A 2022-es kompetenciamérés eredménye lesújtó, komoly baj van a szövegértési képességekkel is.

Durván leromlott a magyar diákok kompetencia teszten nyújtott teljesítménye

Tragikus, úgy, ahogy van. Forrás: Pixabay

A korábbiakhoz képest is jelentősen csökkentek a magyar tanulók pontszámai a legújabb kompetenciamérésben, komoly baj van a szövegértési képességekkel

– írja a csütörtökön megjelenő HVG.

Mióta 2008-ban sztenderdizálták a méréseket, egyetlen vizsgált évfolyamon sem volt annyira gyenge eredmény, mint 2022-ben. A nyolcadikosoknál és a tizedikeseknél különösen nagy volt a visszaesés. A nyolcadikosok 40 százaléka az alapszint alatt teljesített a szövegértésben és a digitális eszközök használatában. A tizedikeseknek az egyharmada nem érte el az alapszintet

idézi a 24.hu. A cikk szerint erősen látszik a Covid alatti távoktatás pusztító hatása is.

A regionális különbségek óriásiak: Budapest is visszaesett, de így is sokkal jobb eredményeket hoz, mint az ország többi része, a Nyugat-Dunántúl is rendben van, de például

szövegértésből a 174 vidéki járás közül 71-ben a nyolcadikosok átlaga nem éri el azt a szintet sem, ahol országos átlag szerint hatodikban kellene tartani.

Forrás: HVG, 24.hu
Fotó: Pixabay

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az összeszerelőüzemekhez csak rabszolgák szükségesek éhbérért. Az orbáni rezsim tudatosan zülleszti le az oktatást, gyakorlatilag mindent (társadalom egészét) , egészségügy, kultúra, szociális ellátás etc... Diktatúrában csak csinovnyikokra, jobbágyokra van szükség.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Az összeszerelőüzemekhez csak rabszolgák szükségesek éhbérért. Az orbáni rezsim tudatosan zülleszti le az oktatást, gyakorlatilag mindent (társadalom egészét) , egészségügy, kultúra, szociális ellátás etc... Diktatúrában csak csinovnyikokra, jobbágyokra van szükség.
Nessy
A híveknek mindegy mit tartalmaz egy szöveg! Ha Orbán és a szócséplői mondják, akkor az szentírás! Betanított munkásként a pár munkához tartozó utasítást majd megtanulják, hogy melyik mit jelent,mit kell csinálni. Viszont így nem fognak visszaszólni.
madlaci66
@Shikari: igen, mindenki tudja. Ugye 6 évesen kezdik az iskolát, a fidess 14 éve uralkodik, azaz mindenki gazdid ideje alatt butult le ennyire.
namihami
Az Orbáni oktatáspolitika ismét fényes győzelmet aratott! Kellett ez a 13 év, hogy biztosan beérjen, de mára már igazolja a létjogosultságát!
madlaci66
@Shikari: a teszt nem egy-két gyerek eredményét méri, hanem bizonyos évfolyamok összességét. Kivételek mindíg vannak.
human
Orbánnak jelezte volt minisztere, hogy hatalmas a hiány kémia tanárból. Orbán elintézte annyival, hogy akkor tanulnak mást a diákok.
Meg van pecsételve a jövőn egy ilyen idióta Orbán vezetése alatt. Nagyon szomorú. Pedig egy fejlett ország lehettünk volna : (
madlaci66
@Őrnagy: akkor neked is leírom, az európai országokban ugyanazon korú gyerekek tudását vizsgálják. Nem a libsikét, nem az okos fidessesekét(azok ugye a pusztuló svájcban tanultak). Látom a szövegértés nálatok hiányos.
madlaci66
@Shikari: ott biztos lőlő gazdid oktatott szabadidejében
madlaci66
@Őrnagy: ahhoz el kéne végezned pár osztályt
kulabombaafityiszre
Bassza meg a repedtseggü kurvaanyját az összes fideszes akik mentegetik ezt a putyin- csicska,hazudozós,diktatúrát kialakító bandát.
Designer
Akkor hogy a picsába jutnak be érettségit adó képzésre???

Mert a technikumok, gimnáziumok nem játszanak a nívóval!
Nessy
Vannak magán és alapítványi iskolák, vannak magán tanárok stb.Ez csak pénz kérdés. Úgy mellékesen a középiskola első évében pótolják a leglényegesebb általános iskolai hiányosságokat, hogy tovább tudjanak lépni. Nem kevés a lemorzsolódás sem. És vannak tehetséges diákok, és lelkes tanárok is. Uram bocsa' nem minden roma gyerek ostoba! Vannak köztük is tehetségesek.
drrotf
Erre a szövegértési problémára utaltam már tegnap amikor az itt megjelent cikk címe egy írásnak az volt , hogy a magyarok többsége elutasítja a baloldalt, közbe a cikk arról szólt, hogy a magyarok többsége nem helyesli ha a pártokat külföldről anyagilag támogatják.A cikknek címet adó vagy nem értette meg miről szólt a cikk, vagy félre akarta vezetni az olvasókat.A hozzászólásokat tekintve nem sokan vették tudomásul, hogy a cikk miről szól!
Nessy
@drrotf: Lehet, hogy el sem olvasták! Elhangzott egy hívó mondat, és jöttek a szabvány frázisok. Némi gorombasággal fűszerezve.
ómió
Hát, nem "tüncizni" kéne "tanítsák" őket az efftársak!
NKF
@Őrnagy Teljes mértékben igazad van!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.