Visszadobták a hírhamisítási ügyet. 

Polt Péterék úgy döntöttek, nem foglalkoznak a HírTV hamisítási botrányával

Ahogy azt megírtuk, a DK-s Vadai Ágnes fordult a legfőbb ügyészhez, miután a HírTV-n megtévesztően vágtak össze egy nem is témához illő felvételt. Az országgyűlési képviselő tehát írásbeli kérést nyújtott be Polt Péter, a Legfőbb Ügyészség vezetője számára, akinek 15 napon belül kellett választ adnia.

Az közleményben a DK parlamenti képviselője emlékeztet: a HírTV július 17-én egy hét évvel korábban készült, angol futballszurkolók ünnepléséről szóló felvétellel illusztrálta azt az állítását, hogy az ukránok kocsmákban ünneplik a kercsi híd halálos áldozatokkal is járó felrobbantását. A fideszes tévécsatornán az orosz-ukrán háború múlt hétfői eseményéről leadott tudósításban szó szerint elhangzott a következő: „Felrobbant a Kercsi-híd, borzasztó az oroszok védelme – énekelték ünnepelve az ukránok egy kocsmában.”

Az ellenzéki képviselő ezért több kérdést is feltett Polt Péternek az Alaptörvényre és az ügyészségről szóló törvényre hivatkozva. Most pedig a válasz is megérkezett, bár nem egyenesen Polttól, hanem a helyettesétől, Ibolya Tibortól.

A parlament honlapján is megtalálható válaszában a legfőbb ügyész helyettese azt közölte, hogy a rendelkezésére álló adatok szerint a HírTV szóban forgó műsorszámával összefüggésben nem érkezett feljelentés, ezért büntetőeljárás nem indult.

Ibolya Tibor azt is írja, hogy a Vadai Ágnes levelében szereplő adatok sem vetik fel a bűncselekmény gyanúját, ezért a vádhatóság intézkedésére nincsen lehetőség – írja a media1.hu.

Ibolya Tibor az ügyészségről szóló törvényre hivatkozva azt is közli, hogy a közérdek védelmében sem indítanak eljárást a HírTV manipulált tudósítása miatt.

A kérdésben megjelölt médiatartalom közérdekvédelmi ügyészi hatáskörben történő vizsgálatára az ügyészséget törvény nem jogosítja fel, ezért hatáskör hiányában ügyészi fellépésre nincs törvényes alap.

A legfőbb ügyész helyettese ugyanakkor felhívja a parlamenti képviselő figyelmét, hogy a médiatörvény alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának a feladata azt felügyelni, hogy a médiatartalmak alapvető követelményeit a jogszabályok szerint betartsák.

Ez már csak azért is érdekes, hiszen az NMHH korábban a Medai1 érdeklődésére július 20-án először azt közölte, hogy a médiahatóságnak nem feladata egy efféle ügyben eljárni. Mint arról a Media1 is beszámolt, a MÚOSZ felszólította az NMHH-t, hogy ne szabotálja el a HírTV-s hamisítás kivizsgálását és forduljon bírósághoz is az ügyben. Az NMHH végül két magánszemély bejelentése alapján indított csak vizsgálatot, az ügyet azonban a Médiatanács ülésezési szünete miatt augusztus végéig érdemben nem tárgyalják. A bejelentők arra hivatkozva kérik a grémium eljárását, hogy a hamisítás alkalmas lehetett az ukránok elleni gyűlöletkeltésre.

Forrás: media1.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@sgl: Ez a Rémhír tv tényekhez ragaszkodó hírszolgáltatása fidesz módra, bigott híveknek, Polt Péter segedelmével!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
P.P. bátran döntött régi szokása szerint!!! Nincs mit hozzáfűzni!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Namely
Akkora botrány ez, hogy ha bekapcsolom a bloomberg-terminált, azonnal 55-ös betűmérettel ez ugrál hónapok óta.

Ja, nem.

A kutyát nem érdekli.

Vadai pedig akkor tanulta volna meg, mi az a hamisítás, amikor a főnöke anno minden nap csinálta.
izéke
@Philip Marlowe: na akkor mesélj,melyik hatóság is jogosult a vizsgálatra? Hisz mindegyik lepattintja magáról,bezzeg ha egy ellenzéki tévé tett volna hasonlót,már véres habot okádnátok és követelnétek a kurkamentben a vétkesek megbüntetését! Ha a médiahatóság nem érzi magát megfelelőnek erre a célra,akkor mondja meg,hogy ki az? Ne csak körbe körbe mutogassatok fasztarisznyák!
Sakk Matt
Ibolya Tibi névnapján rohadjon meg! Milyen érdekes, máskor simán feljelentésként értelmeztek kérdéseket!
Pff...Ibi, a NER ribi
izéke
@Philip Marlowe: inkább arra válaszolj amit kérdeztem! Ki a felelős hatóság ebben az esetben? Egyik sem meri bevállalni,hogy orbán ellen intézkedjen mert félti a pénzét a sok kitartott kurvapecér?!
ómió
Pedig azok az ukránok, ugye, maguk "az ajropéer becsületesség"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.