Ahogy korábban mi is megírtuk, az új orosz 11.-es történelemkönyv szerint, amelyet Putyin tanácsadója írt, 1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, rengeteg gyilkosságot követtek el, még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek. A magyar kormány részéről eddig senki nem kommentálta az ügyet, most azonban az Origó megszólaltatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkárát.

A Putyin megbízásából készült új orosz tankönyv fasisztának nevezi az '56-os forradalmárokat – számolt be pár napja a G7. Magyarországot illetően a leghangsúlyosabb éppen a Szovjetunió ellen vívott forradalom tárgyalása, két bekezdésben írnak róla, és a ledöntött Sztálin-szobor fotójával illusztrálják.

Sztálin személyi kultuszának kritikáját számos kelet-európai országban felhasználták a szovjetellenes erők. (…) A magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták. A Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, és segített a magyar hatóságoknak a tiltakozás elfojtásában

– olvasható az orosz tankönyvben. 

Takarékra véve reagált a külügy arra, hogy Putyin tankönyve szerint 1956-ban fasiszta lázadás volt Magyarországon

Fotó: archív

Ahogy Ukrajnában a narancsos forradalomnál is Amerika és a fasizmus a főellenség az orosz narratívában, úgy 1956-ban is hasonlóan. Az orosz gyerekek ezalapján fasiszta múltú radikálisokról és nyugati operatív műveletekről tanulnak majd a magyar forradalom kapcsán. A putyini Oroszország ezzel visszatért a szovjet '56-os értelmezéshez. Hasonlóan áll Oroszország a csehszlovákiai bevonuláshoz is, itt „polgári engedetlenség zavargásairól” írnak.

A magyar kormány részéről eddig senki nem kommentálta az ügyet, éppen ezért a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc írásbeli kérdést intézett Szijjártó Péterhez, hogy megérdeklője, milyen lépéseket tervez foganatosítani a külügyminiszter az ellen, hogy orosz tankönyvekben fasiszta ellenforradalomnak nevezik ‘56-ot.

A kormány részészéről nem Szijjártó, hanem Menczer Tamás volt az, aki reagált az orosz törikönyvre.

1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés

- így reagált Menczer Tamás az Origónak arra, hogy az új orosz történelemtankönyv azt állítja, 1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert.

Menczer hozzátette:

Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel.

Korábban Bayer Zsolt fideszes publicista is reagált az ügyre, és blogján alaposan odapörkölt az MSZP-s Havas Szófiának, aki korábban úgy vélekedett, '56-ot a fasiszták csinálták.

Bayert megelőzve pedig a DK adott még ki közleményt az ügyben.

Forrás: Origo, g7.hu

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@kereső: 07.12

A behívás abból a "félreértésből" származhat, hogy Kádár a budapesti rend helyreállításához kért segítséget, amit meg is kapott, részben a magyarországi, részben pedig az Ukrajna felől érkező csapatok érkezésével.
Persze, olyan nagyon nem kellett kérni őket, Prágába sem hívásra érkeztek.
A szovjet csapatok nemzetisége '56. kapcsán nem releváns. csupán része a cikknek.
kereső
@Nyírfa: Prágába mi sem hivásra mentünk ' 68-ban...
Nyírfa
@kereső: Érdekes, hogy a románok ebből kimaradtak. Olvastam olyan véleményt, hogy szovjet kérésre, de a román vezetés elég önjáró volt ahhoz, hogy saját maga döntsön.
kereső
@Nyírfa: Romániában 1958-tól kezdve nem állomásoztak szovjet katonák- azaz Magyarországgal ellentétben ott nem volt katonai megszállás- bár Románia is tagja volt a Varsói Szerződésnek. Ez volt a hozadéka a magyar 1956-nak Romániában.
kereső
@sgl: Ausztria 1954-ben nyilvánitotta ki örökös semlegességét(ott nem moszkovitákból állt a kormány,mint a többi szu blokkba tartozó országban)- akkor vonultak ki az oroszok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.