A hazai lakosság pénzügyi állapota nem éppen ideális a Provident felmérése alapján.

Felmérés: a magyaroknak nincsenek megtakarításaik és a hó végére elfogy a pénzünkillusztráció, MTI Fotó: Boda L. Gergely

A Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalatának 500 fős mintán 2023 májusában végzett kutatása során a lakosság szubjektív pénzügyi helyzetét mérték fel – szemléz a 168.hu. Ebből kiderült, hogy

minden negyedik magyar lenullázza a bankszámláját a hó végére.

A magyarok 23,6 százaléka minden egyes kiadását megtervezi, a 36,4 százaléka a főbb kiadások előtt mérlegel. A nők a nagyobb kiadásoknál megfontoltabbak, míg a férfiak a mindennapi költségekkel bánnak óvatosabban. A korcsoportok szerinti bontás alapján a 18–34 év közöttiek kevésbé gondolkodnak előre, ha anyagi tervezésről van szó, csak 12,2 százalékuk tart számon minden kiadást, és 38,6 százalékra tehető azoknak a száma, akik a nagyobb kiadások előtt gondolkodnak el azon, hogy mit s mennyiből engedhetnek meg maguknak.

Minden ötödik 35–54 év közötti megkérdezett vezet napi költségvetést, míg az 55–75 évesek alaposan megfontolják a kiadásaikat, 36,3 százalékuk vezeti rendszeresen kiadásait.

A megkérdezettek közül sokan, csaknem 30 százalék, lakásvásárlásra vagy felújításra gyűjt, ha gyűjt, és közel minden ötödik válaszadó nyaralásra és utazásra tesz félre. A megkérdezettek 17,5 százaléka a gyerekei életkezdésére, támogatására, 11,3 százalék viszont autóvásárlásra költené a megtakarítását.

A válaszadók több mint ötödének semmilyen megtakarítása sincs.

Korosztály szerint a 18–34 évesek közül gyűjtenek arányaiban a legtöbben lakásvásárlásra vagy felújításra, pontosan 38,4 százalék. Megtakarítások alapján pedig azok tesznek félre lakáscélra, akik a hónap végén csak egy kis összeget tudnak félretenni. Legkevésbé azok gondolkodnak ingatlancélú kiadásokban, akik a hónap végén semmilyen megtakarításra sem számíthatnak, ez a magyarok egynegyede.

Forrás: 168.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
majd holnap a szopósmalac kis tehen megmagyarázza ,hogy a magyarok jobban élnek mint a nyugatiak, - szerintem az idióták hinni fognak neki! :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
majd holnap a szopósmalac kis tehen megmagyarázza ,hogy a magyarok jobban élnek mint a nyugatiak, - szerintem az idióták hinni fognak neki! :)
rücsü41
Na , ne !A hónap végére?Addig azt hiszed hogy kitart!
Nessy
@csak úgy...: Van egy réteg, amelyik ezt a problémát nem ismeri, nem is érti miről van sz! Azok szerint ez ellenzéki hangulat keltés, azért nincs pénzük, mert nem dolgoznak, elisszák, cigarettára költik stb. Nem értik, hogy családok, több gyerekkel miért vannak gondba. Hogy az egyre magasabb hitel törlesztés, a növekvő rezsiköltség, a magas élelmiszerárak, nem kevés családot küldenek padlóra!
Yoda69
@csak úgy...: Azt is mondta ez a kreten, hogy nyugatrol hozzan fognak jonni az emberek dolgozni, olyan kanaan lesz itt.
Nos ezzel szemben Fuloprol, meg Vietbol kell rabszolgak szazezreiet behozni, mert innen mar minden ertelmes ember elhuzott.
izéke
Az attól függy,hogy hány napos egy hónap. Ha kéthetes,akkor pont kitart a végéig...ha már több,kockázatos.
izéke
@Yoda69: mert hozzánk képest már ÁZSIA EZEN RÉSZE IS Nyugatnak számít
vacsi
Ennek oka jórészt a felvett hitelek! Akinek nincs hitele, sokkal jobb helyzetben van. Igaza volt nagyanyámnak: addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! Mit gondoltok, mitől olyan gazdagok a bankok?! És ebben a Provident élen jár!
jáger laszló
Azért a helyzet nem ilyen drámai
Jelentős azok száma is akik +tudnak takarítani
Lásd a bankokban L fekvő forintokat!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Béla333
"...a magyaroknak nincsenek megtakarításaik és a hó végére elfogy a pénzünk"

Kivéve az ország kifosztásában részt vevő politikusokat és az őket kiszolgáló sleppet! Ők köszönik! Jól elvannak!
Eladott Ország
@Maccska: ma, 06:31 ☻ Magyarország az Unió második legszegényebb országa. ( EUROSTAT)
Éves átlagfizetések az EU-ban. Orbán számtalanszor kijelentette hogy olcsó magyar munkaerővel akarja vonzóvá tenni az országot a külföldi befektetőknek. Azzal hogy tömégvel behozza az olcsó ázsiai munkaerőt, bebiztosítja hogy a magyar bérek tartósan alacsonyak is maradjanak. Éves átlagfizetések az Európai Unióban (EUR) 2010-2021
twitter.com/i/status/1675857594294968320
ómió
Biztos, a Balatonra "menekülnek", merthogy dugig van!
human
@csak úgy...: Láttam egyszer egy riportot egy Észak-Koreából menekült nővel. Ők tényleg elhitték, hogy nyugaton olyan szegénység van, hogy a gyerekek mezitláb járkálnak. Elhitték, mert a rajzolt plakátokon ilyen kép volt. Persze ehhez a népbutításhoz nekik teljes elszigetelődésre volt szükség.
Magyarország persze soha nem lesz Észak-Korea, de nem azért mert Viktor nem akarná. Az a szerencsénk, hogy Európa közepén vagyunk és bár lehet hazudozni a nyugatról, de jóval nehezebb.
ómió
@Eladott Ország: Azért, hogy a hozzád hasonló bolsi idiótáknak legyen mit elhazudniuk!
Eladott Ország
@ómió: A magyarok idei nyaralása letudva... Montenegró
twitter.com/janos_hary/status/1680520675071590401/photo/1
Saját videó. 2023 július 15. 11:00 óra, Kánikula, főszezon, Aranypart, Balaton. Hát, itt sincs az a hatalmas tömeg!
twitter.com/i/status/1680273703093821442
Arról, hogy az átlag magyar ember számára megfizethetetlen, már korábban fellángolt, most arról lángolt fel, hogy ehhez képest mennyi ember van a parton. A kormánypárti média szerint óriási szezon van, július 15. szombat délután 2 óra körül, levegő 31 fokos, víz 26 fokos. Időkép!
twitter.com/csorike1520/status/1680268287156932609/photo/1
Eszi a penész a németeket a magyar jólét miatt. A századvég politikai elemzések központja igazgatója Kiszelly Zoltán szerint. Valószínűleg megint a gyógyszerre ivott. És az ilyen idióta hulladékot a mi adónkból fizetik...
twitter.com/janos_hary/status/1687387032354500608/photo/1
zenebohóc
Május 1-én miből buliztak akkor? Ugyanis 3-dika után jön a fizu! Sőt, van aki 10-én kap.
Persze augusztus 20-án is szórják majd a lóvét, nyaralás előtt, után közben! Ja! Az még me hó vége!
Toller Béla
Az MNB meg nem érti, miért veszik ki a pánzüket a "magyarok" ...Bezzeg a krém nem veszi ki, be sem tette, sohse !
ómió
@Eladott Ország: Tudjuk, gyagyás! Itt "jólét" csak a ti efftársi népzsebitek (fizulenyulás, nyugdíjlenyulás, évi 2x-i gázáremelés, vizitdíj, stb.) idején volt! Attól lett az összes bolsi itt sík idióta! Veled együtt!
Nyírfa
@Menőmanó: tegnap, 08.05

" Ha dögölni kell, inkább az ő keze alatt ". Meglesz.
Dr. Proktor
@ómió: A Balatonra szombat és vaasárnap. az Adriára egy-két hétre - mivel ott olcsóbb a szállás és az ellátás...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.