Szijjártó szerint, ha valaki kiáll a béke mellett, rögtön orosz kémnek, a Kreml propagandistájának, Putyin barátjának bélyegzik.

Észszerű reformokra van szükség az Európai Unióban, a bővítést fő prioritásként kell kezelni, s a nyugat-balkáni államokat minél előbb fel kell venni, ez ugyanis jelentősen megerősítené a közösséget – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Szlovéniában.

Szijjártó teljesen kiakadt: Rögtön elítélik, és orosz kémnek, a Kreml propagandistájának, Putyin barátjának bélyegzik azt, aki kiáll a béke mellett

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: MTI/Soós Lajos

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Bledi Stratégiai Fórum panelbeszélgetésén kijelentette, hogy

az EU napjainkban nincs jó formában, az utóbbi évek folyamán sokat gyengült a biztonság, a gazdaság és az energiaellátás garantálásának területén is.

Leszögezte: ez a helyzet nem a semmiből állt elő, hanem különböző, elhibázott vagy elmaradt döntések nyomán jött létre.

A biztonság kapcsán arról számolt be, hogy az ukrajnai háború közvetlen szomszédságában különösen súlyosak a negatív következmények, ráadásul magyarok is halnak meg a harcokban.

Kiemelte, hogy az EU külügyi tanácsa a távoli fegyveres konfliktusok esetében általában béketárgyalást sürget a szembenálló felek között, azonban most, amikor a kontinensen dúl háború, sajnos nem ezt az álláspontot képviseli a blokk annak ellenére sem, hogy immár másfél éve nem sikerült közelebb kerülni a békéhez.

Ha valaki kiáll az azonnali tűzszünet és béketárgyalások mellett, akkor rögtön elítélik, és orosz kémnek, a Kreml propagandistájának, Putyin barátjának bélyegzik

- fogalmazott.

Szijjártó Péter ezután hangsúlyozta, hogy 2010-ben az Európai Unió részesedése a világ GDP-jéből még 22 százalék volt, míg Kínáé 9 százalék, de mára fordult a helyzet és Kínáé 18, az EU-é pedig 17 százalék.

Hibásnak nevezte az európai-kínai gazdasági kötelékek egyesek által kívánatosnak tartott elvágását, az úgynevezett kockázatmentesítést. "Úgy gondolom, hogy a valódi kockázat maga a kockázatmentesítés. Ugyanis nem az jelent kockázatot, ha együttműködünk egy gyorsan felemelkedő gazdasággal, hanem az, ha elvágjuk magunkat attól" – közölte.

Hozzátette, hogy a Kínával folytatott erős gazdasági együttműködés nagyban hozzájárulhat az EU gazdasági növekedéséhez.

A miniszter az energiabiztonságra kitérve figyelmeztetett, hogy az ellátásra nem dogmatikus, ideológiai vagy politikai, hanem tisztán fizikai kérdésként kell tekinteni.

Közölte, mindhárom felsorolt szempontból fontos az EU bővítésének felgyorsítása. "Tegnap 2030-at hallottunk. Rendben, de miért nem holnap? Mi tart vissza bennünket attól, hogy azt mondjuk, most kell felvenni minden nyugat-balkáni tagjelöltet az EU-ba ahelyett, hogy várnánk 2030-ig?" – tette fel a kérdést.

A Nyugat-Balkánnal nagyobbak, erősebbek lennénk. Nagyobb tér lenne a gazdasági együttműködésre. Az energiabiztonság perspektívájából nézve ma ez a legfontosabb tranzitútvonal, ráadásul a bővítéssel indokolatlanná válna a más szereplők szándékaival kapcsolatos sírás

- mondta.

"A reformoknak észszerűségen, józan észen kell alapulnia, a bővítésnek a napirend elején kell lennie, és olyan gyorsan kell lezajlania, amennyire csak lehetséges" – összegzett.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy jelenleg az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva, ezért sem tűr halasztást az előrelépés a csatlakozási eljárásban.

A miniszter bírálta és szégyenteljesnek nevezte azt is, hogy Bulgária és Románia még mindig nem léphetett be a schengeni övezetbe.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A söpredék azt hiszi ő a fagyi és vissza akar nyalni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
A söpredék azt hiszi ő a fagyi és vissza akar nyalni.
Maxipocak
Ezt elb**ztad, pökhendi pojáca. Az EU-ban nem fidess agyhalottak vannak.
jáger laszló
Az is hülye aki a háború pártján áll és a háború híve
Ennek LNÉre számtalan ember ezt teszi!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
sok a "meló" ;) már régen pacskolhatta meg dzsudzsi popsiját, csoda ha kiakad!?
gina
A "béke mellett "te aljas kis buzi, nem mondod komolyan Putyinkád te meleg kezdte a háborút, mit ugatsz te elmebeteg seggnyaló pazkány
Béla333
Peti! Ne sértődj meg, inkább legyél büszke arra, hogy orosz kém vagy, a Kreml propagandistája, és Putyin és Lavrov haverja vagy.
Ezért tüntettek ki az oroszok, amihez azóta is igencsak ragaszkodsz!
Egy mocskos kis hazaáruló vagy. Ennyi!
rücsü41
Nem kellene ennyire felháborodni Szíjgyártónak, mert nem a béke melletti kiállása miatt tekintik a magyar kormányt orosz barátnak.Az EU-val kapcsolatos politikája és az oroszokkal szemben tanúsított magatartásunk miatt neveznek bennünket az orosz elnök ,Putyin pincsi kutyájának!Ferenc pápa is béke barát, de őt soha nem nevezték ezért orosz barátnak.
Péter2
Béke te szerencsétlen fia apádnak , ki kit támadott meg ? Egyszer sem mondtátok , ruszkik haza ! A harmadik tudjátok nagyon jól mikor lesz csak béke ? Ha a ruszki horda visszavonul a nemzetközileg elismert karámja mögé ! Kel nekik mondani , de ti mint moszkovita komcsi fideszesek nem meritek !
kereső
De hét pjotr. Tudod- a kacsa. Ami sárga és úgy hápog mint egy kacsa, ami úgy totyog mint egy kacsa, az KACSA:
Te meg vagy ami vagy- a békét propaganda szólamként használó "Druzsba Pjotr", a párod meg a valamiféle orosz "becsületrendet" kapó orbán- aki nem átall hazugsággal indokolni a vétójait. Inkább arról beszélj, használják-e még az oroszok a külügy levelezőrendszerét? Arról beszélj, hogy miért is jársz még mindig moszkvába, mintha haza mennél- egy ru-s és nato tagország külügyminisztereként? Miért tartod meg a druzsba érdemrendet? Miért adtok menedéket-és vonhátok ki a szankciók alól kirill pátriárka első kezének?? Folytassuk pjotr? Ha, nem akarod, hogy orosz bérencnek és prpsz kémnek tartsanak benneteket- akkor ne vislkedjetek úgy, mint egy orosz bérenc.
ómió
De, hisz', az ilyen aljas hazudozás egy "efftársi fogás"!
Ezodabasz
Ki kezdte ezt a kibaszott különleges hadműveletnek nevezett háborút? Az ukránok? Ők csak védekeznek mint egy önnállóságra, függetlenségre törekvő szuverén állam. Elméletileg 0rbán is az "országa" autonómiáért küzd, de akkor miért nem tetszik neki ha Ukrajna is ezért küzd? Ukrajna NATO és/vagy EU csatlakozási kérelme miatt indult ez a háború, vagy azért hogy putyinnak csak oroszbarát szomszédai legyenek? Mi van ha győz az orosz és újraépíti a nagy szovjetúniót?
Akkor minden nyugati szomszédja NATO és EU tag lesz...Ha nem tűri el az ilyen szomszédokat akkor indul az új különleges hadművelet?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.