A Nobel-díjas Krausz Ferenc professzor részvételével megalakult a Kutatási Kiválósági Tanács – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) pénteken az MTI-vel.

Fontos feladatot kapott az Orbán-kormánytól a Nobel-díjas Krausz Ferenc
Fotó: MTI/Kovács Attila

Mint írták, a Kutatási Kiválósági Tanácsot a kormány hozta létre annak érdekében, hogy erősödjenek a kiválósági alapú kutatási támogatások által kiváltott gazdasági és társadalmi hatások, valamint növekedjen a kutatói életpálya vonzereje.

Csák János miniszter felkérésére a testület tagja a Nobel-díjas Krausz Ferenc professzor is. A kormány célja, hogy teret és támogatást adjon a magyar kreativitásnak, innovációnak, ezzel is elősegítve a magyar gazdaság növekedését – hangsúlyozta közleményében a tárca.

Emlékeztettek, hogy idén májusban alakult meg az új, tizenkét tagú Nemzeti Tudománypolitikai Tanács, amely a kormány stratégiai tanácsadó testülete a tudománypolitika és az innováció területén, ezt követően júliusban pedig megalakult a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) új, immár kilenctagú irányító testülete is, amelynek elsődleges feladata a kutatóintézet-hálózat megemelése és nemzetközi erőtérbe helyezése, most pedig a kutatási források hatékony elosztása érdekében létrejött a Kutatási Kiválósági Tanács, kiteljesítve ezzel a magyar tudománypolitika irányítási rendszerét.

A tanács feladata továbbá a kiválósági alapú kutatási támogatások rendszerének kialakítása lesz, annak érdekében, hogy vonzó, kiszámítható, a nemzetközi színvonalú teljesítményt középpontba állító kutatói életpálya jöjjön létre Magyarországon – ismertették. Hozzátették: stratégiai jelentőségűnek tartják, hogy mind a HUN-REN Irányító Testületét, mind pedig a Kutatási Kiválósági Tanács tagjait Csák János miniszter a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével, Freund Tamással egyeztetve, konszenzusos módon kérte fel és nevezte ki.

A tárca közleménye szerint a héttagú testület tagja lesz Aczél Petra társadalomtudós, Greiner István, a Richter Nyrt. kutatási és fejlesztési igazgatója, Kondorosi Éva növénybiológus, Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus, Perczel András biokémikus, Röst Gergely matematikus, valamint a műszaki tudományok területén dolgozó Stépán Gábor. A Kutatási Kiválósági Tanács lesz az első számú letéteményese a Krausz Ferenc professzor által is javasolt egységes, kiválóságon alapuló kutatói életpályamodell kialakításának – írták.

A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország a világ legjobb 25, Európa legjobb 10 innovátor országa közé kerüljön, és a jelenlegi egymillió magyar lakosra jutó mintegy hatezer kutató száma kilencezerre nőjön az évtized végére – olvasható a KIM közleményében.

Forrás: MTI

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Kedves, és nagyon tisztelt Krausz Ferenc! Abban az országban akar ön "kiválósági tudományos kutatói életpálya modellt", ahol könyveket fóliáznak le, ahol az oktatás a fundemantalista vallási oktatással kezdődik és végzódik, ahol a Magyar Tudományos Akadémiát, annak tudósait semmibe veszik- és kioktatják nyikhaj "ujságiróból" és futsalos orbán scheggnyalókból álló nyaloncok, ahol a tanárok, a pedagógusok megbecsülése a béka feneke alatt van, ahol már senki nem akar természettudományos tantárgyakat oktatni, ahol a hatalom legnagyobb ellensége a gondolkodó-művelt emberfő, ahol az ország jelenleg regnáló legfőbb fejedelme/hűbérura "mély Magyarországnak" tartja a vidéket- ahonnan Ön és Karikó Katalin professzor asszony "érkezett" a Nobel díjasok táborába, ahol a gyermekek oktatásánál fontosabb a kétlábú majmok teljes kiszolgálása, mert ők kergetnek egy gömbölyű tárgyat, ahol az iskolák lassan az enyészeté lesznek mert fontosabb egy stadion fútött gyepe, mint egy korszerű oktatási intézmény/iskola? Mire adta a fejét???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
2008-ban döntött úgy az Eu, hogy Európában három lézeres kutatóközpont létesül( figyelsz fideSS majom- Gyurcsány a kormányfő) Magyarország, Csehország, Románia. A magyar kutatóközpontot 2013-ban kezdték el épiteni- Szegeden.
És itt egy kis "szines", az ELI történetéből:
qubit.hu/2019/04/08/azonnali-hatallyal-lemondott-a-szegedi-lezerkozpont-harom-tudomanyos-tanacsadoja
kereső
@sgl: Kimaradt - szándékosan. Mert ahhoz , hogy valaki tudományterületén elismert tudós legyen- ott az alapoknál kell kezdeni.: az általános iskola felső tagozatában, és a középiskolában. Nálunk meg potosan ez a két terület az, ahol erőteljes leépülés van. Ha n incsenek megfelelő alapok, akkor az egyetem nem tud mire épiteni- ill. tud, csak éppen egyre alacsonyabb szinvonalon. Sajnos ez van...Amikor neves!!! gimnáziumokban hiányoznak a szaktanárok- a természettudományos tárgyakból, ott milyenné válik az oktatás minősége?
justhpeter
Orbanisztán és a tudomány. Biztos nem értesültem róla, hogy már a hazudozás mellett a lopást is a tudomány rangjára emelték.
jáger laszló
Álom, álom édes álom!!
Hát azért ez nem ilyen 1XŰ,ahogy Móricka L képzeli!
Kellenek hozzá + felelő tudós emberek is, aki csak úgy nem potyognak az égből!!??
Ilyeneket még a Krausz úr sem tud kreálni!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Lepényleső
Ennek egyetlen egy célja lesz; ellopjanak minden jó ötletet,és magukénak tüntessenek fel,-
ahogy tették a hazatelepülés támogatásával kapcsolatban; be kellett számolni a jövőbeli vállalkozásról,
- akkor kaptak volna támogatást,- aztán húzták-halasztották míg valami roppant "hasonló" vállalkozást
valamely fydes káder el nem indított,- így az ötletgazda nyitás előtt be is zárhatott?
terlasz
Ha Krausz nem tud eligazodni a politika világában, hagyja magát csőbe húzni, akkor búcsút inthet a megszerzett magas renoméjának.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.