A hazai lakosság pénzügyi állapota nem éppen ideális a Provident felmérése alapján.

Felmérés: a magyaroknak nincsenek megtakarításaik és a hó végére elfogy a pénzünkillusztráció, MTI Fotó: Boda L. Gergely

A Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalatának 500 fős mintán 2023 májusában végzett kutatása során a lakosság szubjektív pénzügyi helyzetét mérték fel – szemléz a 168.hu. Ebből kiderült, hogy

minden negyedik magyar lenullázza a bankszámláját a hó végére.

A magyarok 23,6 százaléka minden egyes kiadását megtervezi, a 36,4 százaléka a főbb kiadások előtt mérlegel. A nők a nagyobb kiadásoknál megfontoltabbak, míg a férfiak a mindennapi költségekkel bánnak óvatosabban. A korcsoportok szerinti bontás alapján a 18–34 év közöttiek kevésbé gondolkodnak előre, ha anyagi tervezésről van szó, csak 12,2 százalékuk tart számon minden kiadást, és 38,6 százalékra tehető azoknak a száma, akik a nagyobb kiadások előtt gondolkodnak el azon, hogy mit s mennyiből engedhetnek meg maguknak.

Minden ötödik 35–54 év közötti megkérdezett vezet napi költségvetést, míg az 55–75 évesek alaposan megfontolják a kiadásaikat, 36,3 százalékuk vezeti rendszeresen kiadásait.

A megkérdezettek közül sokan, csaknem 30 százalék, lakásvásárlásra vagy felújításra gyűjt, ha gyűjt, és közel minden ötödik válaszadó nyaralásra és utazásra tesz félre. A megkérdezettek 17,5 százaléka a gyerekei életkezdésére, támogatására, 11,3 százalék viszont autóvásárlásra költené a megtakarítását.

A válaszadók több mint ötödének semmilyen megtakarítása sincs.

Korosztály szerint a 18–34 évesek közül gyűjtenek arányaiban a legtöbben lakásvásárlásra vagy felújításra, pontosan 38,4 százalék. Megtakarítások alapján pedig azok tesznek félre lakáscélra, akik a hónap végén csak egy kis összeget tudnak félretenni. Legkevésbé azok gondolkodnak ingatlancélú kiadásokban, akik a hónap végén semmilyen megtakarításra sem számíthatnak, ez a magyarok egynegyede.

Forrás: 168.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
majd holnap a szopósmalac kis tehen megmagyarázza ,hogy a magyarok jobban élnek mint a nyugatiak, - szerintem az idióták hinni fognak neki! :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
zenebohóc
Május 1-én miből buliztak akkor? Ugyanis 3-dika után jön a fizu! Sőt, van aki 10-én kap.
Persze augusztus 20-án is szórják majd a lóvét, nyaralás előtt, után közben! Ja! Az még me hó vége!
Toller Béla
Az MNB meg nem érti, miért veszik ki a pánzüket a "magyarok" ...Bezzeg a krém nem veszi ki, be sem tette, sohse !
ómió
@Eladott Ország: Tudjuk, gyagyás! Itt "jólét" csak a ti efftársi népzsebitek (fizulenyulás, nyugdíjlenyulás, évi 2x-i gázáremelés, vizitdíj, stb.) idején volt! Attól lett az összes bolsi itt sík idióta! Veled együtt!
Nyírfa
@Menőmanó: tegnap, 08.05

" Ha dögölni kell, inkább az ő keze alatt ". Meglesz.
Dr. Proktor
@ómió: A Balatonra szombat és vaasárnap. az Adriára egy-két hétre - mivel ott olcsóbb a szállás és az ellátás...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.