Ma már nem figyeljük annyira, hogy mi történt a Covid-időszak alatt beszerzett vakcinaszállítmányokkal, pedig érdemes megnézni, hogyan jön ki a matek az Orbán-kormány adásvételei kapcsán.

Hiába ügyeskedett az Orbán-kormány, eszméletlen összeget buktak a vakcinabizniszenMTI/Balázs Attila

Közérdekű adatigényléssel kiderült, mennyit fizetett a kormány a koronavírus-vakcinákért, és mennyiért adott el azokból. Az adatot szolgáltató Nemzeti Népegészégügyi Központ (NNK) adatai alapján az mfor.hu összesítette az eredményeket. Az így kapott táblázat szerint 10,9 millió ampulla Covid-vakcinát vásárolt a kormány. A legtöbbet, e kontingens csaknem felét, 5,2 milliót a kínai Sinopharmból, 2,07 milliót a Pfizerből, 1,89 milliót pedig az orosz Szputyikból.

Az NNK közlése szerint a közel 11 millió ampulla oltóanyagért 159,2 milliárd forintot fizetett a magyar állam.

Azt már a Gulyás Gergely által közzétett szerződésekből tudhatjuk, hogy ebből közel 55 milliárd forint az, amit a Sinopharm-vakcinákért szurkolt le a kabinet. A tranzakció legfőképp azért volt különösen érdekes, mert egyedi megoldásként itt beiktatott a kormány egy közvetítőcéget, a Danubia Pharma Kft.-t, mely tulajdonosi hátterében a lélegeztetőgép-bizniszben is szereplő figurákig és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köréig vezettek a szálak. Az is beszédes, hogy ha a kormány közvetlenül Kínától vette volna meg ezeket a vakcinákat, akkor feleannyiba került volna a beszerzés. 

A beszerzett vakcinákkal négy dolog történhetett: felhasználás, elajándékozás, értékesítés, illetve selejtezés.

Az NNK közlése szerint 2023. május 23-ig összesen valamivel több mint 16,7 millió dózist adtak be. A legtöbbbet a Pfizerből (9,5 millió), a Sinopharmból (2,3 millió) és az AstraZenecából (1,2 millió).

Ami az AstraZenecát illeti, ebből el is adott a kormány, miközben az ajándékozásokban is aktív volt. Az NNK közlése szerint ebből 400 ezer adagot értékesített Magyarország Thaiföldnek, 200 ezret Portugáliának, 200 ezret pedig Vietnámnak, összesen 1,78 millió euró értékben. Ez a jelenlegi árfolyamon átszámítva csupán 658,6 millió forintot jelent.

Vagyis a teljes beszerzési költség csupán 0,4 százaléka jött vissza az államkasszába.

Nagyságrendekkel magasabb értéket képviselnek az elajándékozott vakcinák. A lap összesítése szerint közel 6,5 millió adagnyi vakcinát ajándékozott el a kormány, mely értéke jelenlegi árfolyamon több mint 22,2 milliárd forint.

Azaz: a teljes beszerzési költség 14 százalékát szórta szét a kormány teljesen ingyen.

A legtöbbet a legolcsóbb (1,78 eurós egységárú) AstraZenecából ajándékozta el a kormány, valamivel több mint 4 millió adagot, ezek összértéke 2,6 milliárd forint. Pfizerből 1,4 millió adagot ajándékoztak el, 8,08 milliárd forint összértékben, Sinopharmból 928 ezer adagot kaptak ingyen más országok, ezek összértéke azonban a legmagasabb, lévén a legdrágábban beszerzett vakcina: 10,8 milliárd forint. Modernából is jutott ajándékozásra, 100 ezer adagnyit kapott Thaiföld, 703 millió forintos összértékben.

Mindezek eredményeként ma már a vásárolt 10,9 millió ampullából 898 420 maradt raktáron,ennek zöme (756,5 ezer) Janssen típusú vakcina, a legnépszerűbb Pfizerből pedig 121 290 adag áll rendelkezésre. Ezen kívül Comirnaty, illetve Omikron Pfizer vakcina érhető el. A nem túl elismerően véleményezett kínai Sinopharmból, valamint az orosz Szputnyikból már egyetlen ampulla sem áll rendelkezésre.

2023. április 30-ig összesen 2,281 milliárd forintot emésztett fel a vakcinák tárolása a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint.

Összefoglalva tehát, a magyar kormány már eddig is gyakran vitatott és kritizált vakcinabeszerzése újabb problémás információkkal gyarapodott. Jól látható az adatok alapján, hogy a hazai lakosság átoltottsága és a népegészségügyi szempontok mellett indokolatlan pluszköltségeket és kárba veszett adóforintok is a történet részét képezik.

Arról nem állnak rendelkezésre teljeskörű adatok, hogy mennyi vakcinát kellett leselejtezni azok szavatosságának lejárta miatt. Annyi azonban tudható, hogy az Átlátszó korábbi számításai szerint 2022 januárjáig

400 ezer adag vakcina került a kukába, melyek értéke 4,9 millió euró, jelenlegi árfolyamon átszámítva 1,8 milliárd forint.

Forrás: mfor.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ez is olyan ""svájci kapcsolat"" kezd lenni! Csak ennek a központja Moszkvában és Pekingben volt!
Még a nyugati szállítmányok hazai el- és beszámlázása is lehetett ""necces"" hát még akkor a ""testvéri országoké""!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Ez is olyan ""svájci kapcsolat"" kezd lenni! Csak ennek a központja Moszkvában és Pekingben volt!
Még a nyugati szállítmányok hazai el- és beszámlázása is lehetett ""necces"" hát még akkor a ""testvéri országoké""!
Peller Anikó
Miazhogy buktak?? Ki az a hülye aki ezt beveszi?

Ők nyertek, hallatlan mennyiségű közpénzt.

A bukás a miénk. Ők nem buktak.
Edebácsi
Kit érdekel az államkassza, ha egyszer ebben volt a "nagy biznisz!"
ómió
Efftársilag a "buktak" a lényeg! Van vakcina, vagy nincs, az ott senkit nem érdekel!
balos
@KisTehen: A kurvaanyád már nem elégít ki nemzethytúrhaturulbaszótrianonigeci?Különben törőld meg a faszod a szájerután,mert a putyin nem szereti,ha így tolódbelé a szálastököd!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.