondta:

Magyarország a jövő autóiparának meghatározó szereplője az elektromos autókhoz kapcsolódó akkumulátorgyártás területén

Forrás: Átlátszó, Telex, 24.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Szarni rá, aksi nagyhatalom leszünk.
De miért nem Felcsúton vagy Hatvanpusztán, ha nincs gond vele?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Szarni rá, aksi nagyhatalom leszünk.
De miért nem Felcsúton vagy Hatvanpusztán, ha nincs gond vele?
Nessy
3.4 millió forint büntetés ? Ez vicc! Kövér et. egy nem tetsző hozzászólasért egy képviselőre a háromszorosát szabja ki. Ezt a gyár mellényzsebből kifizeti, és marad minden a régibe.
ómió
Effársilag erre a megoldás nyilván a "bezárni mindörökre", mert akkor nem lesz több tönkrement akku!
csak úgy....
majd fideszék a saját halottaiknak tekintik öket..
jáger laszló
Űrruhában ebből semmit nem észleltek volna
Hát csak ennyi
barátilag
J.L.
Alfa
..meg is érdemlik, és felcsútra..hatvan-pusztára kell telepíteni,
teuton
@ómió: NEM bezarni!!! Odavezenyelni a hozzad hasonlokat es 1 hetre bezarni! Azzal meg lenne a problema örökre oldva!!!
Aki Én
@ómió: Miért nem teszed magad hasznossá te buta balfasz, és mész oda dolgozni?
justhpeter
Remélem azért nem záratták be az üzemet, akár életük árán is de fenn kell maradnia.
balos
@justhpeter: A fideSSes gecik ilyenkor már a kasszál várnak a kifizetésre,mert ilyen BAGATELL hírre már nem ugranak nyakig a szarba!
ómió
@Aki Én: Nem tudod, bolsiék szarkupaca!? Még ennyit se ott az elmeosztályon!? Arra várok, hogy efftársi "tikettkonform" módon itt úton-útfélen rohadt aksikba botolhassak! És ez még az elmebeteg@teuton: efftársadnak se "ugrott be"!? Ja, hogy nála sincs hova!!! Az más!
AMORÁLISOK
oda miért nem mer elmenni petike meg vikike ??? ja pedig én kijelölném nekik pár évre a fekete özvegyet is melléjük lapátolni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.