Magyarországban Kínának továbbra is jó barátja létezik Közép-Európában, az együttműködéshez Budapest nagy reményeket fűz – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben, Li Csiang kínai kormányfővel folytatott találkozóján.

Orbán bejelentette: Kína Magyarország legnagyobb külföldi befektetője
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Li Csiang kínai kormányfő (j) Pekingben 2023. október 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Emlékeztetett arra, hogy most lesz a 75. évfordulója a két ország közti kapcsolatok felvételének.

Azt hangoztatta, hogy a korábbi miniszterelnökökkel is eredményes együttműködést alakítottak ki és személyes barátságot is.

Hozzátette, hogy a politikai barátságnak van egy mélyebb, kulturális alapja is.

Nem véletlen, hogy a szovjet blokkban Magyarország ismerte el elsőként Kínát, és az egyetlen olyan közép-európai állam, amely a kezdetektől fogva következetesen kitartott az "egy Kína"-elv mellett – fogalmazott a miniszterelnök.

Kitért arra is, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök még 2009-ben fogadta őt először, amikor Hszi még alelnök volt, Orbán Viktor pedig az ellenzéket vezette. Most kedden ismét tárgyalnak, és ez már a hetedik találkozójuk lesz, ami "szintén jól mutatja a két nép közti barátságot".

"Mindent meg fogok tenni azért, hogy az elődeink példájához méltó külpolitikát folytassunk Kína irányába" – szögezte le Orbán Viktor.

Li Csiang kijelentette: a két országot szoros barátság köti össze, ez is elősegítette a kétoldalú viszony fejlődését a legmagasabb szinten. Azt mondta, hogy a magyar-kínai kapcsolatok az eddigi legjobb időszakukat érték el, újfajta nemzetközi kapcsolat jött létre.

A megbeszélés után a miniszterelnökök jelenlétében több kormányközi megállapodást írtak alá, köztük a kínai kezdeményezésű Egy övezet, egy út kezdeményezés kiemelt kétoldalú projektjeit, az oktatási, valamint az ipari és befektetési együttműködési programot, továbbá megállapodást a gazdaság- és a technológiafejlesztésről, a digitális gazdaságról és a klímavédelem területén.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden és szerdán részt vesz majd az Egy övezet, egy út fórum harmadik csúcstalálkozóján. Felszólalt az előző két csúcstalálkozón is, 2017-ben, valamint 2019-ben.

Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, idén ismét hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yeromos
Magyara fordítva, Magyarosrzság kínai gyarmat lett.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Nyírfa: ma, 08:21 ♦ Kínának arra jó Magyarország, hogy lerabolja és betegye a lábát az EU piacra, bár az akkumulátorgyárak túlzott állami támogatását az EU vizsgálni fogja. Orbánnak azért jó Kína, mert nem érzékenyek arra, hogy mennyit lop, legfeljebb csak annyit fogunk észrvenni, hogy eladták az országot és már semmi sem amiénk. Itt állunk majd, letolt gatyával, kisemmizve, Európa szemméttelepévé vállva.
Yoda69
Ez nehezen hihető, főleg annak fényében hogy a legtöbb kínai beruhazas 10-30%os magyar adofizetoi támogatással jön létre. Az aksi gyárakon kívül még mi más van? A Belgrádi vasutat mi fizetjük kínai hitelből, a fudan egyetem meg egyenlőre sztornó.
Nyírfa
@Eladott Ország: Persze, erre kell a selyemút. Ami a legfélelmetesebb Kína eljárásában, az a törvényre emelt kisajátítás fizetési kötelezettség elmulasztása esetén. A szerződések eleve úgy vannak megkötve, hogy beépítik a gazdasági gyarmatosítás lehetőségét, ami ingatlanok, termelőegységek, utak, informatikai hálózatok lefoglalását jelentheti.
Engem már egyáltalán nem az érdekel, hogy Orbán mit tesz, hanem az, amit mi, a társadalom nem teszünk meg.
Ami a lopást illeti: Kínában ezért fővesztés jár. Őket megkárosítani lehetetlen, amit a kínai hitelekből, beruházásokból Orbánék le tudnak nyúlni, azt azért tűrik, mert ezáltal közelebb kerülnek a valódi céljukhoz: Hongkong, Tajvan után egy európai kis Kína.
Nyírfa
@Yoda69: Még tartják magukat, de Kína naponta fenyegeti berepülésekkel és hadihajókkal.
Arra vár a "nagy testvér", hogy az USA katonai ereje megosztott legyen, de a szemét rajta tartja az orosz-ukrán eseményeken is. Ha eljön a számára kedvező pillanat, nem fog tétovázni. Reméljük, hogy ez a "ha" távol van, és egyre csak távolodik.
Dr. Proktor
Pontosan!
Elkezdtek szabadulni a környezetszennyező technológiáktól, áthozza nekünk ezeket a mi Viktorunk...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.