A Pénzügyminisztérium megemelte az idei kötvény kibocsátási tervét, elismerve, hogy nem tartható az idei költségvetés.

Békekölcsön újratöltve: összeomlóban a költségvetés, így szereznének pénzt Orbánék

Államadósságra kell, eskü! Forrás: Pixabay

A pénzügyi tárca szakmai, politikai felügyelete alá tartozó Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfői bejelentése szerint az idei nettó államkötvény-kibocsátási tervét 3400 milliárd forintról, 4113 milliárd forintra emelte fel, vagyis idén ennyivel növelik az államadósságot – írja a Népszava.

Az országgyűlés által elfogadott – idén egyszer már módosított – 2023-as költségvetési törvény épp 3400 milliárd forintos államháztartási hiánnyal számolt. A két szám egybeesése nem véletlen, hisz

az ÁKK azt a hiányt finanszírozza meg a pénzpiacokról államkötvények kibocsátásával, amit a kormány „kitermel”. Azzal, hogy a ÁKK a finanszírozási igény „figyelembe vételével” magyarázza a megnövekedett kibocsátását, gyakorlatilag elismeri, hogy a PM is belátta: nem tartható az idei költségvetési hiánycél. A kormánynak viszont tájékoztatnia kellett volna erről az országgyűlést, a közvéleményt és a piacokat, hogy elkerülje a piaci turbulenciát.

Ehhez képest a költségvetés fenntarthatósága szempontjából kedvezőtlen hírt a ÁKK hétfő délután csendben jelentette meg, a forint meg se rezdült a bejelentésre. Kedd délelőttre leesett a húszfilléres a befektetőknél is, amire méretes eséssel reagált a forint. Kedden napközben az euró ára egészen 387,7 forintig emelkedett.

A piaci elemzők számára világos, hogy az ÁKK bejelentése a hiánycél megemelését jelenti, amiben végső soron nincs semmi meglepő. A legfrissebb pénzügyminisztériumi közlések szerint július végén az államháztartás hiánya 2940 milliárd forint volt, ami az egész évre tervezett, engedélyeztet hiánycél, a 3400 milliárd forint 86,5 százaléka. Az idei költségvetést a parlament először tavaly júliusban fogadta el, a kormány előbb azt rendeleti úton módosította – jogállami normákkal teljesen ellentétes módon –, majd a bírálatok miatt a parlament elé terjesztette.

A fideszesek végül a módosítást március 31-én fogadták el. A fideszes gazdaságirányítás által okozott problémák azóta kicsúcsosodtak: a költségvetés kamatkiadásai – az államadósság finanszírozása –, az uniós támogatások megelőlegezése, a rezsikiadások egyenként mintegy ezermilliárd forintos többletkiadással jártak az előző évhez képest.

A bevételi oldal is megzuhant: a magyar gazdaság 2022 közepe óta zsugorodik. Ez, és a felpörgő infláció visszavetette az (amúgy világrekorder magas) áfa bevételeket, amelyek a tervekhez képest 400-600 milliárd forinttal elmaradhatnak éves szinten, ráadásul az év második felére várt gazdasági fellendülésnek sincsenek még jelei, vagyis nem lehet arra számítani, hogy a költségvetési folyamatok érdemben javulnának.

A Moody’s múlt heti értékelése szerint a magyar állami deficit az idén a GDP 4,2 százaléka lesz, jövőre pedig a tervezett 2,9 százalék helyett 3,5 százalék.

Forrás: Népszava
Fotó: Pixabay

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
A 2023-as költségvetést a tavaly júliusi elfogadása óta 95x mődositotta rendeletileg a kormány/orbán.
A magyar parlament a nyári szünet előtt elfogadta az ország 2024 -re szóló költségvetését. Két sajtpapir, ami még csak nem is kockás. "De legalább kormányozni tudnak"!!! Na, ugye...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
De a haveri körnek azért csak meg akarják venni a repteret sokmilliárd Euróért...!!!
Majd a hülyemagyar maffiahívők összedobják a maffiózóknak azt a békekölcsönt!!!
kereső
A 2023-as költségvetést a tavaly júliusi elfogadása óta 95x mődositotta rendeletileg a kormány/orbán.
A magyar parlament a nyári szünet előtt elfogadta az ország 2024 -re szóló költségvetését. Két sajtpapir, ami még csak nem is kockás. "De legalább kormányozni tudnak"!!! Na, ugye...
csak úgy....
valamiböl ki köll fizetni a letelepedési kötvényeseket!
"Húzd rá, cigány, csak azért is,
Ha mindjárt az ingemért is!"
Nessy
Adósság finanszírozás, magas kamatú adósságból! Ördögi spirál! Ráadásul számolatlanul költik a pénzt feleslege, a gazdaság szempontjából improduktív dolgokra!
Peller Anikó
Összeomlóban a költségvetés? Hát ez hogy? Csak nem csődbe vezérli ez a marha az országot? Én megmondtam, hogy ez lesz ha gyurcsány van hatalomba. Mega soros.

Mega kurvaannya ezeknek a pedofil románcigámy tetveknek.
ómió
"Sikeres" a pénzünk brüsszeli korruptbolsi ellopása!?
Aki Én
@ómidióta: Hogy látod balfasz, sikeresen ellopták a korruptbolsi haverjaid?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.