Megjelent a Magyar Közlönyben a halottvizsgálattal összefüggő rendeletek módosítása. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett változtatások érintik a temetőkről, a temetkezésről, a boncolásról, a halottak vizsgálatáról szóló korábbi szabályokat.

Orbán átírta a halottvizsgálat rendjét – Így változnak a szabályok

Az új rendelet pontosítja a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló korábbit, kiegészíti a korábban az ingatlanon elhelyezett urna temetői elhelyezésének, illetve a halottvizsgálat különféle szabályait is – írja a 24.hu.

A fő szabály, hogy a jövőben az elhunyt azonosítására szolgáló űrlapnak a holttest két végtagjára történő felhelyezéséről a helyszíni halottvizsgálatot végző orvos vagy halottvizsgálat lefolytatására jogszabályban feljogosított mentőtiszt gondoskodik. A szállító figyelmét külön erre a célra rendszeresített piros színű űrlap használatával kell felhívni arra, ha az elhunyt fertőző betegségben halt meg.

Az űrlapon az elhunytról ezeket az adatokat kell rögzíteni:

családi és utónév, személyazonosság igazolására alkalmas okirat (típus/szám), születési hely és idő,

az elhalálozás (ha az nem ismert), a holttest helye (címe), tényleges/becsült ideje,

fertőző betegség gyanúja esetén a betegség neve,

az elszállítás célintézményének (egészségügyi intézmény, temető, halotthűtő) megnevezése, címe,

az elszállítást végző szervezet/személy neve, az elszállítás el- és megrendelt időpontja/határideje,

az elszállítást elrendelő (orvos/mentőtiszt) neve, munkahelye, beosztása, elérhetősége.

A módosítás kitér az ismeretlen személyazonosságú („NN”-nel jelzett) elhunytakra vonatkozó szabályozásra, a halottszállítás feltételeire, a temetkezési szolgáltatók feladataira, a helyszíni halottvizsgálat szabályaira. Az elhunytat – ide nem értve a halva született magzatot, az élve született, de a szülést követő 168 órán belül elhalálozott gyermeket – ismeretlennek kell tekinteni, míg azonosítása nem történik meg.

Nem természetes módon bekövetkezett halál valószínűsítésekor helyszíni halottvizsgálatot csak a jogszabályban erre feljogosított orvos folytathat. 

Helyszíni halottvizsgálatot mentőtiszt akkor sem folytathat, ha az elhunyt egészségügyi adatai nem érhetőek el, ilyenkor köteles az orvosnak átadni a holttest további vizsgálatát.

Forrás: 24.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
És az elhunyt a vagyonát köteles orbánra hagyni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
És az elhunyt a vagyonát köteles orbánra hagyni.
jáger laszló
Mondhatni ez már halottnak a csók!!
csak ennyi
brtátilag
J.L.
SÍva
@izéke: @jáger laszló: Az első gondolatom az volt, hogy a mentők nem vizsgálhatják a holttestet illetve ha láthatók rajta a külsérelmi nyomok (vágás, szúrás, halált okozható ütések) ők akkor sem láthatják(?) a boncoló orvos meg köteles titokban tartani! Így csökkenthető az egyre romló közbiztonság statisztikai adataiban a gyilkosságok száma amiből már szinte minden napra jut egy! Mert amit nem tud a köznép az nem fáj!
Sámannus
Fel! Támadunk!
Mondjuk, akár magam is kerülhettem volna tepsibe, ha nem állnak folyamatosan mellettem a szeretteim. Azt hiszem akinek nincs hasonló párfogója az ha magatehetetlenné válik, hamar lemondanak róla. Sok pénzt megspórolunk így a muszkáknak is ám!
namihami
""Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett változtatások...""
És még ehhez is ért ez a csodagyerek! Vajon, mihez nem?!?!
Eladott Ország
Meghal Orbán Viktor és menne már a mennyországba. Bekopog. Kijön Szent Péter és azt mondja neki:
– Hát, eléggé félrevezető életed volt, ígérgettél aztán kiderült, hogy hazudtál. De van egy lehetőséged. 1 napot el kell töltened a pokolban, egyet a mennyben és aztán dönthetsz hol szeretnél lenni az idők végezetéig. Így is lett. Viktor lemegy körülnézni a pokolba. Ott az összes cimborája, Martiniznek, ökröt sütnek, golfoznak. Nem akar hinni a szemének. Miután eltöltött egy napot, felnéz a mennybe is. Látja, hogy hatalmas békesség, az emberek kiegyensúlyozottak, minden tökéletesen működik az ott levők teljes megelégedésére. Lejár a nap és döntenie kell. Kérdi Szent Péter:
– Nos Viktor, hol szeretnél élni?
– Hát lehet, hogy böszmeség, a földieknek ne mondjátok meg, de én inkább a poklot választom.
– Rendben, legyen hát.
Lemegy a pokolba, maga Lucifer nyitja ki a kaput, ahogy belép, be is csapódik mögötte. Látja ám, hogy a barátai koszosak, büdösek, a szemétből esznek. A családtagjait meg éppen nyárson sütik.
Odafordul Luciferhez.
– Lucifer bátya! Tegnapelőtt nem ez volt itt!
– Ja, Viktorkám, az volt a kampány, aztán választottál; ezek pedig itt a reformok…
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/337391357_1387835425365331_8701303609916446239_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=755d08&_nc_ohc=NVokulnDihsAX9P2L1h&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfAxz64WkI_EkmO9E6KsGOyu515zgmouyF7JvHt2DOK6ag&oe=64DB0517
gina
Mocskos zsiros cigány remélem mielöbb 20 méterre a föld alatt leszel,oda semmit nem vihetsz...a pénz ott sz@rt sem ér te aljas tolvaj
SÍva
@gina: Neki a két méter is elég lenne urnában! 20 méter nem sok az egy kicsit! Attól félsz, hogy visszamászik?
namihami
@gina: 11.37: @SÍva: 12.59: Elég oda 50-60 centi is! Fontos, hogy hassal lefelé legyen! Ha mégis elkezdene kaparni...
Nyírfa
Ott fent nagyon gyászos képet vág. Mire gondolhatott Viktor, a gondoskodó?
No, ez is megvan, már a halottak is meg vannak védve. Nem biztos, hogy örülnek neki, de a nevükben még szavazhatnak a hozzátartozók. A többi meg kit érdekel?
dragonfly
@SÍva: G. Zoltán holttestét találták meg a Dunában.
Edebácsi
Az új szabály lényege az, hogy azok elhunytát, akik a Kubatov-listán szerepelnek, csak a soron következő választás után szabad bejelenteni.
SÍva
@dragonfly: Szóval nem vizsgálják a halál körülményeit!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.