Tarthatlan állapot uralkodik a szabolcsi kórházban.

Csökkentették a nyíregyházi kórházi dolgozók bérét, beadták a felmondást, tömegesen távozhatnak

Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

Január óta követem és próbálom segíteni a Szabolcs megyei kórház szakdolgozóinak küzdelmét. Az orvosok, ápolók, asszisztensek és beteghordók arra panaszkodtak, hogy nem a törvényben előírt ügyeleti díjat kapják, és az úgynevezett távolléti díj számításával is trükköznek, mert nem a ledolgozott órák számával osztják vissza az ügyeleti díjat, hanem többel (ennek szabadság, táppénz vagy felmondás esetén van jelentősége) – írja közösségi oldalán Hadházy Ákos ellenzéki képviselő.

Természetesen több körben írtam minden illetékesnek: a főigazgatónak, a megyei kormányhivatal munkaügyi főosztályának és a Belügyminisztériumnak is. A főigazgató úr válaszát nem szeretném minősíteni, szerinte minden a legnagyobb rendben van, hiszen senki nem indított munkaügyi pert, és „nem zárult le munkaügyi ellenőrzés” a díjak helytelen megállapítása miatt.

Azóta viszont történt fejlemény, az “igazmondó “ Rétvári államtitkár kérdésemre azt válaszolta, hogy a kormányhivatal lefolytatott egy hatósági ellenőrzést, de annak tartalmáról már nem tájékoztatott, arra hivatkozva, hogy a végzés ellen még lehet fellebbezni. A megyei kormányhivatal legfrissebb válasza azt is sejteti, hogy valamire csak kötelezték a kórházat, de nem árulták el, mire, merthogy az erre kitűzött határidő még nem telt le.

Egy dolog viszont nem változott azóta sem. A szakdolgozók ügyeleti díjait nem rendezték, sőt! A friss információk szerint augusztus 1-től még csökkentették is a százalékokat, ami az ápolóknak havi szinten nettó 8000-14000 közötti bércsökkentést jelent. És még finoman meg is fenyegették őket, hogy hagyják abba a „jelentgetést”. Augusztus 16-án ezért több mint száz szakdolgozó (műtős szakasszisztens, műtőssegéd és laborasszisztens) egy petíció kíséretében beadta a felmondását a főigazgatónak.

Az ő távozásuk már önmagában ellehetetlenítené a gyógyító munka jelentős részét, de ha szeptember 4-én, a fizetés napján tényleg kevesebb lesz az átutalt összeg, akkor várhatóan még sokan mások is követni fogják a példájukat. Találni fognak állást, más intézményeknél és a magán egészségügyben is keresnek munkaerőt, csak a betegek járnának nagyon rosszul… – hangsúlyozta a képviselő.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Ennek az őrületnek szerintem csak egy kormányváltás vehet véget. Ez a prioritás!!! Minden társadalmi csoportnak megvan a maga problémája a köz és magánszférában egyaránt melynek a megoldása csak egy demokratikus jogállamban lehetséges. Ezt kellene visszaállítani minél hamarabb.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Pintér doktor is felveszi a fehér köpenyt és gyógyítani fog,nemcsak tanítani.mert ő ehhez is ért a gumibot forgatása mellett!!
Szép jövő elé nézünk miki!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
justhpeter
Ha ez bekövetkezne az is csak az első lépés lenne.
vacsi
@jáger laszló: A fehér köpenyt felveheti, de gyógyítani nem fog, mert ő ahhoz - gyakorlatilag semmihez - nem ért. Hogy akkor mégis, miért mindent ő csinál: Ki tudja?...
surdilloFUJT
GŐZERŐVEL KELL FONNI A NYAKKENDŐJÜKNEK VALÓ KENDERKÖTELEKET!!!ALJAS,TOLVAJ,HAZAÁRULÓ---CSALÁDOKAT TÖNKREVÁGÓ MAFFIA KORMÁNYZAT---!!!
emerencia
Ennek az őrületnek szerintem csak egy kormányváltás vehet véget. Ez a prioritás!!! Minden társadalmi csoportnak megvan a maga problémája a köz és magánszférában egyaránt melynek a megoldása csak egy demokratikus jogállamban lehetséges. Ezt kellene visszaállítani minél hamarabb.
rücsü41
Hát hogy milyen egyszerű ez!Kevesebb egészségügyis, jobb ellátás!Ez az új jelszó, Papukám!
Nessy
Talán a TAO-t nem a falábúak milliós bérére, meg a sportklubokra kellene költeni, hanem a jelen helyzetben pl. egészségügyre, oktatásra! Stadionokkal már el vagyunk látva bőségesen, a falu végén is akad, miközben az iskola összedől!
jesz
ha a személyzet egy része mégis elmegy, vajon hová?
surdilloFUJT
@jesz: válogathatnak a munkahelyek között,hisz az eü-ben már lassan nincs ember ezek miatt az aljas faxszopó,tróger fidkányok ,maffiózók miatt!!!
koszpeko
"Orbán: a magyar egészségügyi rendszer Európa egyik "
"Kövér László vasárnap este világszínvonalú magyar egészségügyről beszélt"
"Ennyire világszínvonalú a magyar egészségügy - lesújtó jelentés érkezett
A magyar kormány nem tartja be a betegek és az egészségügyi dolgozók egészséghez való jogával kapcsolatos nemzetközi jog által előírt kötelezettségeit - állapította meg a Human Rights Watch civilszervezet, amely szerint életeket veszélyeztetnek az egészségügy hiányosságai Magyarországon."
vacsi
@emerencia: OK, kormányváltás. De kikre váltanád le a jelenlegit?
Macskaszem
Miközben a geci olimpiáról álmodozik, a Bumburnyáki meg ló nélküli huszár seregről. Hát basszus az elmeosztályon nincs annyi elmebeteg mint ebben a kib.szott kormányban.
Pálinkás Pál
@emerencia: ennek az örületnek csak egy forradalom vethetne véget, a békés rendezés már csak utópia...
emerencia
@sgl: ma 5:55 Igen, én is így gondolom de a legelső, sürgető lépés a kormányváltás. Addig nincs esély semmire.
emerencia
@Pálinkás Pál: Attól félek ebben lehet, hogy igazad van de hátha megoldható fizikai erőszak nélkül.
emerencia
@vacsi: Őszintén szólva ezektől a mihazánkon és a kutyapárton kívül bármelyik ellenzéki parlamenti párt több, kevesebb mértékben de felülmúlja a jelenlegi kormányzóerőt. Ezek közül csak egyetlen olyan ellenzéki párt van aki képes volt önmagát úgy megszervezni, hogy jó eséllyel valóban alkalmasnak látszik akár koalícióban, akár egyedül visszavezetni hazánkat a demokratikus jogállami útra és elszámoltatni, lakat alá helyezni a jelenleg kormányzó gazembereket. És végül de nem utolsó sorban rendbe tenni a humán szférát a lakosság teljes spektruma számára. (DK)
emerencia
@jesz: Keveseknek esetleg bejön valami hosszabb távon némi protekcióval. Ők lesznek a sikeremberek, róluk hallani majd lépten-nyomon. A többség viszont szépen lassan, csendben visszamegy az egészségügybe amint megtapasztalja, hogy máshol sem fenékig tejfel a munkavállaló élete. A tanárokkal ugyanez a helyzet.
Designer
Egy dolog a kórház!!! A másik a pedagógusok helyzete! Ha nem fogadja el a státusztörvényt, akkor kell csak nyilatkoznia szeptember 15-29 időszakban erről! Aki NEM fogadja el! Felmentés következik 1-3 havi végkielégítéssel az eltöltött közalkalmazotti évek alapján!
Ennél jobb tüntetés nem kell! Órarendek készen, utána ... özönvíz

:-))))))
ómió
Határidős!? De te, azért, addig, ugye, meghazudod, Hullaházy efftárs!?
Nessy
@emerencia: Sajnos ez a többség nem igazán jön még ! Több hónapi hirdetés, jelentkezés 1-2, de aztán talán egy belép, majd néha gyorsan ki is lép.Ha meg van a fele létszám, már remek eredmény. Egyre több beteg ellátása, felügyelet tartozik egy nővérre, +túlóra, amit vagy kifizetnek vagy nem. Hiányzó műtő személyzet, kevesebb műtét.
emerencia
@Nessy: Dolgoztam olyan munkahelyen, ahol nagyon sok nővérke és egészségügyből menekült betanuló kolléga volt egy időben. Kínlódtak rendesen mert műszaki végzettség hiányában nem tudtak a rájuk záporozó kérdésekre válaszolni. Ez egy idő múlva nagyon kellemetlen. Ügyesek, okosak voltak de a legtöbben 1-2 év múlva visszamentek a szakmájukba. Itt Nyíregyházán és környékén még fiatalon is nehéz olyan munkahelyet találni ahol méltó a bér, megbecsülnek emberileg és nyugdíjig nem amortizálódik le az ember egészsége korához képest sokkal nagyobb mértékben. Csak az a kérdés, vajon mi betegek hogyan fogjuk elviselni ezt az időszakot???
Nessy
@emerencia: Nehezen. Volt egészségügyiként azon imádkozom, hogy ne kerüljek kórházba. Kórházi nyugdíjból nem telik magán ellátásra.
vacsi
@emerencia: A DK talán jó lenne, csak a Dobrev ne lenne benne!
emerencia
@vacsi: Szerintem az ő szakmai tudása, kapcsolatai és személyisége alkalmassá teszi őt a miniszerelnöki pozícióra.
koszpeko
@ómió: Megszólaltál főhazug geci?
A kurva anyádat
ómió
@koszpeko: Bolsiék aljadék hazudozóbajnoka! Nem mondtam még, hogy a bárcáskurva anyáddal foglalkozz!
vacsi
@emerencia: A szakmai tudásához nem tudok hozzászólni, de a kapcsolatai és a személyisége miatt szerintem alkalmatlan...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.