Orbán Viktor miniszterelnök júniusban a Karmelita kolostorban tárgyalt a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval – tájékoztatta az MTI-t akkor Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az oroszok már Pakson vannak: Megkezdték az új blokkok kivitelezési szakaszának munkálataitFotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Paks II. Atomerőmű projekt fővállalkozója, a Roszatom mérnöki részlegéhez tartozó vállalat megkezdte Pakson az új blokkok kivitelezési szakaszának munkálatait hétfőn – írta a HVG.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a kivitelezési szakasz azután vette kezdetét, hogy a magyar és az orosz fél augusztus 18-án aláírták a két új atomerőművi blokk létesítéséről szóló szerződés módosítását.

A Roszatom tájékoztatása szerint ennek részeként az orosz vállalat alvállalkozója, a Duna Aszfalt Kft. megkezdte az előkészületeket a talaj kitermelésére, egy másik alvállalkozó, a Bauer Magyarország Kft. pedig hozzáfogott a talajszilárdítási munkálatok előkészületeihez.

A leendő 6-os blokk építéséhez szükséges munkagödör óriási méretű: mínusz 5 méteres szintig mennek le, négy futballpálya területének megfelelő méretű lesz, ehhez mintegy 1 millió köbméter földet fognak kitermelni.

A tervek szerint a 6-os blokk területén őszig fog tartani a munka. A Roszatom kiemelte, a kivitelezés megkezdésére kapott engedély lehetővé teszi a főberendezések gyártásának elindítását az orosz vállalatoknál és partnereinél.

A projekt fővállalkozója hozzáteszi, ennek eredményeként a magyar gazdaság új megbízható villamosenergia-termelési forrást kap, emellett pedig jelentős adóbevételekhez juthat az ország, új munkahelyek is létesülhetnek. Csak az atomerőmű építése önmagában 10 ezer munkahelyet jelent.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
"persze majd ha elkészül jó sok év múlva", na ez a lényeg, mert addig jó sok pénzt ki tud ásni belőle a NER.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lampa laz
"persze majd ha elkészül jó sok év múlva", na ez a lényeg, mert addig jó sok pénzt ki tud ásni belőle a NER.
vitriol
orbánék ezt nagyon elkapkodták, féltek attól, hogy szakemberek még megvétózhatják az egész cirkuszt.
Péter2
@KisTehen: Ahogy elnézem nagyon beszűkült a szállítási útvonal , repülővel, sok az az ország a környezetünkbe aki Ukrajnával szimpatizál azok nem fogják átengedni a légterükön , amúgy is veszélyes így szállítani , egy baleset esetén hatalmas volna a szennyezés , ezt egy ország sem fogja ezek után bevállalni , lassan ez az útvonalat is törölhetitek ! Továbbiakban a muszka nem viszi el a kiégett fűtóanyagot , így nektek kell raktározni , a németeknek is gondot okoz , pedig ők már 40 éve maguk raktározzák , hatalmas mélységekben de probléma fent áll , gondolom nektek még nagyobb probléma lesz , ráadásul ha valaha elkészül és elindul az erőmű hiába , mert paksi hálózat nem bír ki még egy erőművet , így a megtermelt áramot nem tudjátok az országban elosztani , az új elosztórendszer , és hálózat az erőmű árától jóval drágább lesz , tehát lesz egy erőművetek kölcsönből jó magas kamatra , és kiszolgáltatva az orosz érdekeknek a fűtóanyag miatt , az áramot nem tudjátok onnét elszállítani , ráadásul az alternatív erőművek , olcsóbban termelik az áramot , mint a már anyagiakban megtérült paks 2 ! Még tovább menve , nézd meg a Duna vízállását , ismét 100 alatt van és paks 2 teljesítményét csökkenteni kell , mi lesz ha 2 erőmű lesz a Dunának ugyanazon szakaszán ? Egymásnak melegítik majd a vizet , egyik sem fog tudni nyáron normál teljesítményen üzemelni , és ha megnézed az éves Duna vízállásait egyre több ilyen vízállás lesz ! Mióta egyre több a napelemmel szerelt ház , annál kevesebb energiát kell előállítani , ráadásul Magyarország olyan helyzetben van , hogy szél , nap , és vízi erőművekkel már rég ki lehetett volna váltani Paksot , mielőtt zavar támadna, leírom , a nap minden nap kisüt , az ország területén mindig fúj valahol a szél ,- " a szélturbináknak már elég a légáramlat is " - és a Duna 24 órában folyik !
ómió
Miért!? Az efftársak inkább migráncsokat vártak volna oda!?
ómió
@FLETÓ: Az biztos! Hadd "keveredjen" az orosz meg az amcsi technika! Hátha lenne nekünk is egy Csernobilunk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.