Mielőbb békét kell teremteni Ukrajnában és el kell kerülni a háború eszkalálódását – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök az Arraiolos-csoport találkozóját követő sajtótájékoztatón pénteken Portóban.

Novák Katalin Ukrajna támogatása mellett szólalt fel
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Novák Katalin elmondta: a tanácskozáson résztvevők egyetértenek Ukrajna támogatásában, és abban, hogy egységet kell mutatni. Magyarország politikai, anyagi és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának.

A mielőbbi, fenntartható béke megteremtésének szükségessége mellett az Európai Unió jövőjéről is tárgyaltak a tanácskozáson résztvevő államfők. A köztársasági elnök öt pontban foglalta össze az EU-val kapcsolatos álláspontját: eszerint az EU-ban erős vezetőkre van szükség, hatékony és korrupciómentes intézményekre, valamint erős tagállamokra. Mindannyiunknak tartani kell magát a szerződésekhez, kölcsönös tiszteletet tanúsítani egymás iránt és összpontosítani a demográfiai kihívásokra – hangsúlyozta Novák Katalin.

Olyan erős vezetőkre van szükség az Európai Unióban (EU), akik kezelni tudják a belső konfliktusokat, és képesek megmutatni az EU erejét a tágabb értelemben vett politikában és a világgazdaságban is – mutatott rá Novák Katalin, hozzátéve: figyelembe kell venni a szerződéseket, valamint a szolidaritás és a szubszidiaritás elvét. "Tartanunk kell magunkat a szerződésekhez, és kölcsönös tiszteletet kell tanúsítanunk egymás iránt" – mutatott rá, kiemelve: az EU erős nemzetállamok szövetsége, és ennek így is kell maradnia.

Harmadikként emelte ki, hogy hatékony, botrányoktól és korrupciótól mentes intézményekre van szükség.

Hozzátette továbbá, hogy fel kell gyorsítani a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásának folyamatát, valamint Bulgária és Románia mielőbbi csatlakozását a schengeni övezethez.

Ötödikként említette a demográfiai kihívásokat és az illegális bevándorlás okozta egyre nagyobb veszélyt. Mint mondta, meg kell érteni az okokat, hogy közös és külön megoldások is szülessenek a megoldásokra.

Novák Katalin emlékeztetett, hogy Magyarország a jövő év második felében tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét, amely alatt a demográfiai kihívásokra is összpontosítanak majd. Kiemelte: "a gyermekvállalás a világ megmentését jelenti".

Az Arraiolos-csoport rendszeres tanácskozásán idén 13 ország – Olaszország, Észtország, Írország, Görögország, Málta, Lettország, Magyarország, Lengyelország, Finnország, Portugália, Bulgária, Horvátország, Szlovénia – elnöke vett részt.

Az első értekezlet helyszínéről elnevezett Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio akkori portugál elnök olyan európai uniós tagországok és leendő tagállamok államfőinek a részvételével, akik úgynevezett parlamentáris köztársaságok elnökei, a közvetlen végrehajtó hatalomnak többnyire nem részesei. A csoport fő célja, hogy az európai uniós tagországok előtt álló aktuális kihívásokat, az európai együttműködéshez kötődő témákat megtárgyalják.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Novák túl akarja élni Orbánt. Nem fog neki sikerülni.
csak úgy....
fideszék úgy interpretálják a hazug,ócska selejtes demokráciájukat,hogy hébe-hóba ellent mondanak egymásnak! :)
verőce21
A magyar nép nagyon szerencsés, hogy ilyen bölcs és előrelátó vezetője van.
csak úgy....
@verőce21: a 40 es években az elvakult buta nácik hasonlókat mondtak a seggfej führerükre mint most te,- késöbb a magyarok rákosit és a románok csaucseszkut is hasonló dicshimnuszokkal éltették ...,nem vagy te egy csöppöt begubózva? :)
jáger laszló
Nálam Zelenszkij 1 amcsi báb,ukrán nacionalista köpönyegben!!
+játssza hős ukrán nemzetvédőt,közben az ukránok 100 ezreit küldi a halálba!!
Közben ő milliókat markol!!
csak ennyi
barátilag
J-L.
kakukkmadár
"a gyermekvállalás a világ megmentését jelenti". Kedves Veresné, kérem győzze meg erről az ukrajnában óvodástul, kórházastul szétlőtt, meggyilkolt gyerekek százainak szüleit is! Aztán utazzon Szíriába, a keresztény Örményországba és még számtalan helyre szórni a sötét hülyeségeit, amit viktor a szájába rág. A fideszes fülbevalóját semmiképp ne felejtse itthon! Még a végén épeszű magyarnak néznék nélküle...
verőce21
@csak úgy...: 00:30) Buta lipsi, összekevered a felelőtlenséget a ténnyel...!
A németek még Frau Merkelről is ugyanígy vélekedtek, akkor "elvakult buta nácik" voltak, te nácibácsi?
kereső
" akik úgynevezett parlamentáris köztársaságok elnökei,"- akkor a Sándor palota mit keres ott? Mert, Magyarországon 2012 01.01 napjával megszűnt a Köztársaság, a parlament meg nem tölti be valódi funkcióját.
Katalin, ti a "béke" szó valódi, tartalmi jelentését is elinfláltátok- és ebben nagyon nagy szereped van. Meg tudnád mondani, hogy Magyarország- konkrétan a magyar állam képviselői milyen "politikai támogatást" adnak Ukrajnának- hiszen pont az ellenkezője az igaz. Ami az anyagi-és humanitárius támogatást jelenti- azt nem a magyar állam adja, hanem magyar magánszemélyek különböző összefogáson keresztül.
Magyarország által adott pénzügyi támogatás abban merül ki, hogy a végrehajtó hatalom =kormány az eu-ban, már egy éve blokkolja az eu által adandó pénzügyi segitséget- tudod, azt az 500 milliárd eur-t, amely 2027-ig biztositaná Ukrajnában az oktatást, az eü ellátást-és sok-sok más állami feladat megoldását.
Te csak külföldön nyomod "béke igéjét", de nem hallottam egyszer sem , hogy itthon szóvá tetted volna a kormány külügyminiszterének "aljasságait" ukrajna irányába. Szóval katalin- hiteltelen vagy, ezeknek az országoknak te el tudod játszani a végrehajtó hatalomtól való függetlenségedet- de amikor meglátlak, én mindig csak a fideSS-es fülbevalós, OV22 sapkás orbánfüggő katalint látom magam előtt.
verőce21
Putyin az európai béke megőrzése érdekében harcol, hogy ne legyen közvetlen határ a két katonai tömb között, a NATO viszont az agressziót és a közvetlen ütközőzónákat alakítja ki...!
Ezt szolgálná az ukrán-orosz és a finn-orosz határ is...! Veszélyben az európai, de a világbéke is, a NATO barátságtalan lépései következtében!
ómió
Végtére is, az ottani magyarjaink jogfosztását csak-csak "meg kell hálálni"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.