Az Ukrajnának szánt 500 millió eurós uniós hadisegély továbbra is elakadt Magyarországon – írta meg a 24.hu.

Magyarország továbbra is gátolja az 500 millió eurós ukrajnai segélyt

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ez az állapotváltozás nem hozott lényeges változást a magyar külügyi szempontból, és továbbra is kérdőjeleket vet fel a két ország közötti diplomáciai kapcsolat terén.

Az OTP Bankot az ukránok májusban háború nemzetközi támogatójának minősítették, mivel a bank folytatta tevékenységét Oroszországba, és lehetőséget biztosított az oroszországi Luhanszki és Donyecki Népköztársaságok pénzügyi támogatására.

Az OTP-t továbbá azzal vádolták, hogy kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosított az orosz hadsereg tagjainak, beleértve a törlesztések halasztásának lehetőségét.

Emiatt, a Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) ideiglenesen felfüggesztette az OTP Bank nemzetközi háborús szponzori státuszát.

Ukrajna, mint írták, az OTP-t érintő kedvező döntéstől azt várja, hogy Magyarország feloldja az ukrán nép számára létfontosságú ötszáz millió eurós uniós katonai segély blokkolását. Hogy az érintett vállalatokat a listáról teljesen törlik-e, az a meghatározott feltételek teljesülésétől függ.

A magyar kormány május közepén akadályozta meg, hogy az Európai Unió folyósítsa Ukrajnának az Európai Békekeretből származó hadisegélyt, és ezt a döntést azzal indokolták, hogy az OTP-t felvették a listára, ami szerinte

„nyilvánvalóan botrányos, elfogadhatatlan”.

Az ügy részben az ukrán-magyar kapcsolatok feszültségét mutatja, különös tekintettel a magyar kisebbség jogaira Ukrajnában. Ezzel kapcsolatban Orbán azt mondta:

"Magyarország semmiben nem támogatja Ukrajnát a nemzetközi életben, amíg az vissza nem állítja a magyar kisebbség jogait."

Forrás: 24.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Az ukrán korrupcióellenes ügynökség a magyar kormány kérésére levette az OTP Bankot a háború nemzetközi támogatóinak listájáról, hogy megkaphassa az Európai Békekeretből várt félmilliárd eurós támogatást." Akor miről is van szó, csirkefejű papagáj, ruszkibérenc?!
Eladott Ország
"Az ukrán korrupcióellenes ügynökség a magyar kormány kérésére levette az OTP Bankot a háború nemzetközi támogatóinak listájáról, hogy megkaphassa az Európai Békekeretből várt félmilliárd eurós támogatást." Akor miről is van szó, csirkefejű papagáj, ruszkibérenc?!
Peller Anikó
@sgl: Butthead.

@Eladott Ország: Akkor most az van, hogy ne azt nézzétek amit mondok, mert folyton hazudok a szopósmalacaimnak, hanem azt nézzétek milyen csirke fejem van. Fa.
ómió
Pedig, hát, az ottani magyarok jogfosztása "minden efftársi pénzt megér"! Ugye, efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.