A Pénzügyminisztérium megemelte az idei kötvény kibocsátási tervét, elismerve, hogy nem tartható az idei költségvetés.

Békekölcsön újratöltve: összeomlóban a költségvetés, így szereznének pénzt Orbánék

Államadósságra kell, eskü! Forrás: Pixabay

A pénzügyi tárca szakmai, politikai felügyelete alá tartozó Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfői bejelentése szerint az idei nettó államkötvény-kibocsátási tervét 3400 milliárd forintról, 4113 milliárd forintra emelte fel, vagyis idén ennyivel növelik az államadósságot – írja a Népszava.

Az országgyűlés által elfogadott – idén egyszer már módosított – 2023-as költségvetési törvény épp 3400 milliárd forintos államháztartási hiánnyal számolt. A két szám egybeesése nem véletlen, hisz

az ÁKK azt a hiányt finanszírozza meg a pénzpiacokról államkötvények kibocsátásával, amit a kormány „kitermel”. Azzal, hogy a ÁKK a finanszírozási igény „figyelembe vételével” magyarázza a megnövekedett kibocsátását, gyakorlatilag elismeri, hogy a PM is belátta: nem tartható az idei költségvetési hiánycél. A kormánynak viszont tájékoztatnia kellett volna erről az országgyűlést, a közvéleményt és a piacokat, hogy elkerülje a piaci turbulenciát.

Ehhez képest a költségvetés fenntarthatósága szempontjából kedvezőtlen hírt a ÁKK hétfő délután csendben jelentette meg, a forint meg se rezdült a bejelentésre. Kedd délelőttre leesett a húszfilléres a befektetőknél is, amire méretes eséssel reagált a forint. Kedden napközben az euró ára egészen 387,7 forintig emelkedett.

A piaci elemzők számára világos, hogy az ÁKK bejelentése a hiánycél megemelését jelenti, amiben végső soron nincs semmi meglepő. A legfrissebb pénzügyminisztériumi közlések szerint július végén az államháztartás hiánya 2940 milliárd forint volt, ami az egész évre tervezett, engedélyeztet hiánycél, a 3400 milliárd forint 86,5 százaléka. Az idei költségvetést a parlament először tavaly júliusban fogadta el, a kormány előbb azt rendeleti úton módosította – jogállami normákkal teljesen ellentétes módon –, majd a bírálatok miatt a parlament elé terjesztette.

A fideszesek végül a módosítást március 31-én fogadták el. A fideszes gazdaságirányítás által okozott problémák azóta kicsúcsosodtak: a költségvetés kamatkiadásai – az államadósság finanszírozása –, az uniós támogatások megelőlegezése, a rezsikiadások egyenként mintegy ezermilliárd forintos többletkiadással jártak az előző évhez képest.

A bevételi oldal is megzuhant: a magyar gazdaság 2022 közepe óta zsugorodik. Ez, és a felpörgő infláció visszavetette az (amúgy világrekorder magas) áfa bevételeket, amelyek a tervekhez képest 400-600 milliárd forinttal elmaradhatnak éves szinten, ráadásul az év második felére várt gazdasági fellendülésnek sincsenek még jelei, vagyis nem lehet arra számítani, hogy a költségvetési folyamatok érdemben javulnának.

A Moody’s múlt heti értékelése szerint a magyar állami deficit az idén a GDP 4,2 százaléka lesz, jövőre pedig a tervezett 2,9 százalék helyett 3,5 százalék.

Forrás: Népszava
Fotó: Pixabay

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
A 2023-as költségvetést a tavaly júliusi elfogadása óta 95x mődositotta rendeletileg a kormány/orbán.
A magyar parlament a nyári szünet előtt elfogadta az ország 2024 -re szóló költségvetését. Két sajtpapir, ami még csak nem is kockás. "De legalább kormányozni tudnak"!!! Na, ugye...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Adósság finanszírozás, magas kamatú adósságból! Ördögi spirál! Ráadásul számolatlanul költik a pénzt feleslege, a gazdaság szempontjából improduktív dolgokra!
Peller Anikó
Összeomlóban a költségvetés? Hát ez hogy? Csak nem csődbe vezérli ez a marha az országot? Én megmondtam, hogy ez lesz ha gyurcsány van hatalomba. Mega soros.

Mega kurvaannya ezeknek a pedofil románcigámy tetveknek.
ómió
"Sikeres" a pénzünk brüsszeli korruptbolsi ellopása!?
Aki Én
@ómidióta: Hogy látod balfasz, sikeresen ellopták a korruptbolsi haverjaid?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.