A 2022-es kompetenciamérés eredménye lesújtó, komoly baj van a szövegértési képességekkel is.

Durván leromlott a magyar diákok kompetencia teszten nyújtott teljesítménye

Tragikus, úgy, ahogy van. Forrás: Pixabay

A korábbiakhoz képest is jelentősen csökkentek a magyar tanulók pontszámai a legújabb kompetenciamérésben, komoly baj van a szövegértési képességekkel

– írja a csütörtökön megjelenő HVG.

Mióta 2008-ban sztenderdizálták a méréseket, egyetlen vizsgált évfolyamon sem volt annyira gyenge eredmény, mint 2022-ben. A nyolcadikosoknál és a tizedikeseknél különösen nagy volt a visszaesés. A nyolcadikosok 40 százaléka az alapszint alatt teljesített a szövegértésben és a digitális eszközök használatában. A tizedikeseknek az egyharmada nem érte el az alapszintet

idézi a 24.hu. A cikk szerint erősen látszik a Covid alatti távoktatás pusztító hatása is.

A regionális különbségek óriásiak: Budapest is visszaesett, de így is sokkal jobb eredményeket hoz, mint az ország többi része, a Nyugat-Dunántúl is rendben van, de például

szövegértésből a 174 vidéki járás közül 71-ben a nyolcadikosok átlaga nem éri el azt a szintet sem, ahol országos átlag szerint hatodikban kellene tartani.

Forrás: HVG, 24.hu
Fotó: Pixabay

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az összeszerelőüzemekhez csak rabszolgák szükségesek éhbérért. Az orbáni rezsim tudatosan zülleszti le az oktatást, gyakorlatilag mindent (társadalom egészét) , egészségügy, kultúra, szociális ellátás etc... Diktatúrában csak csinovnyikokra, jobbágyokra van szükség.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Vannak magán és alapítványi iskolák, vannak magán tanárok stb.Ez csak pénz kérdés. Úgy mellékesen a középiskola első évében pótolják a leglényegesebb általános iskolai hiányosságokat, hogy tovább tudjanak lépni. Nem kevés a lemorzsolódás sem. És vannak tehetséges diákok, és lelkes tanárok is. Uram bocsa' nem minden roma gyerek ostoba! Vannak köztük is tehetségesek.
drrotf
Erre a szövegértési problémára utaltam már tegnap amikor az itt megjelent cikk címe egy írásnak az volt , hogy a magyarok többsége elutasítja a baloldalt, közbe a cikk arról szólt, hogy a magyarok többsége nem helyesli ha a pártokat külföldről anyagilag támogatják.A cikknek címet adó vagy nem értette meg miről szólt a cikk, vagy félre akarta vezetni az olvasókat.A hozzászólásokat tekintve nem sokan vették tudomásul, hogy a cikk miről szól!
Nessy
@drrotf: Lehet, hogy el sem olvasták! Elhangzott egy hívó mondat, és jöttek a szabvány frázisok. Némi gorombasággal fűszerezve.
ómió
Hát, nem "tüncizni" kéne "tanítsák" őket az efftársak!
NKF
@Őrnagy Teljes mértékben igazad van!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.