A magyar szabványt sem teljesíti az albán pékségek kenyere – mondja a Pékszövetség.
Törvénytelenül működnek, mégis védve vannak. Forrás: Pixabay
Nagyon rossz a magyar pékeknek az albán pékségek jelenléte, amik elveszik a magyar sütőipari vállalkozások piacának egy részét – idézi Septe József, a Magyar Pékszövetség elnökének szavait a 24.hu.
Az albánok minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben dolgoznak, bérelt berendezésekkel. Nem tartják be munkaügyi előírásokat, időnként elmulasztják a tb-járulékok befizetését – közölte a pékszövetség elnöke.
A Pékszövetség szerint
az albán pékségek lazán kezelik a higiéniai és élelmiszeripari szabályok betartását. Tevékenységük a technológiai optimalizálás szóval írható le, azaz kevés tésztaféléből sok terméket készítenek. Ráadásul azok nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak sem
– mondta Septe. Tehát nem lenne szabad ilyen termékeket gyártaniuk az albán pékségeknek, mégis megtehetik.
Az albán pékségek azzal csábítják el a magyar vásárlókat, hogy nyitvatartási idejük nagyon hosszú, így folyamatosan meleg termékeket kínálnak, más kérdés, hogy milyet. A pékszövetség szerint az albán pékségek egy része nem fizeti ki rendesen a számláit, a csődbe taszított cég után pedig ugyanott nyitják az új vállalkozást, hátra hagyva a kifizetetlen energiaszámlákat és járulékokat.
Azt látjuk, hogy ezek a cégek a magyar sütőipari vállalkozásoknak nagyon nagy kárt okoznak – mondta Septe József. A Magyarországon működő 400-500 albán pékségnek tudomása szerint 15-20 valódi tulajdonosa van. Ez a csoport működteti az egész hálózatot. Eközben a magyar vállalkozóknak a szabályokat betartva próbálnak megélni.
ez is csak egy fideszes átbaxarintás volt,mint eddíg minden amit milliárdokért kiplakátoltak! - van még valaki,aki hisz ezeknek a hazug tetveknek?
Ha igen, akkor marad a vevő döntése!