Tarthatlan állapot uralkodik a szabolcsi kórházban.

Csökkentették a nyíregyházi kórházi dolgozók bérét, beadták a felmondást, tömegesen távozhatnak

Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

Január óta követem és próbálom segíteni a Szabolcs megyei kórház szakdolgozóinak küzdelmét. Az orvosok, ápolók, asszisztensek és beteghordók arra panaszkodtak, hogy nem a törvényben előírt ügyeleti díjat kapják, és az úgynevezett távolléti díj számításával is trükköznek, mert nem a ledolgozott órák számával osztják vissza az ügyeleti díjat, hanem többel (ennek szabadság, táppénz vagy felmondás esetén van jelentősége) – írja közösségi oldalán Hadházy Ákos ellenzéki képviselő.

Természetesen több körben írtam minden illetékesnek: a főigazgatónak, a megyei kormányhivatal munkaügyi főosztályának és a Belügyminisztériumnak is. A főigazgató úr válaszát nem szeretném minősíteni, szerinte minden a legnagyobb rendben van, hiszen senki nem indított munkaügyi pert, és „nem zárult le munkaügyi ellenőrzés” a díjak helytelen megállapítása miatt.

Azóta viszont történt fejlemény, az “igazmondó “ Rétvári államtitkár kérdésemre azt válaszolta, hogy a kormányhivatal lefolytatott egy hatósági ellenőrzést, de annak tartalmáról már nem tájékoztatott, arra hivatkozva, hogy a végzés ellen még lehet fellebbezni. A megyei kormányhivatal legfrissebb válasza azt is sejteti, hogy valamire csak kötelezték a kórházat, de nem árulták el, mire, merthogy az erre kitűzött határidő még nem telt le.

Egy dolog viszont nem változott azóta sem. A szakdolgozók ügyeleti díjait nem rendezték, sőt! A friss információk szerint augusztus 1-től még csökkentették is a százalékokat, ami az ápolóknak havi szinten nettó 8000-14000 közötti bércsökkentést jelent. És még finoman meg is fenyegették őket, hogy hagyják abba a „jelentgetést”. Augusztus 16-án ezért több mint száz szakdolgozó (műtős szakasszisztens, műtőssegéd és laborasszisztens) egy petíció kíséretében beadta a felmondását a főigazgatónak.

Az ő távozásuk már önmagában ellehetetlenítené a gyógyító munka jelentős részét, de ha szeptember 4-én, a fizetés napján tényleg kevesebb lesz az átutalt összeg, akkor várhatóan még sokan mások is követni fogják a példájukat. Találni fognak állást, más intézményeknél és a magán egészségügyben is keresnek munkaerőt, csak a betegek járnának nagyon rosszul… – hangsúlyozta a képviselő.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Ennek az őrületnek szerintem csak egy kormányváltás vehet véget. Ez a prioritás!!! Minden társadalmi csoportnak megvan a maga problémája a köz és magánszférában egyaránt melynek a megoldása csak egy demokratikus jogállamban lehetséges. Ezt kellene visszaállítani minél hamarabb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@emerencia: Nehezen. Volt egészségügyiként azon imádkozom, hogy ne kerüljek kórházba. Kórházi nyugdíjból nem telik magán ellátásra.
vacsi
@emerencia: A DK talán jó lenne, csak a Dobrev ne lenne benne!
emerencia
@vacsi: Szerintem az ő szakmai tudása, kapcsolatai és személyisége alkalmassá teszi őt a miniszerelnöki pozícióra.
koszpeko
@ómió: Megszólaltál főhazug geci?
A kurva anyádat
ómió
@koszpeko: Bolsiék aljadék hazudozóbajnoka! Nem mondtam még, hogy a bárcáskurva anyáddal foglalkozz!
vacsi
@emerencia: A szakmai tudásához nem tudok hozzászólni, de a kapcsolatai és a személyisége miatt szerintem alkalmatlan...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.