Friss adatok érkeztek a héten az inflációról, a nyugdíjas inflációról, valamint kezdenek kissé változni az inflációs kilátások, ami alapján új helyzet kezd körvonalazódni az időskorúak esetében.

Hatalmas csapást kaptak a nyugdíjasok: Novemberben elmarad a kiegészítő nyugdíjemelés

A legutóbbi folyamatok alapján Farkas András nyugdíjszakértő a Portfolio-n megjelent írásában már azt sem tartja kizártnak, hogy novemberben elmarad a kiegészítő nyugdíjemelés. Ez igencsak kellemetlen fejlemény lenne az időskorúak számára az eddigi várakozásaikhoz képest, közben a kormánynak két fontos szempontot kell mérlegelnie.

A NyugdíjGuru News alapítója cikkében részletesen ír a nyugdíjasok jövedelmi helyzetének kilátásairól a friss inflációs adatok, valamint kormányzati nyilatkozatok fényében.

Eszerint biztosan nem lesz évközi, nyári rendkívüli nyugdíjemelés (mint volt 2021. júniusban és 2022. júliusban), és

egyáltalán nem biztos az sem, hogy novemberben sor kerül nyugdíjemelési korrekcióra,

hiszen az éves becsült inflációnak a január-augusztus közötti nyolc hónap tényadatai alapján szeptemberben a kormányzat által számítandó mértéke lehet, hogy nem lesz magasabb 15%-nál éves átlagban. Ebben az esetben viszont az éves inflációt lefedte a januári 15%-os nyugdíjemelés, így nem lesz pótlólagos emelés – írta a szakértő.

Ez legalább két szempontból is csalódást keltő fejlemény lenne az időskorúak számára.

Eddig ugyanis az volt az alapvárakozás a körükben, hogy ha nyáron nem is, de legalább ősszel a szokásos módon hozzájutnak a pótlólagos emeléshez. (Sokáig úgy tűnt ugyanis, hogy az éves átlagos infláció valahol a 19% közelében lesz, míg az év elején az idősek 15%-os emelésben részesültek.)

Másrészt azért is nagyon kedvezőtlen ez a fejlemény, mert közben az év elejétől magas szinten tomboló inflációt a januári emelés nem tudja kompenzálni és ahogyan arra Farkas András rendszeresen rámutat szakértői elemzéseiben, a jelenlegi nyugdíjemelés rendszere nem igazságos az időskorúakkal szemben.

A kormánynak alapvető dilemmával áll szemben:

a költségvetés szorult helyzete miatt minden megtakarító intézkedés jól jön, viszont a plusz nyugdíjemelés esetleges elmaradása politikailag hozná kellemetlen helyzetbe a kabinetet, mert nem lenne népszerű lépés az érintettek körében. Főleg a tavaszi választások előtt.

Forrás: Porfolio

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
helyes, lehet menni csókolgatni a zsírháj kacsóját...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@sgl: Meddig tart ezeknek a tetveknek modositani a torvenyt?

@infinity: Nem tudjuk hogy milyen a fideSS tamogatottsaga, mert nincs hivatalos adat rola, csak nem reprezentativ felmeresek. Majd jovore mikor lesznek az EU valasztasok ki fog derulni.
Yoda69
@Maccska: Ehhez nem kell nagy jostehetseg. Te mint roman fideSS troll tudhatnad ezt a taktikat, en meg mar kiismertem a logikajukat.
Tuti hogy ezt fogjak csinalni, a valasztasok elott lesz majd egy nagy emeles a nyugdijasoknak, addig meg lofasz a seggbe. Viszont azt az emelest majd selyempapirba csomagoljak, ahogy szoktak, mikozben lehazudjak a csillagokat is az egrol, hogy eddig brusszel, meg a haboru miatt nem tudtak adni, pedig nagyon akartak.
jáger laszló
Túléljük akár még a rendszert is
Meglássátok!!
csak ennyi
barátilag
J.,L.
Namely
@drrotf: "A nyugdíj az nem a jóléti rendszerhez tartozik, mert az a társadalombiztosítási törvényen alapszik, tehát biztosítási lapú juttatás, csak az kap nyugdíjat aki meghatározott öregséget eléri és meghatározott ideig fizeti a társadalombiztosítási járulékot."
Nem. Van alanyi jogon járó öregségi nyugdíj, és van minimális juttatás is.

"A nyugdíj az nem adomány , a nyugdíj a befizetett társadalombiztosítási járulékkal arányosan változó összegű járandóság "
A csodát. A nyugdíj számítása már kapásból cáfolja, amit írsz, mivel ha befizetés alapú lenne, akkor nem kellene számítani sem, nem lennének ilyen-olyan súlyozások, stb.
Nessy
A mi nyugdíj rendszerünk kirovó - felosztó! Csakhogy az elmúlt években megszűnt a nyugdíj kassza, mint olyan. Adó formájában a tb és nyugdíj befizetés szocho címen a költségvetésbe kerül, és bármire költhető. A MANYUP. milliárdokat jótékony homály fedi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.