Pontosan egy hónappal ezelőtt az utolsó ársapkás bevásárlás még nagyon kecsegtető eredményeket hozott szokásos havi Árkosár-felmérésünk során írja az Mfor a Privátbankár.hu immár 16 éve elvégzett Árkosár felmérésére támaszkodva.

Brutális pofonokat kapnak a nyugdíjasok Orbánéktól: 47,9 százalékkal lett drágább számukra a bevásárlás egy év alatt
Kép: Pixabay

A termékek meghatározásához a Központi Statisztikai Hivatal életszínvonal statisztikáját hívták segítségül, mely egyik táblája mennyiségek szerint tartalmazza, hogy miből mennyit vásárol egy nyugdíjas háztartás egy évben, ezt pedig elosztottuk a hónapok számával.

Noha a kormány rendelkezései alapján július 31-ével kivezették az árstopokat, az érintett termékeket bevonták a kötelező akciók alá, melyek mértékét 10-ről 15 százalékra emelték, látszólag megérzik az idősek a változásokat.

Havi szinten ugyanis ez a Nyugdíjas Árkosárban szereplő 21 termék beszerzési költségének növekedését eredményezte.

Felmérésük alapján

a kosarat augusztus első napjaiban 28 502 forintért lehetett beszerezni, ami a júliusi teljes árnál 348 forinttal magasabb kiadást jelent a nyugdíjasoknak. A drágulás mértéke 1,2 százalékos.

Ugyan a kormány a nyugdíjak reálértékének megőrzését tűzte a zászlajára bő egy évtizeddel ezelőtt, ha az Árkosár-index alapján vizsgáljuk meg a nyugdíjak értékét, elkeserítő kép rajzolódik ki.

Különösképp, ha az alacsonyabb ellátásban részesülők helyzetére gondolunk, akik fogyasztási kosárában  jóval nagyobb az élelmiszerek és a lakhatással összefüggő kiadások aránya.

Két év alatt 47,9 százalékkal lett drágább a nyugdíjasok számára a bevásárlás. Amiért most 28 502 forintot kell adni, az két évvel ezelőtt még csak 19 272 forintért volt beszerezhető.

Ezzel szemben a nyugdíjak ezen időszak alatt 37,4 százalékkal emelkedtek, vagyis 7 százalékot veszítettek az értékükből a nyugdíjak. Ennyivel kevesebbre futja a legidősebbeknek manapság.

Az olaj, a cukor és csirkemell esetében viszont lényegében általános körű áremelés történt. Nagyot drágult az olaj, mely átlagára a három hipermarketben 749 forintról 852-re emelkedett, ez 13,7 százalékos drágulást jelent. A csirkemellért átlagban 20,8 százalékkal kell most többet adni, mint egy hónapja: 1499 forint után 1811 forint átlagban a húsféle kilója.

További részletek az Mfor elemzésében olvashatóak

Forrás: mfor

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Tegyük hozzá: átlagban 47,9%. Mert a leginkább vásárolt élelmiszerek 60-80%, esetenként 100%-kal mentek fel.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Tegyük hozzá: átlagban 47,9%. Mert a leginkább vásárolt élelmiszerek 60-80%, esetenként 100%-kal mentek fel.
Pálinkás Pál
nem baj,..ők választották a szart maguknak...
kereső
"orbán viktor alavju!!"- mert megvéd a normalitástól, a józan észtől, ja-és a migráncsoktól.
balos
@KisTehen: nedveske!maga meg az édesmoszkoviták által megejtett mamájának,hogy nem a wc-be pottyantotta!
dr. prédikátor
agymosott zombi fitymasz nyuggerek!!! úgy ez tetszik nektek is!!! mehettek nyalni meg kezet csókolni a tolvaj cigány lókupecnek!!!
jáger laszló
Köszönjük szépen
Viszont kívánjuk!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
@dr. prédikátor: Részemről O.V. hátaltájának nyalási feladatát átadom egy orrszarvúnak!
rücsü41
Ez a 40% feletti élelmiszer drágulás az Orbán- féle gondoskodás egyik módja !Ezt szeretjük mi Viktorba, hogy olyan egyenes és szókimondó, az ekkora élelmiszer drágulást is gondoskodásnak állítja be, és azt is állítja, hogy megvédte a nyugdíjasokat!Mi lenne itt az orbáni védelem nélkül?Elképzelték már hogy milyen élete lenne egy nyugdíjasnak?Bele sem merek gondolni, mert lehet hogy azt gondolnám, hogy legalább ilyen, de az is lehet hogy jobb!
simmering73
Most kaptam az email-t. A dízelesek is kapnak még egy pofont a vezénylőtábornoktól. Szerdától 15 ft-tal emelik a gázolaj árát, hogy ne felejtsék el ki az úr a szemétdombon.
frank
Hülyegyerek ! Ezt a címet azért adod,mert a bolsi gazdád ezt kéri tőled.
Egyébként csak egy kis senkiházi liberálbolsevista firkász lennél. Ja ezT is az MFOR-tól vetted.
Kormányváltás a hergeléssel. Ezzel csak erősödik a FIDESZ.
ómió
Csakis a "Zorbánéktól"! Ugye, efftársak! Hisz a ti "árfelszankcionálásotok" ott Brüsszelben, az maga a "népvidítás"! Ugye!?
Toller Béla
@Őrnagy: Van olyan, hogy te is szégyelled magad ? Nem hiszem ...
teuton
@ómió: Analfabeta fajgöreny naci efftars, az eurozona atlaginflacioja csak 5,4%!!! Sok orszagban meg ennel is alacsonyabb, 2-3%, pl. Spanyolorszag! Erdekes, hogy ezek a franya szankciok mindig csak MOon hatnak! Vagy megis mas az oka, pl. az "ötödaras energia", ami valojaban a duplaja a piaci arnak???
Havanagi
Ezek már nem pofonok,hanem jó nagy seggberugások.
jáger laszló
Engem már semmi nem, lep+!!
Tudomásul veszem,mert én nem tudok rajta változtatni,bár L nem fogadom!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
frank
@m73: De úgy látom a zsidó-bolsi csicskák is nyaralnak.
ómió
@teuton: Ugye, tetvesbolsiék analfabéta, fajgörény bolsevista-nyilasa, a német gazdaság - ahogy hírlik - azért is készül több %-nyit is visszaesni az idén, mert "jutányos, négyszeres" áron vett amcsi palagázból gazdálkodik!? Az itteni infláció mértéke, pedig, "megköszönhető" a nyugati multijaitoknak, akiknek az extraprofitja már a háború indulása után 70% volt, de a "szent piaci folyamatokba" avatkozást az efftársi Brüsszel már a néhány termékre alkalmazott árstop bevezetése után azonnal megtiltotta Magyarországnak!
namihami
Én a KSH-nak és az általa adott adatoknak sokkal jobban hiszek. Ők az adataikat a legbecsületesebb, leghitelesebb, legpontosabb helyről és helytartótól, a Karmelitából és fura urától kapják!
Lehet-e bárki vagy bármi hitelesebb, mint az ország, világ, sőt az Univerzum Vezénylő Kmalaca?!?!
Yoda69
Ra kell fogni a haborura meg prusszelre oszt jonapot!
rücsü41
És ilyen adatok alapján mondta azt ez a férfi nemi szervvel azonos/fasz/, Varga/ gőgős , buta, érzéketlen/ Mihály , hogy az évközi nyugdíj korrekció nem indokolt.Persze, ahhoz különleges érzék kellene ,hogy egy 5-6 milliós havi jövedelemnél, amiből ő él, érzékelje ez a miniszter, magyarul a szolga, hogy mit is jelent egy 100 000 -150000 forintos nyugdíjasnak az ha az éves viszonylatban a vásárlás 47,9%-al nőt , akkor amikor a nyugdíjak csak 35%-al emelkedtek.Most is azt szajkózza, hogy a novemberi nyugdíj korrekció nem biztos, mert az éves infláció nem lesz nagyobb 15%-nál.Mondja ezt akkor amikor az év első hat hónapjában több mint 25%-os volt az infláció és csak most csökkent 17,/%-ra.Közben minden adata az inflációnak az intézkedésekkel nőnek, így az olaj ára, a külön kisker adók, az üzemanyagok árai,a keletkezett árú hiány sem lefelé nyomja az inflációt!Misi , nem az a baj hogy Te vagy a pénzügyminiszter, hanem az hogy hazug vagy és gyáva vagy és nem a valós adatok alapján mondasz jóslásokat a gazdaság teljesítményéről, és az Orbán Viktor szövegét, hogy megvédjük a nyugdíjasokat nem teljesíted,Te a nyugdíjasokat állandóan támadod , az életükre törsz, és csak megnyomorítod őket!
gina
@ómió: Te retkes kis cigány neked itt kuss van,, nem veszed észre mennyire agyi sérült vagy??? NEM !!! 1 alsó osztányos barom
ómió
@gina: Látom, alá is írtad, mint "1 alsó osztányos barom"! Egy sima bolsi szarkupacként nem léptetted elő túlzottan magad!?
Sámannus
Szentté kell avatni Bokros Lajost! Ő ugyanis konvertibilissátette a forintot, ezek a putyinkurvák meg tönkre tették. Bár akkor igencsak megnyerte a választást a fidesz, de a mai napig százszor többet szenved az ország és sokszorosát veszíti el értelmetlenül. Ezért szórok én átkot lépten nyomon erre a kompániára. Ne sirassa őket még az anyjuk se! Csak a népnyúzáshoz értenek.
Rockxy
szóval az olajos csirkemell cukorkörettel nagyon drágába kerül.
ezeka ujságírós firkászok úgy rínak, mintha ők lennének nyugdíjasak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.