Friss adatok érkeztek a héten az inflációról, a nyugdíjas inflációról, valamint kezdenek kissé változni az inflációs kilátások, ami alapján új helyzet kezd körvonalazódni az időskorúak esetében.

Hatalmas csapást kaptak a nyugdíjasok: Novemberben elmarad a kiegészítő nyugdíjemelés

A legutóbbi folyamatok alapján Farkas András nyugdíjszakértő a Portfolio-n megjelent írásában már azt sem tartja kizártnak, hogy novemberben elmarad a kiegészítő nyugdíjemelés. Ez igencsak kellemetlen fejlemény lenne az időskorúak számára az eddigi várakozásaikhoz képest, közben a kormánynak két fontos szempontot kell mérlegelnie.

A NyugdíjGuru News alapítója cikkében részletesen ír a nyugdíjasok jövedelmi helyzetének kilátásairól a friss inflációs adatok, valamint kormányzati nyilatkozatok fényében.

Eszerint biztosan nem lesz évközi, nyári rendkívüli nyugdíjemelés (mint volt 2021. júniusban és 2022. júliusban), és

egyáltalán nem biztos az sem, hogy novemberben sor kerül nyugdíjemelési korrekcióra,

hiszen az éves becsült inflációnak a január-augusztus közötti nyolc hónap tényadatai alapján szeptemberben a kormányzat által számítandó mértéke lehet, hogy nem lesz magasabb 15%-nál éves átlagban. Ebben az esetben viszont az éves inflációt lefedte a januári 15%-os nyugdíjemelés, így nem lesz pótlólagos emelés – írta a szakértő.

Ez legalább két szempontból is csalódást keltő fejlemény lenne az időskorúak számára.

Eddig ugyanis az volt az alapvárakozás a körükben, hogy ha nyáron nem is, de legalább ősszel a szokásos módon hozzájutnak a pótlólagos emeléshez. (Sokáig úgy tűnt ugyanis, hogy az éves átlagos infláció valahol a 19% közelében lesz, míg az év elején az idősek 15%-os emelésben részesültek.)

Másrészt azért is nagyon kedvezőtlen ez a fejlemény, mert közben az év elejétől magas szinten tomboló inflációt a januári emelés nem tudja kompenzálni és ahogyan arra Farkas András rendszeresen rámutat szakértői elemzéseiben, a jelenlegi nyugdíjemelés rendszere nem igazságos az időskorúakkal szemben.

A kormánynak alapvető dilemmával áll szemben:

a költségvetés szorult helyzete miatt minden megtakarító intézkedés jól jön, viszont a plusz nyugdíjemelés esetleges elmaradása politikailag hozná kellemetlen helyzetbe a kabinetet, mert nem lenne népszerű lépés az érintettek körében. Főleg a tavaszi választások előtt.

Forrás: Porfolio

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
helyes, lehet menni csókolgatni a zsírháj kacsóját...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
helyes, lehet menni csókolgatni a zsírháj kacsóját...
Yeromos
@Maccska: Mert szerinted csökken az infláció, még a "pártatlan" médiátok is több mint 20% inflációt vall be, a valóság ennél sokkal magassabb, főként az alapélemiszerek vonatkozásában. Ebben legolább EU elsők vagyunk, balfék tolvaj banda.
justhpeter
A nyugdíjasok is szavaznak jövőre, ott vissza lehet vágni a korábbi sérelmekért. Másik megoldás, hogy tűrik a tolvaj, szélhámos kormány intézkedéseit.
Sámannus
@sgl: Ha a forint gyengüését és az inflációt egybe vesszük, a magyar nyugdijasok jövedelme 2010 árfolyamához viszonyítva
kb fele vagy harmada. Oz okádék propagamda ezt akarta tupírozni különböző kiegészítéssel, miközben figyelmen kívül hagyja a forint értékállóságát.
Béla333
@justhpeter: 07.40
Én biztos vagyok benne, hogy az ilyen hülyemagyar maffiahívők soha nem látják be, hogy az imádottjuk szarban hagyta őket:
"Videón, ahogy Orbán Viktor születésnapi miséje után egy idős nő késsel a kezében közelít egy tüntetőhöz"
rtl.hu/baleset-bunugy/2023/06/06/orban-viktor-60-szuletesnapjan-tartott-halaado-mise-kes-tamad
simmering73
@Maccska: 7:47 Neked meg a boltba kellene járnod, nem itt írogatni hülyeségeket.
Sámannus
@sgl: Mondjuk Pintér milliós nyugdíjának értékvesztése egyetlen ok miatt tart lépést a kisnyugdíjasok százalékával, az az érdekérvényesítő képesség, még azt is lehetségesnek tartom, hogy kiegészítik a mai fizetéséhez igazítva.
Yoda69
Az EU-s valasztasok elottre halasztja orban a nyugdijemelest.
Igy 2 kegyet ut 1 csapasra, sporol nyugdijon, mert iden nem ad, illetve behuzza a valasztast, mert a nyugdijasok majd nem gyoznek halalkodni az emelesnek, elfelejtve azt a tenyt, hogy ez az emeles mar 1 evvel korabban jart volna kamatostul.
Aki Én
@Maccskari: Nem elolvasni kell, hanem megérteni.
Nessy
@Maccska: A tény az, hogy különösen a 2000 előtti alacsonyabb nyugdíjak reál (vásárló) értéke a fix emelési % miatt évek óta csökken. Ahhoz hogy a január - augusztus időszak inflácojának az értéke 15 % legyen, irreális elvárás. Becsülni meg annyit becsül a KSH,amennyit a kormány óhajt. Mint a tavalyi évben, amikor a becsült és a valós érték köszönő viszonyba sem volt éves szinten.
ómió
Csökken az infláció!? Ezt a "csapást"!!!
nezelodo
Nem is értem a nyugdíjas társaimat! Lenne szívük egy egy stadontól, fociakadémiától megfosztani némi apróért a határon túli újgazdagokat, vagy elvennék a nemzeti vejkó örömét, mert nem vehet egy újabb szállodasort valahol a tengerparton, mert dőzsölni akarnak a nyuggerek? Sajnálják azt a pár tízezer Ft-ot is a határon túli gyerekek beiskolázására? A saját unokájuknak meg adják inkább a nyugdíjukat, már sokat kibírtak eddig is, egy hónapi koplalás meg se kottyan a nyuggertársaimnak. Úgyis elesszük a fiatlok elől a jövőt, ahogy egyszer felpanaszolta a vezérünk! Szóval nagyobb önfegyelmet, és örüljenek, hogy a megyei lapok ÁFÁ-ja kevesebb , vagy nulla lesz, hogy olcsóbban ihassák a vezér igaz szavait a Sorosról, a Fletóról, meg a minket, (a vezért), kifosztó zunijóról
kereső
@Maccska: Nyarvogsz itt a matematikáról- de ahhoz már nincs sem eszed, sem tudásod, hogy matematikai módszerekkel- statisztikai számitással cáfold @sgl-t, vagy mindazokat, akik a szemüknek hisznek- és nem orbánéknak, mint Te. Téged megcsalhat a feleséged- amit, ha cáfol, még ha rajtakaptad is, inkább neki hiszel! Nagy dolog ám a "hit"- az elhajlitott valóságot hiszi!!! igaznak. No, rajta matematikus tudor- lássuk azt a számitást!
kereső
Egyébként meg ! a z édes , drága jó qrva anyukáját a magyar parlament minden tagjának, és a magyar parlament kormányának IS!!
Yeromos
@Maccska: ez nálad azt jelenti, hogy csökkent az infláció "kezdenek kissé változni az inflációs kilátások," Szerintem a cikk azért íródott, hiogy előre megmagyarázzák, hogy miért nem lesz nyigdíj emelés.
dr. prédikátor
mocskos cigány lókupec!!! de a ti fizetésetek az emelkedni fog úgy e???
kereső
És akkor még fel sem emlegettem szijjártótoporzékpétert, aki azt mondta , hogy "fagyasszák be a képviselők fizetését mindaddig, amig be nem vezeti a kormány az euro-t"- mondta ezt ellenzékben, mint a fideSS szóvivúje, a fidelitaSS oszlopos tagja. Érdeklódöm, hogy 2007 óta mennyivel emelkedett a parlament tagjainak "jól megérdemelt tisztelet dija???"", és mennyivel korrigálódtak a nyugdijak. ? Mert az utóbbiak vásárlóértéke megmaradt a 2012-es szinten. Igau, orbán irásba adta, hogy megőrzik a nyugdijak vásárlóértékét- csak azt nem igérték meg, hogy az a "mindenkori" vásárlóérték lesz. És erről pofáznak minden nap, hogy "megőrizték"- a 2012-test!A kosár megvan, csak egyre kevesebb áru kerül bele- az orbán kormány, és a magyar országgyűlés képviselőinek jóvoltából!
Sámannus
Minden alkalommaladot juttatot rendkívüli kiegészíés előzőlegesen elvett jövedelmeknek húsz harminc százaléka lett vissza adva. Nincs miért hálálkodni. Kívánom neki, hogy az ellopott pénzeket költsék patikára.
drrotf
Azt gondolom erről a hírről, hogy megy a nyugdíjasok megbolondítása, félelembe tartása!Hogy miért gondolom ezt?Ad.1/.Ma is megjelent egy másik oldalon hogy az átlagos inflációt a bankok 18-19%-ban jelzik előre, és a cikk arról szól hogy a nyugdíjasok havi 3%-os emelésben részülhetnek januárig visszamenőlegesen októberben.Hogy miért nem novemberben , arról nem írt a cikk.Ad.2/Az infláció júniusban is 20% fölött volt, de az átlag infláció az elmúlt fél évben 23% fölött volt.Ahhoz hogy nem legyen nyugdíj korrekció novemberben átlag 15%-os inflációt kell elérni, ami akkor következhet be ha a következő félévben, tehát egyfolytában 6 hónapig legalább 10%-os lesz az infláció Magyarországon ami ugye elképzelhetetlen, mert a júniusai 20,1%-ról egyből nem megy le az infláció 10,1%-ot.Ha pedig nem csökken az infláció a következő hónaptól legalább 10,1%-ot akkor szinte lehetetlen elérni azt hogy az éves infláció 15% legyen!Az infláció ilyen mértékű csökkenéséről a kormány intézkedései miatt sem lehet beszélni/ adók növekedése, ársapka felszabadítása, külön adók bevezetése/
Namely
@Horizont: "Na a sok hülye aki rájuk szavazott ."
Mert csak a Fideszre szavaztak a nyuggerek, ugye?
"Még a saját törvényüket se képesek betartani."
Melyikre is gondolsz?
"Az infláció értékét meg úgy határozzák meg ahogy a puhos kéri."
Akkor miért nem 6.5%? Ja, hogy fogalmad sincs, miről beszélsz.
"Ocsmány rohadékok. Mennyi mindenre van pénzük de erre nincs mi? "
Ha én lennék a miniszterelnök, visszasírnád ezt a populista bandát, de nem csak te, hanem az összes unalmában rettegő, akik jó dolgukban nem tudják, mit jelent az a szó, hogy "rászoruló".
Namely
@Horizont: Más a nézőpontunk. Úgy gondolom, hogy ha a gazdasági helyzet változik, akkor a korábban fenntartható indexálásokat meg kell változtatni (saját törvények).
Ilyen helyzetben nemhogy nem emelsz nyugdíjat, hanem egyenesen csökkenteni kellene.
(zárójelben, hogy igen, közben minden más helyen IS csökkenteni kellene, miniszteri autó, repcsi, stb).
"Most hogy jön ehhez a rászoruló? "
Az egész jóléti rendszert át kellene faragni, hogy ne mindenki kapjon keveset, hanem a valódi rászorulók kapjanak annyit, hogy ne legyenek rászorulók.
Az alanyi jogon járó juttatásokat én egy az egyben eltörölném.
Namely
@Horizont: "Az igazán rászorulók nem kapnak. Nincs jóléti rendszer, nincs szociális háló. "
Igen, ezt mondom én is. Mivel mindenki kap egy keveset.
" 10 éven át dübörgött a gazdaság"
Lemaradtam róla.
"mégse emelt és nem adott úgy ahogy kellett volna"
Hogyan kellett volna adni szerinted? Mennyit? Kinek?
Revans
@durbincs:maga is csak 1 eldobható próbababa az ERESZ-tény szakállas pöcsös nők klubjában!:))
colibri
Nesze nektek nyugdíjasok! Ezek után is csókolgatnátok a kedvenc C miniszterelnökötök ragacsos kezét? Imádkoznátok érte a születésnapján a templomban? Még azt sem fizeti ki, ami törvény szerint jár? Ez a C mindent megtehet? Bezzeg az övét felemeltette 5 millió felé! Tegnap még hazug bűnöző Rétváry széttárt karokkal azt bizonygatta a publikum előtt, hogy háborús helyzetben sem felejtkeznek meg a nyugdíjasokról! 2024-ig hány idős fog meghalni? Süllyedjenek el a saját maguk mocsarában!!
drrotf
@Namely: A nyugdíj az nem a jóléti rendszerhez tartozik, mert az a társadalombiztosítási törvényen alapszik, tehát biztosítási lapú juttatás, csak az kap nyugdíjat aki meghatározott öregséget eléri és meghatározott ideig fizeti a társadalombiztosítási járulékot.Csak akkora különbség a jóléti rendszer és a nyugdíj között mint a szezon és a fazon között!A nyugdíj az nem adomány , a nyugdíj a befizetett társadalombiztosítási járulékkal arányosan változó összegű járandóság
gina
Sebaj helyette megcsodálhatják a tüzijátékot, OV kis ajándéka !!!
balos
@Maccska: Hol a geci anyádba csökken?Azért ,mert olcsóbban szopód a geciék faszát attól legfeljebb a gyomród lesz kisebb,mert már ott is a szar a domina!
Logogrif
Viktorka ! HPL azaz hess p...ba lábújjhegyen !
Yoda69
@sgl: Meddig tart ezeknek a tetveknek modositani a torvenyt?

@infinity: Nem tudjuk hogy milyen a fideSS tamogatottsaga, mert nincs hivatalos adat rola, csak nem reprezentativ felmeresek. Majd jovore mikor lesznek az EU valasztasok ki fog derulni.
Yoda69
@Maccska: Ehhez nem kell nagy jostehetseg. Te mint roman fideSS troll tudhatnad ezt a taktikat, en meg mar kiismertem a logikajukat.
Tuti hogy ezt fogjak csinalni, a valasztasok elott lesz majd egy nagy emeles a nyugdijasoknak, addig meg lofasz a seggbe. Viszont azt az emelest majd selyempapirba csomagoljak, ahogy szoktak, mikozben lehazudjak a csillagokat is az egrol, hogy eddig brusszel, meg a haboru miatt nem tudtak adni, pedig nagyon akartak.
jáger laszló
Túléljük akár még a rendszert is
Meglássátok!!
csak ennyi
barátilag
J.,L.
Namely
@drrotf: "A nyugdíj az nem a jóléti rendszerhez tartozik, mert az a társadalombiztosítási törvényen alapszik, tehát biztosítási lapú juttatás, csak az kap nyugdíjat aki meghatározott öregséget eléri és meghatározott ideig fizeti a társadalombiztosítási járulékot."
Nem. Van alanyi jogon járó öregségi nyugdíj, és van minimális juttatás is.

"A nyugdíj az nem adomány , a nyugdíj a befizetett társadalombiztosítási járulékkal arányosan változó összegű járandóság "
A csodát. A nyugdíj számítása már kapásból cáfolja, amit írsz, mivel ha befizetés alapú lenne, akkor nem kellene számítani sem, nem lennének ilyen-olyan súlyozások, stb.
Nessy
A mi nyugdíj rendszerünk kirovó - felosztó! Csakhogy az elmúlt években megszűnt a nyugdíj kassza, mint olyan. Adó formájában a tb és nyugdíj befizetés szocho címen a költségvetésbe kerül, és bármire költhető. A MANYUP. milliárdokat jótékony homály fedi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.